A felelőtlenség főiskolája

A helyi politikusok pitiáner csatározásán múlik, hogy elköltözhet tanítóképző egyetem Székelyudvarhelyről. Mindenki sáros.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Stratégák
Stratégák
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. december 23., 10:30
25 hozzászólás. 

A Szász Jenő-éra lecsengése óta jóval csendesebb a székelyudvarhelyi közélet. Úgy is mondhatnánk, jóval unalmasabb.

Az Eötvös József Szakközépiskola elköltözésének javaslata váltott ki először nagyobb politikai polémiát. Tavaly nyáron, két hónappal az iskolaév kezdete előtt röppent fel az iskola beköltözésének ötlete az akkor frissen megszerzett UCECOM épületébe. Kétharmados többség kellett volna az önkormányzati ülésen ahhoz, hogy szabaddá váljon az út a kulturális központ létesítése előtt a Székelytámadt várban.

Az EMNP tanácsosai nem szavazták meg a költözést, miután állításuk szerint a polgármester úgy egyeztetett velük, hogy azt mondta, ez lesz és kész. Zseniális politikai húzás volt az RMDSZ részéről, hogy egy hirtelen jött, kidolgozatlan ötletből politikai tőkét kovácsoljon magának, amivel folyton a kakaskodó ellenzék orrára lehet koppintani. Ám a város keveset nyert ebből a tőkéből.

Zsarolásból elégséges

Megismétlődni látszik a történet Kulcsár-Székely Attila és családja ANL-s lakásügye kapcsán. Az önkormányzati tanácsos nem jelentette be, hogy megürült az apartman. Valószínűleg mind az EMNP, mind az RMDSZ vezetői tudtak a dologról, hiszen nehezen elképzelhető, hogy a kollégák – akár a színháziak, akár a politikaiak – ne tudták volna, hogy a tanácsos hol él.

Különösen, hogy folyamatosan posztolta Facebook-oldalán új háza építésének és a költözésnek a fázisait. Jakab Attila buktatta le végül nyilvánosan az RMDSZ-es önkormányzati képviselőt egy csúnya tanácsülési konfliktus nyomán. Most az EMNP és az MPP hitte azt, hogy nyerő helyzetben van, politikai zsarolásra használták a még akkor is törvénytelenségnek minősülő esetet, ha elkövetésében a jó szándék vezérelte a tanácsost.

Választások előtt pattant ki a botrány. Az RMDSZ frakció megvárta a választások végét az álláspontja megfogalmazásával. Amikor végül megtették, elintézték annyival, hogy a helyi szervezet honlapján nyilvános bocsánatkérésre szólították fel Kulcsár-Székelyt, ő elegett is tett ennek szintén a honlapon. Se közlemény, se sajtótájékoztató, mint egyébként minden egyes, dicsőséget hozó rendezvény esetén lenni szokott.

Korlátolt felelőtlenek társasága

A decemberi tanácsülésen napirend szerint a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományi Karának adták volna át a tavaly megvásárolt UCECOM épületét, ám a Kulcsár-Székely ügyre hivatkozva az ellenzéki tanácsosok nem szavazták meg a határozattervezetet. Továbbra is „monnyon le".

Kulcsár-Székely nem mond le, az RMDSZ frakció ez alkalommal nem rest sajtótájékoztatót szervezni, hogy felelőtleneknek, együttműködésre képteleneknek nevezhesse az EMNP és MPP tagjait.

Ha Kulcsár-Székely felelősségteljesen lemondott volna, talán jövőre átköltözhetne a dicsőséges megvásárlása óta üresen álló UCECOM helyére az egyetem. Ha az EMNP és az MPP felelősségtudata teljében nem használná zsarolásra az általa kirobbantott lakásmutyit, talán nem lenne kérdőjeles a kihelyezett tagozat jövője.

Egyébként nem hiszem, hogy megszűnik, sokkal inkább azt, hogy kis idő múlva még zseniálisabb megoldási tervvel áll elő az RMDSZ frakció. És megmutatják, hogy ki a felelősségtudó.

Ha nem lenne politikai arrogancia, talán eddig készülne a sokak által támogatott kulturális-turisztikai központ a várban. Ha a döntéshozó meg a végrehajtó bátrabb, felelősségtudatosabb és kevésbé népszerűséghajhász lenne, konfliktusos döntéseket is meghozna, talán a város lenne, aki nyerne.

Csakhogy ebben a nagy egymásra mutogatásban, a sok vesztes-vesztes játszmában egy igazi vesztes van, és az a város lakossága. Azé a városé, ahol egyetlen egy dolgot tudnak magas szinten, hovatartozástól függetlenül az úgynevezett politikai elitek: a választóik faszra vevésének művészetét.



25 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
laboda
2014-12-23 12:05:37
"a választóik faszra vevésének művészetét"
Na aztán a szerző, ide jól becsempészte a lompost. A jó újságíró(nő) nem vetíti ki, a köznek szánt írásaiban, személyes frusztrációit. Ezt nem teszi még akkor sem, ha azok, számára nagyon nyomasztóak és akkor sem ha a lokális és/vagy a "nemzetközi helyzet egyre fokozódik". Ha mégis megteszi, akkor ...
Kellemes Ünnepeket!

avatar
2 T
2014-12-23 12:26:35
Kedves ujsagirono!!!
Annak ellenere, hogy nagyjabol egyett ertek a leirottakal, meg az utolso mondattal is, DE ilyet egy magat ujsagironak nevezo szemelynek nem megengedett leirni egy varosi hirportal oldalan!!!!
Na ez a FELELOTLENSEG FOISKOLAJA!!!!
Jobb helyeken ilyenkor megkoszonik az eddigi munkajat, es pa pa. De mint a cikben is szereplo Kulcsar kepviselo , ugy a cikk szerzoje sem lesz eltavolitval. Ez Udvarhely.... a feleloseg nem vallalas bolcsoje!
Kellemes Unnepeket!
avatar
2 T
2014-12-23 12:46:32
U.i. Ha ezt a cikket a portal szerkesztoi szo nelkul hagyjak, akkor minositi oket is.
Az lesz az olvasok faszra vevesenek muveszete......
avatar
Soós Róbert
2014-12-23 13:25:31
Kedves 2T!

Egyrészt melyek azok a jobb helyek?

Másrészt, ha a főszerkesztő írja alá a cikket, akkor biztos tudja miért ír le egy mondatot a végére. És valószínű azt is tudja, hogy az emberek sokkal hamarabb megbocsátják azt, ha sunyiban faszra veszik őket, mint azt, ha ezt nyilvánosan tematizálják. Majd az ünnep magányában gondolkozzon el ezen.

Persze, ha csak nem szokott már annyira hozzá a faszra vevéshez, hogy egyenesen hiányozna.
avatar
2 T
2014-12-23 14:26:31
Kedves Robi.
Szoval ha valaki foszerkeszto, akkor minosithetetlen hangnemben lehet cikket irni (ertem ezalatt az utolso mondatot, azzal nem ertek egyett), mert o a foszerkeszto. Tipikus balkani gondolkodas mod. En vagyok a fonok, nekem mindent szabad. Ujsagiroi etiket. Ismeros?
Hanyszor hallotal teveben hirek kozben faszozni a bemondokat????
Hogy hol vannak a jobb helyek? Hat biztosan nem az uh.ro, es olyan helyekre eselyed sincs bejutni ezzel a csodalatos stilusoddal.
En ertem, hogy a parod, netan kenyeradodat(?) veded, de honnan veszed a batorsagot, hogy engem pocskondiaz????? Valaki szolt hozzad?
Ui. Ha mar itt tartunk az jon ki a szatokon, ami be kellene menjen.
Ujsagiras 2014 Udvarhely..... szegyen es gyalazat.
avatar
...anyád álruhában...
2014-12-23 13:36:15
Hirtelen mennyi önjelölt kritikus jelent meg...Szerintem korrekt vélemény válalás ez, és abszolut semmi kivetnivaló nincs az egészben.

Az egy másik dolog, hogy az olvasók egy része azon akad fenn, hogy az utolsó mondatban a véleményformáló megragadta a dolog eszenciáját...Mert szerintem itt az a gond, hogy tudom, hogy balfék vagyok, más is tudja, de azért nem kéne mondani is.

Kellemes ünnepeket.
avatar
hahaha
2014-12-23 14:37:14
Semmi gond. Egyszerűen próbálja felvenni a 444.hu stílusát. Ennyi. Az pedig kár. De vannak itt még jó újság írok, nyugi. Az hogy a főnök megengedi az ő baja. Annyi, hogy ezt az írást manapság újságírásnak nevezik. És evvel mindenki újságíróvá válhat. Inkább egy blog felületére illene oszt kezit csókolom.
avatar
2 T
2014-12-23 14:37:34
re:
Olvastad amit irtam? Semmi kivetnivalom nincs a cikkel, es egyett is ertek nagyjabol vele. Az utolso mondat egy bizonyos szavaval van bajom. Maskepp is le lehetett volna irni. Gyerekek is olvassak ezt az oldalt. Ezt lassak, tanuljak.
A masik, meg hogy az ujsagiro kollegaja/parja ugy all neki vedeni a cikk irojat hogy elkezd szemelyeskedni. Holott senki az eg vilagon nem szolt hozza. Nem erveket sorakoztat fel mellette, hanem alpari hangnemet hasznal. Van baj eleg
Kellemes unnepeket.
avatar
Soós Róbert
2014-12-23 14:48:27
Kedves 2T. Nehéz egy nickkel személyeskedni, de úgy látszik nekem összejött :)

És őszintén hiszem, hogy jobb, ha a gyerekek ezt tanulják meg, mint a sunyizást és nyalizást.

Kedves hahaha, a 444.hu előtt már volt pár portál, aminek hasonló volt a stílusa, hogy csak pl a mancs.hu-t említsem, de nem baj, én nem haragszom. Ahhoz már túl öreg és túl trágár vagyok.
avatar
etelkagyorfi
2014-12-23 15:40:45
A gond nem az utolsó mondattal van,meg nem is ezzel a cikkel,ugy altalban egy gyengus portal az uh.ro,nagy ritkán van egy-két valamirevaló cikk,az is inkabb riport ,ahol mas beszél.hadd másolják az index,444,v,agy mancs.hu-t [:))ha már ilyen erzkenyek vagyunk].én attól meg örvendek,hogy csinálgatjatok,tény ,hogy volna meg ahova fejlődni.de nem értem soós róbertet,mint egy rossz menopauzas vitatkozik a porneppel,holott nem is o írta a cikket.
avatar
hahaha
2014-12-23 16:28:41
Nocsak. Most látom, hogy főszerkesztői váltás történt. Kár. Készülhetünk a teljes átalakulásra ?
avatar
Soós Róbert
2014-12-23 18:21:55
re:
avatar
etelkagyorfi
de nem értem soós róbertet,mint egy rossz menopauzas vitatkozik a porneppel,holott nem is o írta a cikket.


Kedves Etelka, szeretek vitatkozni a 'porneppel', mert en is hozzajuk tartozom, es az faj a legjobban, ha megvezetik oket. Foleg, ha ilyen piti szinten teszik.

A tobbivel nem vitatkozom. Igen, valoban van ahova fejlodni, s talan az az egyetlen szerencsenk, hogy ennek mindig is tudataban voltunk, es remelem leszunk is.
avatar
Soós Róbert
2014-12-23 18:23:53
re:
Lassan három hónapja történt a főszerkesztői váltás, úgyhogy nem hiszem, hogy bárkinek is fel kellene vágnia az ereit. Hacsak nem az élete egyetlen célja.
avatar
hahaha
Nocsak. Most látom, hogy főszerkesztői váltás történt. Kár. Készülhetünk a teljes átalakulásra ?
avatar
molter
2014-12-23 18:46:08
2T, egyszeru a dolog... ha gyengenek es foleg tragarnak talalod a honlapot, ne olvasd... de hogy a nevtelenseg mellett prud legy es amiatt aggodj, vajon milyen lelki megprobaltatasokat okoz a cikk iroja keresetlen szavaival a gyanutlan olvasokban, az szerintem vicces...
Hires firkaszok is hasznaltak, hasznalnak keresetlen szavakat, megsem dol ossze a vilag, ugyhogy fel a fejjel!
avatar
kisjoco
2014-12-23 19:26:18
A trágársággal csak az a gond, hogy a szerző ettől reméli, hogy emlékezetes lesz az írása... A cikk tele van evidenciákkal, semmi új a nap alatt.
De hát mi udvarhelyiek ehhez is értünk, nem csak a politikához :-)
avatar
otto9876
2014-12-24 07:07:44
Mi a lényeg?
Érdekes,hogy mindenki csak az utolsó mondattal foglalkozik.Igaza van a cikkirónak.Ideje lenne,hogy a korrupt udmr eltűnjön a városvezetésből is,mint a kormányból!
avatar
szekelyNS
2014-12-24 08:27:58
nnaa
Azt tudni kell hogy a Szász Jenő korszakban volt a udmrnek médiája, ahogy ma is van, illetve volt két olyan idióta tanácsos akik mindig sajtótájékoztatót tartottak, a Faszok ezért fizették őket, Borbáth Pista és a mindenki kurvája mindig csapkodták az asztalt, most nincs ilyen, ezért van ugymond csend, sajnos.

Az utolsó mondattal meg semmi gond, igy kurvára érthető az újságíró...
avatar
jutacs
2015-02-07 17:16:09
Toleranciaban en elmegyek a vegsökig is.
De a cikk elolvasasa utan nem talaltam a szeket, amire le szoktam ülni faradt perceimben.
Nem tudom eldönteni , ezt az "ujsagiro " hölgyet most engedtek szabadon a kuplerajbol, vagy most kapta a beutalojat.
Mindenesetre a közeletben semmi keresnivaloja
avatar
...anyád álruhában...
2015-02-08 11:13:38
re:
avatar
jutacs
Toleranciaban en elmegyek a vegsökig is.
De a cikk elolvasasa utan nem talaltam a szeket, amire le szoktam ülni faradt perceimben.
Nem tudom eldönteni , ezt az "ujsagiro " hölgyet most engedtek szabadon a kuplerajbol, vagy most kapta a beutalojat.
Mindenesetre a közeletben semmi keresnivaloja


Nem hiszem el, hogy a politikusok csatározása miatt eleshetünk egy jó dologtól, te (na meg még páran) meg azon vagy fennakadva, hogy valaki erről hogyan nyílvánit véleményt...
avatar
jutacs
2015-02-08 13:01:26
Lehet, hogy a te csaladodban az ebedlöasztalra kirakott nemi szerv hozzatartozik a menühöz.
Sajnos, mi konzervativabbak vagyunk.
Hamut szorunk a fejünkre, amiert nem haladunk a jobbik korral
avatar
...anyád álruhában...
2015-02-09 09:32:45
re:
avatar
jutacs
Lehet, hogy a te csaladodban az ebedlöasztalra kirakott nemi szerv hozzatartozik a menühöz.
Sajnos, mi konzervativabbak vagyunk.
Hamut szorunk a fejünkre, amiert nem haladunk a jobbik korral


You never disappoint me...
avatar
jutacs
2015-02-09 19:08:23
Megnyugtato, hogy mindig kielegitelek.
Nem kellene összebutoroznunk?
avatar
...anyád álruhában...
2015-02-09 19:58:10
re:
avatar
jutacs
Megnyugtato, hogy mindig kielegitelek.
Nem kellene összebutoroznunk?


A fogkrém tubust a közepén szeretem nyomni. De a rezsibe beszállhatsz.
avatar
jutacs
2015-02-09 22:57:44
Pitianer tetelekkel nem foglalkozom.
Allitolag mar a szolgaltatok fizetnek a fogyasztoknak.
avatar
jutacs
2015-02-09 22:58:54
Elöbb-utobb szemedbe spriccel a meglepetes- vege.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."