Tech » Web

Itt az anti-Facebook

Ha nem bírod a Facebookot, akkor bírni fogod azt, amitől a Facebook is parázik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
transinow1

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak,...
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...

tsu
tsu
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. november 05., 14:40
3 hozzászólás. 

Kétségtelenül nagy a sikere a Facebook közösségi oldalnak, legalábbis erre következtethetünk a másfél milliárd felhasználóból, akik regisztráltak. De nem mindenki ért egyet a Facebook politikájával, nekik maradnak az egyéb közösségi oldalak. Most azonban olyan oldalon regisztrálhatsz, ami a Facebook ellentétének határozza meg magát.

Nem szereted, hogy kilóra elad a Facebook?

Nem titok, hogy a Facebook a felhasználok „kiárusításából" szerzi a bevételét, ami nem is kevés pénz, hisz havonta nagyjából 1,3 milliárd dollárt zsebel be. Ez több mint öt milliárd lej, ami számokkal kiírva is meghökkentő: 5 239 000 000 lej. Hogy érezzük, mennyi pénzről beszélünk, Székelyudvarhely 2015-ös éves költségvetése kiadási oldalon 91,7 millió lej (91 700 000) a bevétel 96,7 millió lej (96 700 000).

És a Facebook mindezt úgy spájzolja be, hogy a reklámozóinak, még ha anonim információként is, de kiadja a felhasználók adatait, így azok célzott reklámokkal bombázhatnak.

tsu3

Alig egy éve indult a Tsu, pontosabban – ahogy ők írják, tsū –, ami szintén egy közösségi oldal. Ők is rájöttek, hogy reklámozók nélkül nem igazán fenntartható egy ilyen közösségi oldal, de a kapzsiság helyett, minket, felhasználókat is bevesznek a buliba. A Tsu működtetői a reklámokból befolyt összeg 10 százalékát tartják meg, a maradék kilencvenet visszaosztják a felhasználók között. Egész pontosan mondjuk 100 lejből bezsebelnek 10-et.

A maradék 90 lejt megfelezik, 45 lejt kap az, aki megosztotta tartalmat, amit sokan megnéztek (így a csatolt reklámot is sokan látták) 30 lej megy az őt meghívó felhasználónak, 10 az azt meghívónak és legvégül a harmadik meghívóval zárul a sor, akinek még 3,3 lej jut. Így elsőre nevetségesnek tűnhet ez a piramis játékszerű, „mindenki kap egy kicsi pénzt" dolog, de hogy mégsem akkora marhaság, azt az is jelezheti, hogy ettől a Facebook jól összecsinálta magát. Ahol lehet, akadályozza a Tsu terjesztését, reklámozását. A Facebook biztonsági rendszere nem csak az aktuális megosztásokból, említésekből szűri ki a Tsu-vel kapcsolatos dolgokat, amiket azonnal blokkol, hanem visszamenőleg is blokkolta az összes hivatkozást.

tsu2

Sebastian Sobczak, a Tsu egyik alapítja mondta egy interjúban, hogy a 1,5 milliárd felhasználós Facebook nem az ő 4,5 millió felhasználójuktól fél, hanem a Tsu filozófiájától, ami sokaknak szimpatikusabb lehet a Facebookénál. És valóban, hiába próbáltunk tsu.co-s hivatkozást megadni, a Facebook blokkolta.

Most meghívás nélkül regisztrálhatsz

Az Tsu-re való regisztrálás meghívásos alapon működik, akár az IWIW az indulásakor. Most kipróbáltuk és bejelentkező felületnél a „Join"-ra kattintva tovább engedett a regisztrációs felületre. A regisztrálás gyorsan megy, név, születési dátum, email cím megadása után már a profilunkat optimalizálhatjuk, de egyből az információfolyamra is szökhetünk néhány kattintással. Később is elvégezhetjük a profil testreszabását.

Nem kell semmi nagy felületre számítani. Külalakra olyan, mint egy lecsupaszított, beta-verziós Facebook jó adag Twitterrel megfűszerezve.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
csumika
2015-11-06 11:21:23
Egy link nem fért be? Nem mintha olyan nehéz lenne kiguglizni, csak ha már ez a téma...
avatar
boti
2015-11-06 13:27:39
re:
avatar
csumika
Egy link nem fért be? Nem mintha olyan nehéz lenne kiguglizni, csak ha már ez a téma...

Élő link valóban nincs, de nem kell guglizni. A cím ott a szövegben, kijelöl, jobb klikk, majd katt a Go to tsu.co-ra :)
avatar
...anyád álruhában...
2015-11-06 13:43:30
Van app iOS-re es Androidra is.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."