A köcsög szavazópolgár egy napja

Szavazott. Illetve nem. Előtte hetekig járt a szája. Ide loccsan, oda loccsan. Nem kár érte.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

A köcsög szavazó
Kinek ezt mondja, kinek azt. Ő sem tudja mit hazudik.
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. június 14., 08:56
6 hozzászólás. 

Hetekig mást se hallottál tőle, csak azt, hogy ő bizony erre. Más viszont azt hallotta tőle, hogy ő bizony arra.

Elérkezett a választás napja, amiről azt gondolta, hogy olyan nagy nap lesz. Sütött a nap, ragyogott, de ő valamiért idegesen ébredt. Elmajszolt valami reggelit, aztán kinézett az ablakon. A szép, fényes jövőbe.

Akkor most mi legyen?

Délelőtt megivott egy felest, hadd legyen bátorsága. Beszélgetett a kocsmában, de ma már senki nem figyelt rá. Gondolkodott, hogy mikor menjen szavazni, mikor lesznek a legkevesebben. Az egyik szomszédnak azt mondta, hogy az Erremdéesszre szavaz, a másiknak pedig azt, hogy inkább az Emmpépére, a sógorának pedig az Éemmennpével jött, hogy biza "avvónajó".

Azt tudja, hogy az idősebb generáció általában délelőtt szavaz, ők semmit nem bíznak a véletlenre. A fiatalabb később, már amelyik elmegy. Az utolsó percig vacillálók estefele, urnazárás előtt. Ő inkább ez a kategória, de szeretne mihamarabb túlesni rajta.

Végülis miről dönt? Arról, hogy ki lesz a polgármester? Vagy kik kerülnek a tanácsba? Arról, hogy kiket tud mocskolni négy éven keresztül? Valami ilyesmi.

Jönnek az sms-ek

Délután, ebéd után már azon volt, hogy nem megy el szavazni. Pedig legalább három helyen is elígérkezett. A majálison parolázott Buntával, utána elhitte, hogy Szász Jenő kazánt vesz neki, de Tankóval is szóbaállt, s nagy harsányan azt ecsetelgette, hogy ő biza "réja" fog szavazni, ezt legalább három ember előtt jelentette ki. Csak Csedőre nem, mert az egy komolytalan, buta gyermek, akinek csak a szája jár.

Erre gondol, amikor ül a blokk előtt a padon. Fingik egyet. Aztán kap egy sms-t, majd még egyet, amiben kábé azt írják, hogy szar a helyzet, pajtikám, no, gyere és változtass rajta. Ettől tűzbe jön, mint a pap szamara, hogy mégis számítanak rá, hogy még az utolsó napon is szólnak neki, hogy szavazni kell, merthogy az menő, és hogy mindnyájunknak el kell menni, és hogy vissza kell szerezni...

A szavazókörzetbe érve

elkezd reszketni.

Azért, hogy vajon ott lesznek-e azok, akiknek ezt vagy azt mondott, mert arra sem emlékszik, hogy kinek mit mondott, csak arra, hogy kitől mit fogadott el. Odamegy az asztalhoz, nem köszön, amikor kérdezik a nevét, félve mondja meg. Közben idegesen pislog körbe, néhány szem rávetül. Ráveti magát a szavazólapokra, markolni akar. Mondják, hogy ne, ne tegye. Adnak inkább neki. Amilyen szerencsétlen, "rosszul" számolják ki, a polgármesteresből eggyel többet akarnak adni. Erre odalépik az egyik megfigyelő, idegesen elveszi, tisztázzák a helyzetet. Jegyzőkönyv, procseszverbál, ottessékaláírni, ittessékaláírni, elnökúr, dom'presedinte, „miafasztcsináltokmármegint..?", „kinekkellszóllaniakomisszijóba?"

Ő csak áll és bámul. Nem érti. Illetve mégis: hát annyira fontos ember ő, hogy kétszer is szavaztatni akarták! Asztamindenit! S hogy ő csak most jött rá erre!

Végre megkapja a papírjait – és ezzel együtt utoljára a dilemmát. Hogy mégis ki legyen, kik legyenek..? Huszárosan oldja meg, elvágja, mint Nagy Sándor a gordiuszi csomót: össze-vissza pecsételi a szavazólapokat, mind a négyet, majd berakja az urnákba. A pecsétet elejti. Kimegy.

A szavazókörzet előtt lebzsel még negyedórát. Jön a szomszéd, kérdi, kire? Erremdéessz – mondja büszkén. Jön a másik szomszéd, kérdi, kire? Emmpépé – mondja büszkén. Jön a sógor, kérdi, kire? Éemmennpé – mondja büszkén. Aztán elindul. Senki nincs már a körzet előtt.

Megy hazafele, estefelé jár. Átkiabál valaki neki, ő nem néz oda, de meghallja.

„Kire szavaztál, te köcsög..?!"



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
acmilan
2012-06-14 10:29:52
Egy egyébként ötletes és jó sorozat válik egyre erőltetettebbé és unalmasabbá.
Kedves Katona Zoltán, kezdj egy újat, szívesen olvasnánk, de ezt hagyd! ;)
avatar
alkatreszforras
2012-06-14 10:56:02
Elismerésem.
Gratulálok a bátorságáért. Tudom nem mindenkinek tetszik a tükör , de erről nem a tükör tehet.
Hiányzik az újságírásból az igazán humoros szókimondás. Ez hiánypótló.
Tisztelem a véleményét még akkor is ha nem nem értenék egyet vele.
Ne hagyja abba az írást, szerezzen nekünk még sok örömteli pillanatot ebben a savanyú világban.
Tisztelettel:
Dán András Szegedről.
avatar
magyari58
2012-06-14 13:49:53
Gratuláció
Nagyon tetszik, szórakoztató. Az igazságot, ha nem érzi valaki azzal meg kell éreztetni. Csak igy tovább.
Tisztelettel. Dénes.
avatar
Vassilij
2012-06-14 20:05:06
Sok egészséget a további munkákhoz
Én nagyon kedvelem a stílusat,mindazt ahogyan ír-viccesen,igazmondóan - a székelyes és a román elszékelyesített szavak használata fontos,elvégre a miénk. Át tudja írásaiban adni azt amit csak amúgy hallani lehet.Nagyon jó ujságírónak tartom,részemről a legjobbnak udvarhelyen. És mielött egyesek azt hinnék hogy egyik ismerőseként írom a dicséretet,hozzáteszem hogy udvarhelyi vagyok,de csak látásból ismerem Katona Zoltánt,ahogy gondolom sokan mások. Németországban élek,márcsak ezért is van az,hogy számomra plusz fontosággal bírnak a hasonló vicces,székelyes leírások a köcsögökről akik bizony szép számban vannak a picinyke városkában.Ezért is remélem hogy minden hétre kerűl téma. Tiszteletem Katona Zoltánnak,és csak így tovább. Nem kell törődni a köcsög kommentelő egy napjával,max egy újabb cikk erejéig ;)
avatar
elyke75
2012-06-15 10:55:52
Ez tetszett
Minden elismerésem jól sikerült ez a választási produkció csak így tovább gratulálok
avatar
persze
2012-06-15 13:18:14
ac-milannak
hat katasztrofa. nem lehet megallni rosszindulatu komment nelkul? Ha nem akarja az ember nem olvassa el, gondolom Katona ur erzi mikor kell abbahagyja. Mindenki mindenkit kioktat allandoan. Folytasd Zoli, nagyon jo. Ajanlok egy temat: Kocsog hivatalnok egy napja !Koszonom

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."