Szenzáció! Kardélre hányt hamu a Patkóban!

Itt is jobb, mint Csíkban táblát találtunk régészeti ásatásaink helyszínén, pedig senkit sem kérdeztünk, szabad-e avagy kötelező.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Alternatív régészeti leletek a Patkóban
Nem is gondolná az ember, mikre bukkan, ha kutatni kezd | Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2013. május 17., 18:25
12 hozzászólás. 

Arra virradtunk, itt az ideje, hogy fátylat derítsünk a múltra! Hogy társadalmi elkötelezettségünket fitogtassuk, még ma besegítünk a Márton Áron téren tudományos, áldozatos munkát végző régészeknek – döntöttük el, és csapot-papot, ásó-kapa-nagyharangot hátrahagyva, de városunk hírneve öregbítésének nemes szándékával vágtunk neki a kalandnak.

A helyszínre érkezve rögtön felfedeztünk néhány látványos földhalmot, melyeket régész kollégáink éhségtől kotyogó szeme nem látott meg. Naná, hogy fotózás és videózás címén a férfiak a nőkre hagyják a munka dandárját.

Alternatív régészeti leletek a Patkóban

Francia manikűrrel esünk neki az ásásnak, hiszen megérzéseinkre hagyatkozva a kincs a szemünk előtt van, csak meg kell látnunk. Szerencsére, a régészek egyik képviselője, azonnal felismerte tevékenységünk értékteremtő mivoltát. Bolyai Csaba, a régész kollégák segédje Mintát mutat, és kölcsön adja ásóját, spakliját. Ezúton is szeretnénk megköszönni teremtőjének.

Megvan a csíkiak keresztje

Elsőként egy ósdi fakereszt maradványain bucskáztunk el majdhogynem. Az 1/uh.ro kóddal ellátott lelet arról tanúskodik, hogy városunk főterén egykor rituális temető állhatott. A kereszten jól olvasható latin krikszkrakszokat spaklival szabadítottuk meg édes anyaföldünktől.

Alternatív régészeti leletek a Patkóban

A Google Translate régészprogram segítségével szakszerűen lefordítottuk a holtak nyelvén írt szöveget: „Melius est hic quam in Sicolsburgum. Irgum Burgum". Azaz: „Itt is jobb, mint Csíkban. Irgum Burgum".

A tábla keletkezésének időpontját hevenyészett történelmi ismereteinkre hagyatkozva a Halotti beszéd és könyörgés előtti évszázadokra tennénk, hiszen a latin nyelvű szöveget pogány káromkodással cifrázta, nyomatékosította az ősi székelyudvarhelyi lokálpatriotizmus.

Isa por és hamu

Jól sejtették, Nyirő József hamvait, hiába helyeztek pálcát a küllők közé, végül mégis nyugalomra helyezték a nemzetért, akár annak hátán élni is képes, elszánt politikusok.

Alternatív régészeti leletek a Patkóban

Egy zöldesre elszíneződött urnában találtuk meg az író földi maradványait, s a székely életérzés megfogalmazójának monogramját. A cédula alaposabb vizsgálatával megbizonyosodtunk arról, hogy (a pódiumokról) leköszönő polgármesterünk szívét, ha aláírását nem is, mégiscsak meghatotta a kihantolt író sorsa, és teljesítette utolsó akaratát. Ezt bizonyítja, hogy az urna elhelyezője az utókor kedvéért tisztázta, hogy „úgy írják, hogy Jose". Mely szállóige nem mástól származik, mint egyenesen Bunta Leventétől. A hamvakat szerkesztőségünkbe szállítjuk, hogy alaposabb szoftvervizsgálattal győződjünk meg, nincs-e szó mégis idegenkezűségről.

Attila, király ez a kard!

Alig ocsúdunk fel a meglepetés erejével ható urna fölül, egy réges-régi cigarettásdoboz maradványai alatt újabb világszenzációt keltő leletre bukkanunk. Egy kard markolata ágaskodik ki a talajból. Hősiesen kirántjuk a súlyos fegyvert, melyen a Flagellum Dei felirat mellett jól kivehetően a nyugati keresztények vére szárad. A távol-keleti népekkel való szoros gazdasági kapcsolatra utalhat a kard túloldalán található Made in China felirat.

Alternatív régészeti leletek a Patkóban

A legenda szerint egy pásztor vitte Attilának a csodálatos tárgyat, melyet az Mars kardjának tulajdonított, és a hun vezér úgy gondolta, az istenek küldtek számára jelt, hogy a világ ura lehet. A kardot tiszteletünk jeleként átadtuk Csedő Attilának, városunk egykori polgármesterjelöltjének.

És nem hiába.

Mert a kövek között újabb meglepetésre bukkantunk! Csedő Attila, a bulifotósból azóta fotóssá lett lovagrendalapító a 2012-es helyhatósági választásokon aratott diadalmas vereséget. Kiderült, erkölcsi győzelmének háttere: a rá szavazók cetlijeit ellenlábasai egyszerűen elrejtették néhány közönséges régészeti lelet közé.

Alternatív régészeti leletek a Patkóban

„Ez a hagyományteremtő politikai áskálódás aljas szimbóluma" – jelentette ki hidegvérrel az árnyékpolgármester.

Úszunk a boldogságban

Kulcs a jövőbe – így lehetne röviden összefoglalni a 5/uh.ro és a 6/uh.ro számú régészeti leletek által felvetődött kérdést. Mégpedig azt, hogy mi a csudát keres több, egymástól független, ajtó kitárására szolgáló tárgy a föld mélyén. Egyikük piros-fehér-zöld szalagon, másikuk gumikacsán lógva.

Alternatív régészeti leletek a Patkóban

A régóta beígért városi fedett uszoda, valamint országos pártjaink által ígérgetett Autonóm Székelyföld kulcsát sikerült végre megtalálnunk, hogy számunkra is megnyílhasson a földi Mennyország kapuja, melynél reményeink szerint Kovács Péter, mintsem Petre Roman őszentsége fogja szétválogatni a jókat és a még jobb oldaliakat.

Cserehát, csere velem

Hogy ne vádolhassanak pártfüggetlenséggel, és tudománytalansággal, volt polgármesterünk, Szász Jenő becsületén esett foltot is sikerült lemosnunk egy jól elhelyezett régészeti lelettel. Az expolgármester, aki szintén tavaly győződött meg arról, hogy mást kíván a székelyudvarhelyi nemzet, napra pontosan több mint tíz éve jelentette be: „Rendelkezésemre áll a csereháti épület visszavásárlásához szükséges pénzösszeg".

Alternatív régészeti leletek a Patkóban

Bizonyosan így volt, csakhogy kiesett templomba menet az öltöny zsebéből a pénzt tartalmazó boríték. Ellenfelei kaptak az alkalmon, és suttyomban a Patkó kövei alá taposták a bankjegyek kisebbik részét. A nagyobbik részt bizalmas sajtóinformációk szerint a következő választási kampányban óhajtják a Tamási Áron Gimnázium újraépítésére fordítani.

A régészeti leleteket ez úton szeretnénk felajánlani a Nemzetstratégiai Kutatóintézet számára, hogy nekik is legyen egy pár felmutatásra érdemes resultatum. Irgum-burgum.



12 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Avarka
2013-05-18 12:55:02
Hmm hmm
Kedves cikkíró
Mivel nem bírtam felfogni e cikk mélységes értelmét, bátorkodom megkérdezni, ezt humoros írásnak szántad? Vagy netán valamiféle gúnyolódó cikk lenne ez, amit csak te tartasz viccesnek? Vagy egyáltalán mi ez az össze-vissza szerzemény? Mert én ebből semmi értelmeset nem tudtam kihámozni. Lehet csak azért van ez, mert én csak egy pórba fingó kis proletár vagyok, s nem érhetek fel értelmileg oly messzi magasságokba, hol a Te elméd oly elvont mértékbe kibontakozódni látszik. Fogadjunk, hogy Te ezért fizetést is kapsz :)
Ha már kapsz, meséld el, mi a fészkes fene akart lenni ez a "cikk"? :)
avatar
szilimola
2013-05-18 14:25:15
Szenzáció! Kardélre hányt "kamu" a Patkóban!
WTF?
avatar
azöcsi
2013-05-19 08:16:52
pfff
Mi ez a hum-bukk? Ha ezt egy Román sajto írja rólunk akkor megsértődünk,na és ha ezt a cikket valaki munkának nevezi, akkor az a röhelyes.
avatar
blazsek
2013-05-19 09:09:34
Szánalmas kis helyi firkász! Egyetértek Avarkával. Sem tartalmilag, sem formailag nem tudom besorolni sehová. Persze, ha megrendelésre írta, akkor nem is kell. Akkor így van rendjén. Egy kis porbafingás, a "nép ajkán" megfogalmazott szánalmas humor és már senkinek nem tűnik fel, hogy ásatás ide vagy ásatás oda, már a felújítás megkezdésekor nyilvánvaló volt, hogy egy hónap alatt nem lehet befejezni. Így jól jön a szánalmas magyarázkodás a vízvezeték cseréjéről és az ilyen mázolmányok, mint ez, itt fenn.
avatar
...anyád álruhában...
2013-05-19 12:08:16
re:
avatar
blazsek
Szánalmas kis helyi firkász! Egyetértek Avarkával. Sem tartalmilag, sem formailag nem tudom besorolni sehová. Persze, ha megrendelésre írta, akkor nem is kell. Akkor így van rendjén. Egy kis porbafingás, a "nép ajkán" megfogalmazott szánalmas humor és már senkinek nem tűnik fel, hogy ásatás ide vagy ásatás oda, már a felújítás megkezdésekor nyilvánvaló volt, hogy egy hónap alatt nem lehet befejezni. Így jól jön a szánalmas magyarázkodás a vízvezeték cseréjéről és az ilyen mázolmányok, mint ez, itt fenn.


Azzal, hogy inzultálod a kedves szerzőt, csak magadat minősíted. Ez egy szatírikus iromány. Ha nem érted, vagy nem tetszik, még nem biztos, hogy szar... Irgum-burgum.
avatar
szilimola
2013-05-19 12:59:59
szatíra?
Gúnyt űzni Nyirőből, a Székelyföldi autonómiából,....ez egyáltalán nem vicces. :(
avatar
alikay
2013-05-19 13:22:35
Ejnye bejnye
Hú de komoly társaság van itt. Aki nem érti a viccet az ne egyen halat,mert elüti egy robogó.
avatar
pandietele
2013-05-19 21:58:42
sakkóóóó?
Bátorkodom megkérdezni, hogy : Ez mi?
avatar
azbiza
2013-05-20 20:43:44
.
en csak azt nem ertem, miert nem lehet kinagyittani a kepeket ?
avatar
sacce
2013-05-20 21:58:57
velemeny
semmi tobb ez, mint velemeny, ahogy azt a cim folott is irja. es a velemeny szubiektiv, az hogy van benne fekete humor? szerintem semmi baj nincs ezzel a cikkel. nem egy tenyfeltaro, kozeleti iromany, hanem velemeny. remelem mindenki erti a szo ertelmet. es tokeletesen ertheto, hogy miert irodott. nekem tetszik, az uzenet atjott :)
avatar
blazsek
2013-05-21 00:27:02
re: re:
.... anyád álruhában ....

"Azzal, hogy inzultálod a kedves szerzőt, csak magadat minősíted. Ez egy szatírikus iromány. Ha nem érted, vagy nem tetszik, még nem biztos, hogy szar... Irgum-burgum."

Jól írtad "szatírikus iromány". De sajnos nem a szatírán, hanem az irományon van a hangsúly. A szatírának komoly és szigorú műfaji követelményei vannak. Az "irománynak" nincsenek. Vajon a "szatírikus irománynak" mint műfajnak mik a követelményei? Hasonlítania kell a nemrég letűnt kor agitációs brigádjai által összefércelt népbutító rigmusokhoz? Mert ha igen, akkor ez az "iromány" valóban ott van a szeren. :-D
avatar
lajosfia
2013-06-27 11:13:14
A Szerkesztőséget is felelősség terheli, hogy ezt a szemetet engedte megjelenni. Van úgy mindennapi életünkben, hogy a rendetlenség, - a szemét - szemetet szül.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."