A köcsög köztiszteletben álló polgár egy napja

Nem igaz, hogy tisztelik, csupán egyesek mondják ezt neki, ő pedig elhiszi. Ugyanolyan szerencsétlen, mint bárki más.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

kocsogpolgar
Egy tisztes, (b)ősz halánték
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. február 20., 12:31
4 hozzászólás. 

Annyiban esetleg különbözik, hogy igazgató, főmérnök, vagy valami hasonló, felelős beosztásban dolgozó volt régebb, még a múlt rendszerben, s innen van az a bizonyos nagymellény, no meg a más füle mellett való elbámulás tehetsége, illetve a mások emberszámba való vételének teljes hiánya.

Elhitte, hogy köztiszteletben áll, s úgy jó tizenöt éve pedig azt is, hogy az ilyeneket, mint ő, inkább polgárnak szokás nevezni, mert ez bizonyos politikai beállítottsággal, illetve tartalommal is bír, s ez – mint olyan – igencsak megtisztelő megnevezés.

Harminc esztendőn át elvtársazni kellett,

de mára polgár lett belőle, méghozzá köztiszteletben álló. Általában sokat beszél, mindenről és mindenkiről volt, illetve van véleménye, állandóan hallatta és hallatja a hangját. Régebb propagandagyűlésen, május elsején, augusztus huszonharmadikán, manapság pedig kopjafaavatáson, színházban, emlékünnepségen.

Reggeli után, délelőttönként szokott írni olvasói levelet a megyei, illetve helyi újságba, de ezek általában nem jelennek meg, mert a szerkesztők egyszerűen unják kijavítani a rengeteg helyesírási és fogalmazási hibát. Nem akarnak cikket csinálni belőle.

Pedig a köztiszteletben álló polgár nagyon lelkes és nagyon hálás típus, általában hangosan és előre köszön („Egészséget, szerkesztő úr, na hogy vagyunk, hogy vagyunk?"), s ilyenkor általában valamilyen témája, „ötlete", panasza van, kézfogáskor percekig fogja a kezedet és a szemedbe néz, savanyú szájszaga elborzaszt, miközben hangosan ecseteli világmegváltónak hitt ötletét.

„Evvel biza jó volna foglalkozni!" – ezzel zárja mondandóját, mert most is ért ő mindenhez, ahogyan régebb is értett: politikához, kultúrához, idei krumpliterméshez, futballhoz, gazdasághoz, újságíráshoz, törvénykezéshez, útjavításhoz, magyar és román történelemhez, műszaki dolgokhoz, mert olyan sokoldalúan fejlett fajta, mint amilyennek egykor többedmagával tervezte az emberarcú szocializmust. Alig várod, hogy megszabadulj tőle, magadban lebőcskommunistamajmozod, leköcsögözöd, a pokolba kívánod.

Sokat járt Magyarba

„Járt-kőtt embör", ahogy mondják. A szőrkormányos, régi Lada még mindig megvan, bár keveset használja. A hátsó szélvédőn belülről bólogatós kutya bambul a nagyvilágba, a visszapillantón lóg a focicipő-pár a golyólabdával és a rózsafüzérrel. A műszerfalon (ahogy ő mondja: a bordon) kopott öntapadós felirat hirdette egykor a rigmust: „Kuka utas vésd az észbe, hogy ne szólj bele a vezetésbe!"

Ebéd után szívesen szundikál a recsegős, rugós kanapén, majd borzas fejjel ébredezve elfingja magát és „kifut" Homoródra borvízért a Ladával. Autóstoppost nem vesz fel, huligányoknak tartja az ilyeneket, ujjával bölcsen lefele mutat, „csakidemenyek, né". Maradék, őszbe hajló haját baloldalt Băsescusan hosszúra növesztette, suvicának, ami a kétheti egy mosás után eléggé idétlenül áll.

Estefele beszélgetés a bodegában, nosztalgia, a kádári Magyarország, maszekelés. Maszekelt, géemkázott volna ő is, de ugye, nem hagyták „ezek a mocskok". Sokat járt így is Magyarba, hozta a gyermekeknek a golyórágcsit, az Amo szappant, a Dunakavicsot, a Maci csokit, illetve a színes kariókát és a tükrös kínai tolltartót. No meg az elmaradhatatlan kacsintós pénztárcát, s még ma is nosztalgiával emlékszik azokra az időkre, amikor egy forint 77 banit ért...

Korán fekszik, korán kel. Tévét gyakran néz, vissza-visszabeszél neki. Lassan a múlté lesz: túlélt már egy infarktust, és rettegve gondol a következőkre. Azt is beszélik, hogy besúgó volt s ezért járt annyit Magyarba, s a blokkot is ingyen kapta, annak idején kacérkodott a Ștefan Gheorghiu „egyetem" elvégzésével, hiszen ő is úgy indult, mint sokan mások: a párt „kiemelte", mint egyszerű embert s nagyot faragott (volna) belőle.

Általában egy tízéves szövetnadrágban jár, télen bundasapkában, blokkfelelősnek ideális, gyűlöli a gyerekeket, „mocskosbüdösskőlykeknek" tartja őket. Volt beosztottjai utálják a legjobban.

Nem véletlenül.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Péter Róbert
2013-03-07 22:34:23
Ennek a ciksorozatnak semmi értelme,fölösleges tipizálás és piti gyülölködés , csak olyan alakoknak szolgál humorforrásul akiknek a legjobb szorakozásuk mások permanens gyűlölete , enyyi erővel fel is irhatnád a budiajtóra és mérgelödni menyyi szar ember van Udvarhelyen .
avatar
Lakatos
2013-03-08 10:15:48
Ennek a kommentnek semmi értelme,fölösleges tipizálás és piti gyülölködés , csak olyan alakoknak szolgál humorforrásul akiknek a legjobb szorakozásuk mások permanens gyűlölete , enyyi erővel fel is irhatnád a budiajtóra és mérgelödni menyyi szar ember van Udvarhelyen .
avatar
csz
2013-03-08 12:38:41
köcsögland
Valóban frusztráló, amikor magadon vélsz felfedezni egy-egy ilyen köcsögös problémát. Jól tudod, hogy nehéz lesz tenni ellene. Nehéz levetkőzni a kellemetlen tulajdonságokat. Valljuk be, köcsögnek lenni jó, mindenkiben ott bújkál a köcsög kisördög. De nehogy már egy ilyen senkiházi újságíró elemezgessen engem, azért is ideböfögök néhány sort, hátha abbahagyja végre.
avatar
otto9876
2013-03-08 12:44:38
Köcsögözés..
Hogy minek van értelme a cikksorozatnak vagy a'' kommenteknek'' azt ki-ki döntse el.Volna viszont egy dolog,amire felfigyeltem.A minap Csikszeredában jártam(hetente járok),és a buszállomáson a következő beszédre lettem figyelmes:" Ne légy te is udvarhelyi köcsög". 4 fiatalember ugratta egymást.Már csak ez hiányzott!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."