A romló város: a kampány utáni rendezvénycsend

A választási kampánnyal lejárt az idei koncertek és más rendezvények nagy része a városban, július-augusztusra alig akad néhány. Ez a trend?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

MagnaCumLaude
Tavaly a Magna Cum Laude jött a Szent István Napokra
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. június 19., 10:22
0 hozzászólás. 

Csendesebbek lettek a hétvégék – ha nem lennének esténként Eb-focimeccsek a kivetítőkön és a tévékben, mindenki csak ülne és szopogatná a sörét a melegben, illetve a langyos szellőnek is örvendene.

Tény, hogy a választások lejártával ellőtték a puskaport a különböző kulturális szervezetek, a városháza, s talán a kocsmák is. Láthatáron van pár buli, de ezek a hetek nem kínálnak semmi nagy durranást.

A városnapoknak nevezett egyhetes rendezvénysorozat gyakorlatilag mindent magába foglalt, ami akkoriban a városban zajlott, sőt még szinte azt is, ami egyébként nem. Vastagnak kellett lennie a programfüzetnek, de nem a vastag papír miatt.

Rúzsa Magdi Székelyudvarhelyen

Nyilván nem könnyű manapság tömegrendezvényt szervezni: kockázatos pénzügyileg is, rengeteg munkát is igényel, ráadásul előre nem látható dolgok is beleszólhatnak. Késik egy autó, nem hozzák idejében a sört, nem jut pénz elég reklámra, az egyik fellépő lemondja a részvételt, ilyesmik.

De mindenféle rendezvényszervező – legyen az a városháza, kulturális egyesületek vagy éppen egymást túllicitáló politikai pártok helyi szervezetei - javára legyen mondva, hogy azt azért nekik kell megköszönni, hogy a várost szórakoztatták, „ellátták" kulturális élményekkel. Nézzünk egy picit szét, mi van hátra.

Idén elmarad a tíz kiadást megért Székelyföldi Rockmaraton – már tavaly lehetett hallani ilyen hangokat, hogy nem lesz, a szervező Zeneudvar Egyesület úgy döntött, hogy idén nem szervezi meg a rockfesztivált, legalábbis Székelyudvarhelyen, a Szejkefürdőn biztosan nem. Így egy olyan rendezvénnyel lesz kevesebb, ami évről évre más településekről, sőt Magyarországról is idevonzotta a fiatalokat.

Július közepén (13-14-15) a minifocipálya ad otthont a városi sörfesztiválnak. Sörcsapok, lacikonyha, embertömeg: pénteken az X-Faktorból ismert Lil C lép fel, szombaton az érdekes hangot megütő Barabonto, a házigazdának minősülő Orpheusz, valamint a lakodalmas rock stílusteremtőjének tartott 3+2 zenekar, vasárnap pedig a szintén az X-Faktorból ismert Király L. Norbi.

P7290003

Lesz Míves Emberek Sokadalma is, mégpedig július végén (27 és 29 között) a Székely Támadt várban, fellép a Role, a Heveder Banda, a Szentegyházi Gyerekfilharmónia – lesznek még táncegyüttesek, táncház, mesemondó verseny.

Augusztus második hétvégéjén (10-11) lesz a Daimler MC motorostalálkozója, sajnos a szervezők egyelőre sem a helyszínt, sem pedig a fellépőket nem tudták közölni érdeklődésünkre, csak azt, hogy mindenképpen lesz és a zeteváraljai víztározónál szeretnék tartani, de ez egyelőre kérdéses.

A polgármesteri hivatal ismét megszervezi a Szent István napokat augusztus 17 és 19 között, ekkor a tavalyihoz hasonlóan a városközpontban lesz színpad állítva, a program egyelőre alakulóban van.

Nagyjából ennyi, ami tömegrendezvénynek számít. A kisebb, kocsmai események valószínűleg idén sem maradnak el (egy-egy Erdélyben fellépő magyarországi zenekar vagy előadó hátha „betér"), de nagyjából maradunk a felsoroltakkal.

Megfigyelhető, hogy a nem választási években inkább a nyárra tevődik a hangsúly a rendezvényeket illetően, választási évben pedig tavaszra. A politika ilyen módon is bele tud szólni az életünkbe: egy város „romlása" pedig azzal is megakadályozható, ha mind a rendezvényszervezők, mind pedig a közönség – főleg a fiatalabbja - picit nyitottabb lesz.

Nagyon szép dolog a hagyományőrzés, az X-Faktor, meg minden, de egy mai fiatalnak a szórakozásban is igényesnek kellene lennie. Már ha még érdekli és, hogyha a szórakozás nemcsak azt jelenti, hogy leissza magát és minden mindegy alapon él azokban az órákban.

Akkor rég megette a fene az egészet, rendezvényestől, kultúrástól, mindenestől.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."