Mit szeretek a románokban?

Negatív a képünk a többségi nemzetről, főleg itt, Székelyföldön, ahol mi vagyunk többségben. Mégis van, ami tetszik. Nagyon szubjektív.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

romaniadrapel
Optimizmus fentről
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. augusztus 27., 16:56
11 hozzászólás. 

Ha a címre valaki felkapja a fejét, megnyugtatom: nem történt semmi baj velem. Csupán egy beszélgetés utórezgéseiként ragadtam billentyűzetet: nem a Brian életéből ismert jelenet (Mit adtak a rómaiak?) adott ihletet, s nem is ittam pálinkát közben. Sem cujkát. Vegyük sorjában, hogy mi tetszik – ez lehet fontossági sorrend is. Általánosítani nyilván nem lehet, szubjektív benyomások, tapasztalatok.

A román film

A román újhullám filmjeit egyszerűen imádom. Visítva tudok nevetni az olyan alkotásokon, mint a California Dreamin, az A fost sau n-a fost?, az Amintiri din epoca de aur, s Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu és társaik nemzetközileg is elismert filmrendezők. És nem csak ők, hiszen Florin Șerban filmje is nagyot üt, s sorolhatnám a jobbnál jobb, mai, friss, elgondolkodtató filmeket. Ha Jancsó Miklóst Lucian Pintilie-hez hasonlítjuk, akkor a felsoroltakat méltán tudjuk Fliegauf Benedek, Török Ferenc, Hajdu Szabolcs fiatal magyar rendezők mellé állítani párhuzamként. Kár, hogy nincs mozi nálunk, habár amikor volt, az utolsó években már nem vetítettek benne új román filmeket – szerencsére itt van az internet, ahol ha nem is mozi-minőségben, de bőségesen lehet román filmeket megnézni. Szóval a mai román film, az egy nagyon jó dolog.

A román foci

Bevallom, gyerekorom óta soha nem szurkolok sem román klubcsapatnak, sem a válogatottnak, sőt mindig ellenük. Kölyökkoromban az akkori diktatúra kirakatcsapatai voltak a menők, ezért elvből, dacból nem, a rendszerváltás után (a mai napig) pedig azért, mert a csapatok kétes hírű emberek tulajdonában vannak. Viszont azt az optimizmust, újjászületési készséget csak irigyelni tudom, amivel a románok a foci iránt viseltetnek. Magyarország még mindig nem heverte ki a nyolcvanas évek végének sokkját a futballban, de Románia a kilencvenes években elért néhány – egyébként korántsem világraszóló, csak jó – eredmény elérése után hiába esett vissza oda, ahová tartozik egyébként. Hiába kapnak ki néha megalázó módon, minden válogatott mérkőzést, minden bajnoki rangadót olyan szinten tudnak eladni és felvezetni, hogy néha érzem, hogy megáll az eszem. A „meciul secolului", „meciul meciurilor" kifejezések nevettetésre késztetnek, de azt is sugallják, hogy minden meccset a lehető legfontosabbnak tartanak, mert ezek a médialufik bizony nagyon sok nézőt vonzanak a stadionokba és a képernyők elé, az egyébként pocsék színvonalú meccsekre. Ezt azért lehet irigyelni tőlük.

A román kaja

Szégyen, nem szégyen, én szeretem a miccset. Jó, tudom, hogy nem feltétlenül román eredetű, de hogy itt van a legnagyobb kultúrája, az biztos. Királyhágón nem veszem meg elvből, viszont idehaza szoktam venni és sütögetni. Egyik kedvenc gasztro-rovatom azt írja, hogy a román kamionsofőrök szerint az igazi miccshúsból a kóborkutya zamata nélkülözhetetlen, de ez persze vicc. Ha az ízesítés nagyon el van találva, akkor felőlem az is lehet benne. Úgysem érezzük. A miccs ízében viszont van valami határozottan román és balkáni, ami egyszerre tragikus és vicces. Egyébként meg a puliszkát is nagyon szeretem.

A román zene

Kövezzetek meg, de a Vama (illetve elődje, a Vama Veche), a Zdob și Zdub, a Sarmalele Reci szerintem kiváló zenekarok – s sorolhatnék még pár olyant, akik a pop-rockzenében letettek az asztalra valami olyant, amire te is felkapod a fejedet, műfajtól függetlenül. Sajnos nyugatra nem az ilyenek jutnak el, hanem a puttyogós mű-műfaj darabjai, de arrafele érdekes módon újabban a román zenét úgy nyelik, mint kacsa a nokedlit.

A román csaj

Bevallom, egy volt, valamikor a kilencvenes években – nem a nyelv, hanem a távolság szakított végül el, de tapasztalatnak nagyon jó volt. Meg hát az a rámenősség, hogy anélkül, hogy ismertem volna, elém állt és azt mondta, hogy akkor most pont én és pont neki. Hát mit mondjak, nem tudtam ellenállni... Persze – valószínűleg - nem minden román lány ilyen, meg hát a magyarok között is vannak ilyenek, de ez pont akkor és pont ott nagyon megragadott. Hát így.

A román optimizmus

Akár egy köcsög román politikusról beszélünk, akár egy köcsög román piknikezőről, nekem valahogy minden többségiről az a számunkra megfoghatatlan született optimizmus jut eszembe. Bármennyire kapják meg a magukét, mindig képesek valahogy talpra állni és úgy kezelni a bajt, a rosszat, hogy ennél rosszabb nem lehet, nosza, gyerünk, igyunk meg valamit, süssünk miccset. Amíg a magyar kesereg, pesszimizál a jövőjét illetőleg, siratja a múltját, addig a románok többsége magasról tesz ezekre a dolgokra, nem idegesíti magát.

Szerintetek hogy van ez? Te mit bírsz a románokban?



11 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
magyarivi
2012-08-27 18:48:44
hol marad a room-os csoki, az olcso flakonos sor? :)
avatar
szekelyNS
2012-08-27 19:05:38
kesergés
Zoltán a végén a siránkozásról jut eszembe, hogy amikor volt az árvíz akkor a székely-magyar aznap már lapátolta a sárt, az iszapot a házából, de az oláh még hetekig sírt és kérte a politikusokat, sfintumariat és a dumnezöut, hogy segítsen. Szóval ebben , véleményem szerint tévedsz.
Talán még az megilleti ezt a népet hogy a 150 éves történelmükben példa érdekűen jól helyezkedtek a saját szemszögükből, Ebből tanulhatnánk... Még lehetne sorolni a jó , ill. a rossz tulajdonságukat.
avatar
lordking
2012-08-27 19:33:02
románok-magyarok
Én úgy látom a románok jobb szívűek, mint a magyarok, a magyarok viszont irigyek és smucigok.
Az igaz, hogy nem csinálnak mindenből annyi gondot, mint a magyarok. Sokkal pozitívabbak, mint a magyarok, még akkor is, ha nehezebb helyzetben vannak, ugyanakkor lustábbak, mint a magyarok. Segítőkészek, képesek mindenüket odaadni, ha megszerettek. Én is szeretem azt, hogy a mindennapokban - las ca rezolvam - felfogásuk van.
avatar
hahaha
2012-08-27 19:56:32
re: románok-magyarok
avatar
lordking
Én úgy látom a románok jobb szívűek, mint a magyarok, a magyarok viszont irigyek és smucigok.
Az igaz, hogy nem csinálnak mindenből annyi gondot, mint a magyarok. Sokkal pozitívabbak, mint a magyarok, még akkor is, ha nehezebb helyzetben vannak, ugyanakkor lustábbak, mint a magyarok. Segítőkészek, képesek mindenüket odaadni, ha megszerettek. Én is szeretem azt, hogy a mindennapokban - las ca rezolvam - felfogásuk van.



Az ilyen felfogásuk miatt vannak ott ahol, olyan mocsokban , hogy veti fel őket. Igénytelenség. Elmennek bárhová kirándulni és a szarukat is ott hagyják, nem mintha máshol ez nem esne meg, de itt ez a jellemző. Persze hagyják a gondokat valahogy csak lesz de elég összehasonlitani egy román és egy magyar falunak a portáját. Szembetűnően nagy a különbség. Élni meg könnyebb persze, mivel nagyobb fizetést kapnak. Ennyiért amiért itt dolgoznak soka azt mondják, h helló holnaptól nem dolgozom ennyi pénzzé...Lehet, h barátságosak de igénytelene...
avatar
s.magor
2012-08-27 22:03:34
re: hahaha
Ahogy mondod! Amihez a románok hozzanyúlnak, az könnyen szarrá válik. Ha a természeti adottságokat nézed Romániában, szembetűnő a különbség a magyarok és románok által felvigyázott helyek közti különbség. 3 természeti helyet említve: a Tengerpart - szép és ha igényesen gondozva lenne nagy turistacsábító lehetne, de hihetetlenül szemetes. a Hegység - a Fogarasokban jártam, a szemét, a szemét hátán, bár ha odaállna valaki akkor az is látványosság lehetne. A harmadik, ami itt Székelyföldön ismert az Almási barlang vagyis a Vargyas-szoros, azt magyarok rendezik, és az igényes, tiszta, rendezett... Ennyit erről
avatar
Milan Yorgi
2012-08-28 08:07:15
re: románok-magyarok
Több éve román vidékiekkel paktálok,interneten adok/veszek,sok kapcsolatra tettem szert.Sajna itt még ilyen igénytelenek és pénztelenek valamint szűklátókörűek,ebből én ,hogy táplálkozzak?!Panaszkodni egyeltalán nem tudok,az igazság az,hogy fejlettebbek (most ne gondoljunk azokra akik a vájogházban élnek,nem az ''aljáról'' beszélek) így tanultam is szakmámon ,bizonyos dolgok terén elég sok dolgot tőlük.Bizalom: több esetben reszkírozva, adtam el(elkűldtem nézze át a cuccot és majd ha jónak találja bankon keresztűl utal,ha meg nem tetszik a dolog visszaküldi) de vettem is dolgokat tőlük,csalódás nem ért ,sőt :) . Olyan esetek is voltak,eljöttek hozzám,találkoztunk személyesen.Én merem azt mondani,kellemes emberek,nem éreztem magam feszélyezve vagy ez az állapot ,hogy: ''jaj vajon most mi lesz,mit fog szólni '' stb. Zene: nagyon szuper,mint elektrónikus mint a rock műfajban,úgy a régiek mint az ujak. Utóirat:Ne csak a TV ből és hallásból itélkezzetek !
avatar
kszl
2012-08-28 08:40:38
Nem kell azt sem elfelejteni, hogy van egy nagyon buta réteg, akit (akiket) nagyin lehet manipulálni és azt sem, hogy jelenleg az országot a magyargyűlölet tartja össze - ezeknek a gócpontja jelenleg Marosvásárhely és Kolozsvár, na meg a legnagyobb "Állatkert", ahogy csak az elöljárók csak is aludni mennek, vagy hivatalosan lopni....

Semmi bajom az ember társakkal, de én mindenkit úgy tisztelek, ahogyan a másik fél tisztel.
avatar
mekkmester
2012-08-28 09:05:17
Még egy értékelendő a románokban
Ami az utóbbi időkben erőteljesen meggyengült a magyarokban, ám a románoknál mindenek felett áll, az a NEMZETI ÖNTUDAT és ÖSSZETARTOZÁS HITE. Ha most egy csoda folytán a románok egy népszavazás alapján dönthetnének, hogy legyen-e Nagy Románia, a Pruton túli testvéreket azonnal az országhoz csatolnák attól függetlenül, hogy ők akarnák-e (nem kérdezvén a helyi oroszokat, ukránokat, grúzokat, ruszinokat stb).
Ha ugyanennek a párhuzama feltevődne Magyarországon (Nagy Magyarország), akkor a szavazásra még el sem mennének az anyaországiak. Nem kell nekik a sok román, szerb, szlovák, ukrán, ésatöbbi, s nem is beszélve az esetleges anyagi megfontolásról. Esetleg jó lenne egy kis horvát tengerpart, mert a Balcsi már unalmas.

A román, akárcsak a cigány, a fajtájával mindig testvér még akkor is, ha a közösségben vannak ellentétek. Ez hiányzik a magyaroból. És ezért tudott széthullni az ezeréves ország.
avatar
mekkmester
2012-08-28 09:34:37
re:
avatar
kszl
Nem kell azt sem elfelejteni, hogy van egy nagyon buta réteg, akit (akiket) nagyin lehet manipulálni és azt sem, hogy jelenleg az országot a magyargyűlölet tartja össze - ezeknek a gócpontja jelenleg Marosvásárhely és Kolozsvár


A román-magyar barátságról hosszasan lehetne vitázni, de nagyon igazad van, és a kommentek nagyrésze ezt támasztja alá. Az egyszerű emberrel egyik oldalon sincs baj, csak azokkal, akik egymás ellen uszítanak.
avatar
bildiko
2012-08-28 23:04:35
A román humor: pontosabban az öniróna, amit tisztelek bennük. Filmekben, viccekben, szépirodalmi alkotásokban lépten-nyomon felbukkan, nem érzik "zsenáns"-nak önmagukat kifigurázni. :)
avatar
vogul
2012-08-29 14:53:22
tetszik? nem tetszik?
Nekem tetszik a román lej: nem ázik szét az esőben.
Félretéve a viccet, vannak dolgok amik jók, pozitívak, és vannak amelyek nem.
Vannak emberek, akik becsületesek, és vannak akik nem. stb... stb ...
De ne feledjük, hogy 2 millió román már elhagyta az országot, és biztos nem azért, mert olyan jó volt nekik itt! A jó és rossz dolgokat nem lehet kiszakítani a környezetükből, az összefüggésekből, az egész háttérből. Ezért van az, hogy sokszor a jó dolgok sem tűnnek igazán jónak.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."