Tech » Web

Munkanélküli vezette a román Anonymoust?

Már ha vezette valaha valaki. Úgy tűnik, a DIICOT ágyúval lőtt verébre: lefejezte a nem is létező hazai ellenállást.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
transinow1

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak,...
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...

Anonymous
Egy raktáros, egy egyetemista és egy webfejlesztő lenne a romániai internet réme?
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. január 22., 17:26
1 hozzászólás. 

Harminc sértettje van annak az ügynek, melyben a napokban született döntés egy bukaresti bíróságon. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) ügyészei a romániai Anonymous csoportot kiberterrorizmussal vádolták. Egy házkutatási akció során három férfit állítottak elő: a marosvásárhelyi, 25 éves Fábián Gábort és a 27 éves Picoş Mihai Emilt, valamint a 24 éves Piatra Neamţ-i Gabriel Bălăneasát. Egyébként

Gabrielt az Anonymous romániai vezetőjeként tartották számon.

A DIICOT 14 tagú szervezetről számolt be, számításaik szerint ennek a vezetőit sikerült lekapcsolni, majd a vádlottak padjára küldeni. A vád szerint a fiatalok leginkább közintézmények weboldalain helyeztek el üzeneteket, illetve ezek adatbázisaiból tulajdonítottak el titkosított adatokat.

Az ügyben az egyik bukaresti bíróságon 2012. november másodikán emeltek vádat, és idén január 15-én már meg is hozták az elsőfokú ítéletet. Felfüggesztett börtönbüntetést róttak ki mindhárom elkövetőre, a vezetőnek kikiáltott Gabriel Bălăneasát 13 069 lejes kártérítésre kötelezték .

A történet eddig úgy hangzik, ahogy a nagy könyvben meg van írva: csúnya terrorista bácsik jöttek, és ellopták a nagyon fontos adatokat, de van nekünk egy mindenható és igazságosztó DIICOT-unk, ami beavatkozott, és rekord gyorsasággal megoldotta az ügyet.

Mozgalom, nem szervezet

Az egészben az a furcsa, hogy ha valóban a világméretű Anonymous romániai ágáról van szó, akkor egyáltalán nem is beszélhetünk vezetőkről, mint ahogy szervezetről sem. A Guy Fawkes maszk mögé bújó csoport nem hierarchikus, tagjai hálózatot alkotnak egyfajta világméretű mozgalomként, amelynek sem globális, sem helyi vezetői nincsenek.

Az Anonymous sokkal inkább működik egy, a hivatalos szervek által cseppet sem szeretett, Robin Hood-jellegű szabadságharcos csoportként, mintsem egy adatokat lopó terrorista szervezetként. Ezt alátámasztja az a tény, hogy a három elítélt közül kettőre semmilyen anyagi károkozást nem tudtak rábizonyítani, a harminc károsult közül pedig csupán kettőnek hagyták jóvá a kárigényét: az atomfizikai kutatóintézetnek ítéltek meg 3 069 lejt, a tartalékos tisztek egyesületének pedig tízezer lejt.

Anonymous logó

Az nem kérdés, hogy mindhárman vétettek a törvény ellen, de valahogy az egész ügy mintha bolhából nőtt volna elefánttá. Az Anonymous nevében elkövetett legtöbb akció lényege az internet szabadságát korlátozó törvénytervezetek elleni tiltakozás – ez történt itt is, szinte minden esetben csak üzeneteket helyeztek el különböző honlapokon a támadók.

Vezér nincs, nagytestvér annál inkább

A három elítéltről egyébként közel sem az rí le, hogy egy „terrorszervezetet" vezetnének. Gabriel Bălăneasa a nagyszüleivel él Piatra Neamţ-on, másodéves egyetemista és munkanélküli.

Mind a családja, mind a barátai csendes embernek ismerik, akinek első informatikai bűntette az volt, hogy egy drogellenes szervezet honlapján helyezett el egy üzenetet, amivel a szervezet tevékenységének fontosságára akarta felhívni a figyelmet. Furcsának tűnhet, de elmondása szerint azért folyamodott ehhez, mert korábban többször is próbálták felhívni a rendőrség figyelmét néhány személyre, akik Iaşi megyében drogot árultak, ám a hatóságok rájuk se hederítettek.

Picoş Mihai Emilről keveset tudni, az biztos, hogy a fiatalember raktárosként dolgozik, felsőfokú végzettsége nincs. Az egyetlen magyar fiatal, Fábián Gábor Facebookos adatlapja szerint a kolozsvári Művészeti és Design Egyetemen szerzett diplomát, egy turisztikai portálnál dolgozik webfejlesztőként, és fotózással is foglalkozik.

Ő egyébként az ügy kirobbanásakor úgy nyilatkozott, nem tagja az Anonymousnak, csupán néhány weboldalon helyezett el a SOPA, PIPA és ACTA törvénytervezetek ellen tiltakozó üzenetet.

Hogy pontosan milyen módszerekkel buktatta le a három fiatalt a DIICOT, nem ismert, ám valószínűsíthető, hogy részben beépültek közéjük. Erről tanúskodik az egyik internetes csevegő szobában lezajlott beszélgetés nyilvánosságra hozott részlete, ami szerint az aktivisták úgy tartották, a titkosszolgálat megfigyeli őket.

Székelyudvarhely is érintett

A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal új weboldalát röviddel annak indulása után, 2012. február 28-án törték fel. Ekkor az oldalon üzenetet is hagytak, amiből arra lehetett következtetni, hogy az Anonymous hajtotta végre az akciót.

Arra konkrétan semmi sem utal, hogy a most elítélt három fiatal közül bármelyik is felelős lenne a varoshaza.ro feltöréséért. A perben a sértettek között nem is szerepel a polgármesteri hivatal, így nem kizárt, hogy teljesen más csoport volt az elkövető.

A sértettek listáját böngészve azonban feltűnik egy székelyudvarhelyi cég, a Melinda Impex Instal neve. Hogy pontosan mit vétett ellenük a csoport, az nem derül ki, ám az biztos, hogy a cég nem tartozik azok közé, akiknek kártérítést ítélt meg a bíróság.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
KevYn
2013-01-23 07:23:19
Már ha vezette valaha valaki...
DIICOT... :)
...2012. február 28-án """"törték fel""""... :)

Vicc az egesz :))

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."