Itthon » Politika

Gratulálunk és Kulcsár-Székely mondjon le!

A helyi EMNP és MPP közösen értékelte az államfőválasztás kimenetelét, Kulcsár-Székely Attila lakásügyét és a Termés utcai helyzetet. Nem mond le.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Gálfi Árpád és Zakariás Zoltán
Gálfi Árpád és Zakariás Zoltán
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. november 19., 17:05
0 hozzászólás. 

Teljesen természetes, hogy közösen tartsanak sajtótájékoztatót, ha közös témák és értékek mentén tudnak nyilatkozni – lőtte le Zakariás Zoltán, az EMNP választmányi elnöke a két párt helyi szervezetének közös megnyilatkozása kapcsán felmerülő kérdéseket.

Az első téma, melyet érintettek, az a vasárnapi választások miatti örömük kifejezése. Erdélyi győzelemként definiálták a választások eredményét, és gratuláltak Klaus Johannisnak az államelnöki tisztségbe való megválasztása alkalmából.

Protest vagy nem protest?

Kifejezték elismerésüket azoknak a választóknak, „akik megértették a második forduló tétjét, és jóval nagyobb arányban, mint az első fordulóban, elmentek, és elsöprő többséggel – Udvarhelyszéken több mint 80 százalék, Székelyudvarhelyen majdnem 90 százalékban – Johannisra, tehát a változásra szavaztak" – folytatta Zakariás.

Az EMNP úgy értékeli, hogy a felületes szemlélődőknek ez a győzelem „protestszavazatnak" minősülhet a Victor Ponta által megtestesített fennálló korrupt, Bukarest-központú politikai rendszer ellen, ám az ő olvasatukban ez inkább a változás melletti pozitív szavazás volt. Ezt azzal támasztják alá, hogy a szavazásra jogosultaknak egy olyan rétege mozdult meg, és vett részt aktívan a politikai döntéshozatalban, amely a változásban reménykedik, és „ezt a reményt most Johannis testesíti meg".

„Hiszen ezzel a változással kezdetét veheti Románia normalizálódása, és nyugodtan mondhatjuk, hogy az általunk is vallott erdélyi értékek – a korrupciómentes politika, a jól végzett munka becsülete, a nemzeti közösségek közötti kölcsönös tisztelet és tényleges esélyegyenlőség – lehetnek meghatározói az új rendszernek" – olvasta fel érveit az EMNP-s tisztségviselő.

Szidjuk az álságos RMDSZ-t

Zakariás nem hagyta szó nélkül az RMDSZ álláspontját a második forduló előtti kampányhajrában, álságosnak nevezte a magatartását, mellyel a Szövetség központi vezetése a magyar szavazók lelkiismeretére bízta a döntést, ám különböző módszerekkel, helyi szinten a Pontára való voksolásra, „de minimum otthon maradásra" buzdította választóit.

„Ezt úgy értékeljük, hogy az RMDSZ előbbre tartotta a kormányzás szűklátókörű anyagi előnyeit a hosszú távú, mélyre ható változásnál. És a szavazópolgárok ezt végül is megbüntették. Egyébként korrektnek tartanánk, hogy ha a helyi közösségek szembesítenék elöljáróikat ezzel a megtévesztő magatartásukkal" – mondta Zakariás Zoltán.

Az RMDSZ rovására írják még a magyar közösség azzal való riogatását, hogy Klaus Johannis, a szász nemzeti kisebbséghez tartozó politikus megválasztásával ellehetetlenülne a külföldi nyomásgyakorlás. Holott az EMNT és az SZNT petícióit épp azzal az indokkal utasították vissza többször nemzetközi szervezetek, hogy a magyar kisebbség képviseletében az RMDSZ kormányon van, és „az ő logikájukban ilyen körülmények között nem képzelhető el, hogy a nemzeti kisebbségekkel probléma van".

Az MPP részéről Mike Levente, önkormányzati tanácsos kiemelte, hogy a Polgári Párt a választások előtt nem ködösített, üzenete tiszta és világos volt, ők is örvendenek a 80 százalékos Johannis-győzelemnek Udvarhelyszéken. Az MPP azt tűzi ki céljául, hogy az udvarhelyi lakosság jobban kivegye a részét az országos politikából, hiszen a bukaresti politikusok a minőség mellett a mennyiséget, azaz a szavazók számát is figyelembe veszik.

Gálfi Árpád, szintén MPP-s tanácsos arra hívta fel a figyelmet, hogy míg az első fordulóban az RMDSZ több mozgóurnát igénylőnek is segédkezett az ehhez szükséges orvosi igazolás kiváltásához, a második fordulóban ez nem történt meg.

Nem sikerült

Kérdésünkre, hogyan értékelnék azt, hogy Udvarhelyszéken a választások első fordulójában a részvételi arány jóval alacsonyabb volt, és a két magyar jelöltre együttvéve nem szavaztak annyian, mint Klaus Johannisra a második fordulóban, azt a választ kaptuk, hogy nem sikerült eljuttatni a választókhoz az üzenetüket, miszerint ez az első választás, amikor a magyarok anélkül a félsz nélkül szavazhattak, hogy az egyik magyar jelölt kiüti a másik magyar jelöltet.

Másrészt, nem sikerült tudatosítaniuk a magyar választókban, hogy az első fordulóban senki sem nyerhet. Meglátásuk szerint ugyanis sokan attól való félelmükben szavaztak Klaus Johannisra már az első fordulóban, hogy nehogy Ponta első körben megnyerje az államfőválasztást.

Nincs felmondás? Nincs lakásosztás!

A két politikai szervezet felvetette ugyanakkor, hogy nem hajlandóak együttműködni az ifjúsági lakások kiosztása kapcsán az RMDSZ-szel, amíg a lakásmutyiba keveredett Kulcsár-Székely Attila nem mond le.

Az ANL-s lakását önhatalmúlag egy másik család részére átadó tanácsos egyébként az önkormányzat RMDSZ-es frakciójának felszólítására az udvarhelyirmdsz.ro honlapon nyilvánosan bocsánatot kért, melyre először az Udvarhely Napilap figyelt fel, és közölte is néhány nappal ezelőtti lapszámában.

Az ifjúsági lakások kiosztásának prioritási listáját kedden, november 17-én függesztették ki a polgármesteri hivatal hirdetőtáblájára. Ezt a listát a november 24-ig esedékes fellebbezéseket követően a tanácsülésen kell elfogadniuk a városatyáknak ahhoz, hogy a következő önkormányzati ülésen megtörténhessen a kiosztásuk.

A prioritási lista elfogadásához nem, de kiosztásukhoz szükséges a tanácsosok kétharmados szavazattöbbsége, és az EMNP, valamint az MPP frakciója ebben nem kíván részt venni, amíg az RMDSZ-es tanácsos, Kulcsár-Székely Attila betölti tisztségét. „Ebből Székelyudvarhelyen nem szabad precedenst teremteni, ez elvi, erkölcsi kérdés" – indokoltak az ellenzékiek.

Felhívták a figyelmet arra, hogy míg a lakásmutyi kirobbanásáig csak 8 megüresedett lakrészről volt szó, mostanra 12-re növekedett a számuk – szerintük vélhetően köze lehet ehhez a Kulcsár-Székely Attila és családja ügyletének a leleplezésének.

Mivel az udvarhelyi RMDSZ nyilatkozatában felvetette, hogy utólag szereztek tudomást arról, Nagy Pál, a helyi EMNT és a Tomcsa Sándor Színház igazgatója, valamint Jakab Attila, az ügy meglebegtetője korábban birtokában voltak az információnak, és kampányfogás volt az információ nyilvánosságra hozatala, megkérdeztük a jelenlévők álláspontját. A válaszuk: Nagy Pálnak semmi köze az EMNP-hez, Jakab Attila pedig csak akkor beszélhetett erről, amikor bebizonyosodott, hogy valóban nem „pletykáról" van szó. Véletlen egybeesés, hogy épp a választások előtt volt a tanácsülés, amelyen szóba kerültek az ANL-s lakások - állítja.

Kulcsár-Székely Attila ezek után újabb népszerű felületet talált a véleménye kinyilvánítására, szerdán a Székelyudvarhelyi RMDSZ Facebookján posztolta: "Rövidre zárva az ANL-s lakás "ügyet": Mivel ez egy paktum volt, amennyiben Nagy Pál udvarhelyszéki EMNT elnök és Jakab Attila udvarhelyi EMNP elnök beadják a lemondásukat, mint érintettek, abban a pillanatban én is megteszem".

Csak következetesen a Termés utcában

A sajtótájékoztató negyedik témájaként Gálfi Árpád a Termés utcai konfliktusról kívánt nyilatkozni. Elmondta, hogy 13 bűnügyi feljelentést iktattak az ügyészségen a Gábor család ellen, folyamatosan nyomon követik az ügyek alakulását, mind az ügyészségtől, mind a rendőrségtől tájékoztatást kért arról, hogy milyen fázisban vannak a kivizsgálások. Őt is többször feljelentették, a legutóbbi lakossági fórum kapcsán rasszizmussal, uszítással, cigánygyűlölettel vádolták meg, ezt bizonyítékokkal cáfolta a tanácsos. A bejelentésével példát óhajtott mutatni, hogy az udvarhelyiek bátran és következetesen álljanak ki saját érdekükben az igazságszolgáltatásban.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."