Tech » Web

Felfércelték a Facebook tokáját

A mindent elsöprő népszerűségnek örvendő online játszótér levedli kopott ruháját. Funkcióiban is várható némi változás.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
transinow1

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak,...
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...

Szines_tech/facebook_0609
Szines_tech/facebook_0609
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2011. szeptember 06., 12:26
0 hozzászólás. 

Pezseg az élet az online szociális játszótéren: a Facebook technikusai eddig sem arról voltak híresek, hogy sokat várakoztak volna egy új eszköz vagy éppen egy teljesen új dizájn fellövésével, bár a sebesség és a gyakori módosítások időnként megosztották a felhasználók táborát.

Szines_tech/facebook_0609

 

A képbe helyezett háló

A fejlesztők legújabb dilije a fotócentrikusság, az azonnali eseménykövetés, valamint a személyes adatok megosztásának korlátozása. Mindhárom téren kapott hideget-meleget az arckönyv az utóbbi időben, így várható volt a beavatkozás. A folyamat elkezdődött, és bár nem mindenki láthatja még az új felületet, valószínűleg hamarosan az összes felhasználónál aktiválják azt.

Az egyik legszembetűnőbb változás a feltöltött fényképeket érinti: ezek most már nagyobb, 960 pixel széles méretben jelennek meg, így egyre növekvő felületen csodálhatjuk barátaink gyerekeinek cseperedését.

Szines_tech/facebook_0609

 

Korábban sokan elégedetlenkedtek az új típusú fotónézegetőtől, ami külön ablakban nyitja a képeket. Ez sem menekült a dizájnerek keze alól: a doboz továbbra is megvan, de búcsút inthetünk a ronda fekete keretnek, helyette egyszerű fehér szín mossa el az üzenőfalat.

Az a rossz szokás továbbra is megmaradt, hogy időnként, a képnéző doboz bezárásakor a fal visszagördül egy véletlenszerű pozícióba – a hiba mögött logikát felfedezni még nem bírtunk.

 

Posztok a csúcson

Nem csak a fényképek kezelése változott, hanem a falon megjelenő üzeneteké is. Nincs többé legmenőbb és legfrissebb események nézet, ezeket egy hasábban kezeli a rendszer, az oldal közepén. A rendszerezés még erősen béta állapotban van: léteznek úgynevezett top storyk, ezeknek elvileg a fal tetején kellene megjelenniük. Ennek ellenére jónéhány az alsó részbe, az időrendi sorrendbe rendezett események közé is bevegyül.

Szines_tech/facebook_0609

 

Hogy mi számít topnak, azt a Facebook ismeretlen algoritmus alapján dönti el – annyi biztos, hogy számít a felhasználói aktivitás, tehát minél több lájkot és hozzászólást kapott egy poszt, annál nagyobb valószínűséggel kerül a topba, vagyis emelik ki. Egyébként a kiemelést a felhasználók maguk is meg tudják oldani, illetve vissza tudják vonni egy adott bejegyzéstől.

Az újrarendezett fal mellé kapunk egy ticker nevű csodát is. Az apró doboz jobb oldalt folyamatosan követi az eseményeket, és mindenről azonnal tájékoztat. Így rögtön megtudhatjuk, ha egy ismerősünk belépett a Facebookra, hozzászólt valamihez, vagy éppen kirándulni indult.

A születésnapok kiemelt helyet kaptak, közvetlenül a ticker fölött: egy kattintásra külön doboz nyílik, ahol egymás alá rendezve láthatjuk az aznap születésnapjukat ünneplő ismerőseinket. Így néhány másodperc alatt, szinte gépi gyorsasággal kívánhatunk sok boldogat – a személyes töltetet a Facebook korábbi változataiban sem vitték túlzásba, itt már sikerült teljesen kiölni.

 

Megosszam? Ne osszam?

Gyakran éri kritika a Facebookot a biztonsági beállításai miatt, sok felhasználó nincs tisztában azzal, hogy kikkel osztja meg tartalmait. Ezt kívánták leegyszerűsíteni a mostani frissítéssel, ezért közvetlenül az arcunkba tolták az ide vonatkozó beállításokat.

Szines_tech/facebook_0609

 

Bármit is tegyünk közzé, azonnal beállíthatjuk, hogy ki láthassa a megosztott tartalmat: a Public kategóriába minden Facebook-felhasználó beletartozik, a Friends az ismerőseinket jelöli, a Custom opciót választva pedig egyenként adhatjuk meg, kinek szánjuk aznapi bölcsességünket.

A döntésünket megjegyzi az oldal, és minden jövőbeni posztra érvényes lesz, amíg meg nem változtatjuk a beállítást. Egyébként meg is gondolhatjuk magunkat – ha rosszul választottunk volna, utólag is módosíthatjuk, hogy kik láthatják a bejegyzést.

A fotókon való bejelölés, avagy tagelés miatt is sokan panaszkodtak, így ezen is csavartak egyet a fejlesztők. Ha egy ismerősünk olyan képen jelöl be minket, amit nem szívesen vállalunk, akkor egyrészt eltávolíthatjuk a bejelölést, másrészt arra is van lehetőségünk, hogy magát a képet levegyük a profiloldalunkról. Ebben az esetben továbbra is be leszünk jelölve, ám a profilunkat böngészve mások nem láthatják a fotót a képeink között.

 

A Facebook hallgat a felhasználóira,

és gyakorlatba is ültet néhány olyan dolgot, ami már sokak szemét szúrhatta. Az események felpörgetése, valamint a biztonsági kérdések kiemelt kezelése mind egyértelmű jelei annak, hogy a közösségi gigászra jó hatással volt a rivális Google+ megjelenése. Bár ez utóbbit továbbra is a pangás jellemzi, a Facebook felvette a kesztyűt, és a legkritikusabb területeken igyekszik fejleszteni.

Bár kedvenc virtuális kocsmánk sokszor hasonlít inkább a fejlesztők játszóterére, reméljük a pörgős hegesztés javára válik a mindent behálózó közösségi oldalnak.

És talán egyszer magyarul is megtanul helyesen beszélni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."