Itthon » Politika

Rájuk szavazott Udvarhely

Az RMDSZ mellett az albánokkal, olaszokkal és a pészédésekkel is szimpatizáltak az Udvarhelyen szavazó emberek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

verestoyazrmdszirodabanvalasztasokejjelen
Verestóy a választások éjszakáján várja az eredményeket az Udvarhelyszéki RMDSZ irodájában fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. december 14., 18:36
0 hozzászólás. 

Székelyudvarhelyen összesen 12 725 érvényes szavazatot adtak le az erre jogosult állampolgárok a képviselői listákra.

A választásra jogosult 31 036 személyből 12 926-an próbáltak képviselőt választani, közülük 201 személynek nem sikerült valamiért ez a manőver, ők érvénytelen szavazócédulát dobtak a képviselőház feliratú urnába.

Az nem újdonság, hogy az RMDSZ mind a képviselőház, mind a szenátus tekintetében fölényesen nyert. Annyira, hogy nem is tudunk róla egy rendes infografikát mutatni, mert a nagy oszlop mellett az összes többi párt egyforma vonal.

A tulipánosok listájára 11 765 személy pecsételt, ez a szavazatok 92,45 százalékát jelenti. A többi bő 7 százalékon a román és a többi kisebbségek pártjai osztoztak. Nézzük, hogyan.

Piros rózsa nő a tulipán árnyékában

Ha valami csoda folytán eltűnnének az RMDSZ-szavazók, akkor Udvarhely, akárcsak egész Hargita megye, pirosba borulna.

Az országos szinten nyertes PSD képviselőjelöltjeire városunkban 314-en voksoltak, többen, mint a Mentsétek meg Romániát Szövetségre, ami 253 szavazatot kapott, és többen, mint a 106 szavazatot szerző Nemzeti Liberális Pártra. A köznyelvben csak Băsescu pártjaként ismert Népi Mozgalom Pártra 68-an szavaztak, a Tăriceanu-Constantin féle Liberálisok és Demokraták Szövetségére (ALDE) 55-en.

Az Egyesült Románia Párt 43 szavazatot szerzett Udvarhelyen, a Román Ökológiai Párt 31-et. A Nagyrománia Párt nem túl népszerű városunkban sem, csupán 23-an gondolták úgy, hogy Vadim Tudor tevékenységét folytatni kellene.

Abszolút kisebbségek

A Pro Európa Roma Párt 10 szavazatot kapott, épp annyit, mint a Bánáti Bolgár Szövetség. A Romániai Német Demokrata Fórumra 8-an szavaztak, a Romániai Makedón Szövetségre 7-en, az Örmény Szövetségre pedig 5-en.

A Romániai Lengyel Szövetség ugyanannyi szavazatot kapott a székelyudvarhelyi szavazókörzetekben, mint a Romániai Szlovák és Cseh Demokrata Szövetség és a Romániai Török Demokrata Szövetség: pont 4-et.

A rutének, horvátok és hellének szövetségei is 3-3 szavazatot értek Udvarhelyen, a zsidók és albánok szervezetei 2-2, a szerbek és az olaszok pedig 1-1 szavazatot kaptak.

Számmisztika a láthatáron

A szenátusi lista némileg rövidebb, és itt is az RMDSZ győzedelmeskedett. A számmisztikával foglalkozóknak ajánljuk figyelmükbe, hogy ebben a statisztikában is ugyanazok a fenyőillatú tulipán számjegyei, mint a képviselőháziban, ám kicsit más a sorrendjük.

Az RMDSZ listájára 11 756 személy ütötte a pecsétet, a szociáldemokratákra 319-en szavaztak, a liberálisokra 163-an, a Népi Mozgalom 130 voksot kapott, az ökológiai párt 103-at, az Egyesült Románia Párt pedig 60-et. Az ALDE-ra 63-an szavaztak, a PRM-re pedig 35-en. Ez összesen 12 639 érvényes szavazatot jelent.

Ki jut be a parlamentbe?

Az, hogy ezek a számok hány mandátumra elegendőek, még a jövő titka, egyelőre nem véglegesek a választási eredmények. A külföldön élők és a bukarestiek szavazatait még nem számolták teljesen össze.

Hargita megyének direkt módon egy szenátori és négy képviselői hely jut. A tuti befutó szenátori hely boldog tulajdonosa dr. Verestóy Attila, Tánczos Barna a visszaosztásból lehet szenátor.

Biztosan udvarhelyszéki képviselő a nagyszebeni szórványból érkező Benedek Zakariás, Sebestyén Csaba a visszaosztásból szerezhet még mandátumot, Bíró Barna Botond udvarhelyszéki ügyvezető 90 százalékosra jósolja az MPP-ből igazolt RMGE elnök bejutását.

Hargita megyéből Kelemen Hunor, Korodi Attila és Bende Sándor lesznek még Verestóy szenátor hétfői nyilatkozata alapján képviselők.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."