A köcsög besúgó egy napja

Az ördög nem alszik, nem aludt régebben sem. Éber, de néha retteg is, hogy egyszer „előveszik". Mert egyszer talán előveszik. Ha megéri.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

szekus
Egyszer előkerül a bűnlajstroma. Mindegy lesz már...
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. május 08., 16:49
2 hozzászólás. 

Őszbe fordult a haja színe, nem mai gyerek már. Egykor suhancként került a gyárba, majd a párt „kiemelte", képezte ideológiailag, így elhitte magáról, hogy fontos. Nem is kellett kényszeríteni,

kényelmesebb volt az irodában üldögélni, mint a gép mellett állni.

Korán kel ma is, mert megszokásból korán kell, s az évtizedes beidegződésből kifolyólag végigsunyítja a „vizorból", hogy ki hányra jár dolgozni a blokkból – ebből tudja, hogy hányan dolgoznak még ebben a világban, ami arra a világra telepedett rá, aminek felépítéséhez egykor köze volt.

Mert harmincegynéhány évvel ezelőtt tett-vett az irodában, eljátszotta a mártírt, s közben sűrűn írogatta a jelentéseket – sok volt benne a helyesírási meg a fogalmazási hiba, de a tartótiszt elégedett volt a munkájával. „Csak lazán, elvtárs, így tovább" – biccentett a lakótelepi cukrászdában a tiszt. Ma egy hatalmas házban lakik a város peremén, de nem azon a peremén, ahol „puha szárnyakon száll a korom, s lerakódik, mint a guanó, keményen, vastagon."

Ő pedig mindig tudta, hogy hogyan kell szelektálni. Tudta, hogy az nem érdekes, hogy a középiskolai tanár megvett egy Ady-kötetet a „libröriában", de hogy kivel és mikor csalja a feleségét, illetve mit mondott a színház szünetében pisilés közben, az már papírlapra került.

Fecnire. Ficujkára. Kartonra.

Az meg a tiszt zsebében landolt a bufetben, a braszériában vagy az alimentárában. Javaslatára kerültek a poloskák a telefonokba a környéken, s kiválóan értett a leplezéshez és a szarkavaráshoz is – áldásos tevékenysége nyomán több olyan ember keveredett besúgó-gyanúba, akinek köze nem volt a szekuhoz, mégis azt hitte róla a szomszédság, hogy spicli.

szekuskocsog2

Miatta kellett lehalkítani a Szabad Európa Rádiót, előle kellett a szekrénybe zárni az István, a király lemezt, a Passuth László-köteteket.

1989. december 22-én nem igaz, hogy nem rémült meg. Beszart egy kicsit, mi tagadás. Másnap egyik volt munkatársa iszonyatosan leordította a lépcsőházban a fejét, lekommunistázta, lebesúgózta, leszekusozta, gyilkosozta, és ha akkoriban használták volna a pejoratív értelemben vett köcsög kifejezést, akkor le is köcsögözte volna.

Azzal volt szerencséje, hogy az illető talajrészeg volt, így nem tűnt annyira hitelesnek a szomszédok előtt. Mindenesetre meghúzta magát odahaza néhány hétig. Aztán amikor látta, hogy az új „struktúrákba" szépen beszivárogtak a bajtársak, megnyugodott. Napra nem ment, mert

tudta, hogy vaj van a fején,

de azt is, hogy ha esetleg mégis olvadni kezd, nem lesz ideje befolyni a képébe, mert megvédik a cinkosok.

Manapság odahaza ebédel. Gondosan, lassan, ahogy annakidején a kiképzésen tanították (ez a Hogyan tűnjünk úgy értelmiséginek, hogy ezt ne vegye észre a célszemély? című leckébe tartozott), közben rádiót hallgat, tévét néz.

No meg olvasgat. Tartogat mindenféle könyvet, néha délutánonként rádöbben, hogy egy-egy Kányádi-vers vagy Sütő-novella annakidején hogy tudott átmenni a cenzúrán, megmosolyogja. Aztán sétál egyet. Park, pad, pohár sör. Összejárogat még a régi bajtárssal, megbeszélik, hogy milyen jó is volt, amikor mindenkinek lakása, munkája és kicsi pénze volt.

S rend volt. A fejekben, a telefonokban, az irattárakban, őriztek mindent és mindenkit. Emlékszik, egyszer „rendberaktak" egy bodegából kijövő fazont rendesen. A pasasnak amúgy is nagy volt a szája két-három halbás sör után, rendszerellenes vicceket is rendszeresen mondott, éppen jött ki a lakótelepi kocsmából, amikor arra a kérdésre, hogy „Hogy vagy, te, hogy éltek?" teleszájjal azt böffentette, hogy

„Ahogy a milícia engedi!"

Na, ezt nem lehetett nem jelenteni. Meg is kapta érte rendesen a fickó a magáét odabenn, vért pisált két napig, betegszabadságra kellett kiírassa magát. Az árulkodó szépséghiba a verőlegény fején levő lyukas lepedő volt – egy cipő viszont sok mindent el tud árulni. És sokszor tud szarba lépni is.

Ő nem lépett soha szarba, pedig azt mondják, szerencsét hoz. Esténként fülel a bodegában, de amióta nem aktív, már csak magának, szórakozásból. Múltkor megnézte a tévében A vizsga című filmet, elmosolyodott.

Néha fél attól, hogy lebukik, de most már úgyis késő. Az irattárak nyitva állnak – már ami megmaradt belőlük, amit nem égettek vagy loptak el. S ha kiderül, hogy ki volt, mi volt, úgysem számít. Túlél ő mindent.

Úgyis dicsőség ma gazembernek lenni.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Schubert Gyula
2013-05-15 15:44:26
bsúgó
Olvassák el Lőrincz György könyvét: "Besúgó voltam szívem."
avatar
zkatona
2013-05-15 15:54:13
Tisztelt Schubert Gyula!
Köszönjük észrevételét. A könyvet jómagam olvastam, kitűnőnek tartom és ajánlom szeretettel az uh.ro minden kedves olvasójának!
Katona Zoltán

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."