Tech » Web

Éves díja lesz a .ro doméneknek

Csatlakozunk a nemzetközi gyakorlathoz, ezután évente kell fizetni a webcímekért. Jövőre rengeteg domén szabadulhat fel.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
transinow1

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak,...
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...

ro-s-domain-kikep
Igazodunk a nemzetközi gyakorlathoz. Képernyőfotó.
szerkesztoÍRTA: SZÁSZ ATTILA
2017. december 18., 13:16
0 hozzászólás. 

Körlevélben értesítette minden .ro végződésű domén tulajdonosát a romániai Informatikai Kutatási-fejlesztési Intézet (ICI), hogy 2018 márciusától a nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan a .ro doménekért is éves díjat kell majd fizetni. Ez megváltoztatja azt a korábbi szokást, miszerint a .ro végződésű doméneknek egyszeri regisztrációs díja volt, így azokat életre szólóan lehetett megvásárolni.

2018 március elsejétől a doméneket legkevesebb egy, legtöbb tíz éves időtartamra lehet előfizetni, és az időszak lejártával megújítani.

A jelenleg regisztrált .ro domének lejárati idejét úgy számolják ki, hogy azok érvényessége legkevesebb öt év legyen. Vagyis egy 2017 január 1-én vásárolt domén egészen 2022 január 1-ig lesz érvényes. Amennyiben a domén használati joga átadásra került regisztráció után, úgy a lejárati időt ettől a dátumtól számítják. A 2013 március elseje előtt vásárolt domének tulajdonosai számára jövő év márciusától legkevesebb három hónap áll majd rendelkezésükre, hogy megújítsák azokat.

A .ro domének regisztrációs oldalán egy egyszerű alkalmazás segíti a tulajdonosokat, hogy ellenőrizzék, mikor jár le a doménük érvényessége. A lejárati idő után 90 nap áll az aktuális tulajdonos rendelkezésére, hogy újabb periódusra igényelje a domént.

A .ro domének éves díja 12 EUR+ÁFA lesz, amennyiben valaki közvetlenül a rotld.ro oldalon igényli a címet. Az ICI a domének bejegyzésével és árusításával foglalkozó cégek számára 6 EUR+ÁFA éves díjat kínál, így fennállhat annak a lehetősége, hogy más cégek alacsonyabb áron kínálják majd a .ro doméneket, mint a RoTLD.

Az indoklás szerint azért volt szükséges áttérni a .ro domének éves bérleti rendszerére, mert összhangban van az európai és nemzetközi gyakorlattal; betartja az IP-címeket és doménneveket felügyelő nemzetközi szervezet, az ICANN ajánlásait; rengeteg, használaton kívüli domén szabadulhat fel és az így keletkező többletbevételből jobban biztosítható a domének akadálymentes működése és biztonsága.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."