Itthon » Politika

Mégsem költözik az Eötvös - élőben a tanácsülésről

Nem szavazták meg az Eötvös József Szakközépiskola költöztetését, de pénzt kapott az Urbana - hat tervezet a tanács asztalán.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Tanácsülés Székelyudvarhelyen
Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. augusztus 01., 07:00
4 hozzászólás. 

09:45 A következő ülést Kulcsár-Székely Attila vezeti, a mostani tanácsülés és közvetítésünk véget ért.

09:44 Az alpolgármester elmondja, lesznek aszfaltozások, és ott fogják a lakóktól a fele összeget kérni, ahol meg lehetne nyitni az utcát, de nem akarják.

09:42 Gálfi az alpolgármester válaszára reflektálva elmondja, hogy az utcák, amikről beszél, nem új utcák, márpedig az 50 százalékos önrészt korábban egy olyan határozatba foglalták bele, ami az új utcákra vonatkozik. Tudomása szerint egy olyan utca van, ahol felmerült az utca megnyitásának problémája, és kérdi, hogy más utcákat mikor fognak aszfaltozni.

09:37 Pécsi Kolumbán Imola is kérdez Tikositól, a Varga-patakból terjedő bűzre tér ki, ami a városközpontot sok helyen érinti, kérdi, hogy ezzel valamit lehet-e kezdeni. Tikosi szerint teljesen jogos a felvetés, létezik a jelenség. Nemrég végigjárták a patakmedret, és megkapták azokat a helyeket, ahol szennyvíz folyik a patakba. A legjelentősebb ilyen hely az Iskola utcában van, arra kérték az Aqua Nova Hargita Kft-t, hogy oldják meg ezt a helyzetet. A Kőkereszt-téren is hasonló jelenséget fedeztek fel, itt az érintetteket már figyelmeztették.

09:37 Benedek Árpád Csaba kifejti, az aszfaltozás fog folytatódni, nem csak Bethlenfalván, és a zsákutcák után érvényes az, hogy akkor aszfaltoznak, ha a lakók felét fizetik. Szerinte sok olyan zsákutca van, amit nem akarnak megnyitni a lakók, bár szükség lenne erre, hogy ki lehessen járni a mezőre.

09:34 Tikosi elmondja, tavaly minden lakóbizottsághoz 5-5 padot juttattak el, amit ezek ki is helyeztek az általuk megfelelőnek tartott helyekre. Ezután a megmaradt 22 padot felleltározták, és kihelyezték. A Márton Áron térről felszabadult padok felújítás alatt vannak, innen kaphatnak kettőt a bethlenfalviak.

A patakmeder-takarításra a licit folyamatban van, gépi munkára kértek árajánlatokat - a munkára augusztus végén, szeptember elején sor kerülhet.

09:31 Gálfi Árpád Tikosi Lászlót kérdi, hogy sikerült-e a bethlenfalvi tömbházakhoz két padot kihelyezni a Bükkfa utcán kialakított játszótérhez, ugyanis a lakók kérték. Másodikként a patakok takarítása és a mezei utak javítása kapcsán kérdez, azt szeretné megtudni, hogy ezek kapcsán történt-e előrelépés, szerinte szükséges lenne egy felületi tisztítás a patakokon, hogy megelőzzék az esős időkkel járó gondokat.

Az alpolgármestertől azt kérdi, hogy lesz-e idén Bethlenfalván aszfaltozás, és hol, ugyanis a lakók úgy tudják, csak akkor lesz, ha felét kifizetik a munkálatoknak.

09:26 Jakab Attila a Templom utcai hídépítés kapcsán említi, hogy azon az utcarészen gyakran van árvíz, jó lenne az ott lakókkal egyeztetni a felújításról, hogy értsék a részleteket. Ugyanakkor kérdi, hogy a Farcádi utcában folyó illegális építkezésben történt-e előrelépés, büntetés.

Az első kérdésre Tikosi László válaszolt, aki elmondta, a vízügyi hatóságtól megvannak a szükséges engedélyek, így nem kell árvízi károk miatt aggódni. A második kérdésre az alpolgármester felel, aki elmondja, hogy tettek lépéseket az ügyben, aminek reméli, hogy pozitív következményei lesznek. Elmondja, hogy az ott lakók életminőségének javítása érdekében építkeztek (fürdőszobát építettek).

Itt harminc család lakik három ingatlanban, akik több építkezést is végrehajtottak. Szerinte az Urbana feladata lett volna, hogy a helyszínen vizsgálódjon, amikor felújította a szerződést a lakókkal. Ugyanakkor a polgármesteri hivatal munkatársai elmondták a lakóknak, hogy ez nem lehet kifogás arra, hogy nem kértek semmilyen engedélyt.

09:24 Mike Levente felhívja az illetékesek figyelmét, hogy a Függetlenség utcát átszelő árkok ideiglenes betömése igencsak silány minőségű, ami nagyban rongálja az ott közlekedő autókat. Javasolja, hogy jobb minőségű anyaggal tömjék ezeket az árkokat, még akkor is, ha a végleges aszfaltozásra csak később kerül sor. Tikosi azt ígéri, a gázvállalatot kényszeríteni fogják, hogy augusztus végéig fejezzék be a munkálatokat.

09:23 Kulcsár a Csere, Domb és Kuvar utcák kapcsán szólal fel, szeretné, ha ezekben az utcákban kialakítanának egy 30-as sebességkorlátú zónát, hogy csökkentsék a mostanában megszaporodott koccanások számát. Tikosi szerint elemezni fogják a kérdést.

09:22 Az előterjesztett napirendi pontokat megtárgyalták a tanácsosok, most a különfélék következnek. Kulcsár-Székely Attila, Mike Levente, Gálfi Árpád és Jakab Attila jelentkeztek felszólalásra.

09:20 A tanácsosok egyöntetűen elfogadták a tervezetet, ami valójában akkor születik meg, ha megérkezik a szükséges jóváhagyás.

09:15 Bodnár László jegyző szerint jóváhagyás nélkül a tervezet jórészt semmit sem ér. Az alpolgármester továbbra is kitart amellett, hogy fogadják el a tervezetet, hiszen nem kizárt, hogy pár napon belül megérkezik a jóváhagyás. Zakariás támogatja, hogy az előterjesztett tervezetet fogadják el, úgy, ahogy elő lett terjesztve, majd, ha ezzel valami baja van a központi kormányzati szerveknek, akkor támadják meg.

09:12 A hatos határozattervezet a polgármesteri hivatal szerkezeti felépítésének és tisztségjegyzékének elfogadásáról szól. Lényege, hogy az utóbbi három évben megüresedett, és be nem töltött posztokat a kormány el szeretné vágni, valamint a hivatalt kötelezné bizonyos rendelkezések betartására, amik már régóta léteznek, de eddig sosem kellett ezeket alkalmazni.

A most előterjesztett felépítésre nem kapta meg a szükséges jóváhagyásokat, így nem feltétlenül kell elfogadni a tervezetet. Benedek Árpád-Csaba szerint el lehet fogadni, és, amikor írásban is megkapják a kifogásokat, utólag tudják módosítani.

09:10 Következik egy csereháti lakáscsere Kuti Péter Angela és Urzică Dănuț között. A szakbizottságok pozitívan véleményezték a tervezetet, a tanács egyöntetűen elfogadta.

09:09 Tankó helyére Bíró Edith, illetve dr. Zakariás Zoltán néppárti tanácsosok érkeznek egyes szakbizottságokba - erről szól a következő határozattervezet, amit elfogadott a tanács.

09:06 A következő tervezet témája az Urbana részvényesi közgyűlésébe egy személy megválasztása, hiszen Tankó László lemondásával megüresedett egy hely. Dr. Zakariás Zoltán neve merült fel, amit a szakbizottságok pozitívan véleményeztek, ám a szavazásnál az RMDSZ-es tanácsosok tartózkodtak, így nem szavazták meg a tervezetet.

Tanácsülés Székelyudvarhelyen

09:04 Az alpolgármester szerint a tanácsnak a város minden lakójával kell törődnie, és az a nyolcezer, aki távfűtést használ, valószínűleg nem is tudná megoldani a fűtését másképpen. Ugyanakkor szerinte, ha Nyugat-Európában működik ez a rendszer, akkor itt is használunk kell. A tervezetet elfogadták.

09:02 Gálfi Árpád szerint a város egy olyan vállalatba pumpálják a pénzt, ami nehézségekkel küzd, és veszteséges, valamint a város lakosságának nagy részét nem is érinti.

09:01 Tikosi László kifejtette, hogy az Urbana megerősítette, a vízszintes elosztású rendszer bővítésére kell a pénz, ugyanakkor hozzáfűzte, a szubvenciókkal kapcsolatos minden számla napirenden van.

08:56 Dr. Zakariás Zoltán azt kérdi, a 140 ezer lejes emelés hogyan kapcsolódik a vízszintes elosztású rendszer bővítéséhez, amikor márciusban az Urbana pénzügyi nehézségekre hivatkoza kért emelést. Ugyanakkor azt is kérdi, hogy a szubvenciók átutalása most késik-e, hiszen korábban volt rá példa.

08:55 A második napirendi pont témája az Urbana Rt. törzstőkéjének megemelése - ezt azért kérik, mert több lépcsőház szeretné bevezetni a vízszintes elosztású rendszert, ehhez további anyagi forrásokra van szükségük.

08:53 Az ellenzéki pártok tartózkodása mellett nem fogadták el a tervezetet, így - egyelőre - nem költözik az Eötvös József Szakközépiskola.

08:51 Lejárt a szünet, visszatértek a tanácsosok a terembe, az ülésvezető névreszóló szavazást kér, hiszen szerinte ez nem párt- vagy frakciódöntés.

08:44 A szakbizottságok pozitívan véleményezték a tervezetet, szavazás előtt három perc szünetet rendeltek el, Jakab Áron Csaba javaslatára.

08:42 Az alpolgármester szerint egy önkormányzati képviselő határozattervezetekkel, és módosító javaslatokkal tudja kifejteni tevékenységét, reméli, hogy a jövőben több ilyen lesz. Zakariás erre reagálva úgy érvel, hogy ha a hivatal azt szeretné, hogy a tanácsosok dolgozzák ki a stratégiát, akkor mondja el, hanem mutasson valamit, amit lehet módosítani.

08:39 Zakariás is megerősíti, hogy két héttel ezelőtt, még most szeptemberi költöztetésről volt szó. Úgy véli, hogy kozmetizálásról van szó, mivel időközben kiderült, hogy nem mindenki támogatja az ügyet. Felveti, hogy egy évvel ezelőtt személyesen kérdezte meg, hogy létezik-e a hivatalnak oktatási stratégiája - ekkor azt a választ kapta a polgármestertől, hogy valószínűleg november végére kész lesz, és be tudják mutatni a tanácsnak, de ez azóta sem történt meg.

08:37 Dr. Zakariás Zoltán nem szándékozott ezen az ülésen külön hozzászólni a témához, mert nincs értelme korbácsolni a hangulatot, de az elhangzottakra reagálni akar. Szerinte az MPP-s kollégák is utaltak rá, hogy tisztába kell tenni a dolgokat, mert csúsztatások vannak. Elsősorban azt kéne letisztázni, hogy mit jelent az, hogy egyeztetés.

Sajnálja, hogy a polgármester átvette azt a mintát, amit nagyon sokan kritizálnak, és amit a román államelnök vezetett be, elmondott egy beszédet, majd azt mondta, hogy konzultáltam önökkel. A néppártiak szerint nem az az egyeztetés, hogy a polgármester elmondja az elképzelését, hozzáteszi, hogy reméli, hogy támogatják, és ezzel vége.

08:36 Gálfi fenyegetésnek címkézi azt, hogy kétharmadossá módosították a tervezetet, hozzáfűzve, hogy most a tanácsosok lelkén szárad az ügy.

Ülésezik Székelyudvarhely tanácsa

08:35 Gálfi Árpád szerint az alpolgármester elfelejti azt, hogy nemrégiben még konkrétan arról volt szó, hogy két hónapon belül költözni kell. Szerinte a tanfelügyelőséget egyáltalán nem győzték meg arról, főleg nem az RMDSZ-es tanácsosok, hogy ez megvalósítható. Szerinte nem kéne egyszer ezt, máskor meg mást mondani, ugyanakkor ő is úgy gondolja, hogy nem lehet rövid idő alatt megoldani a kérdést, és nem volt elég egyeztetés az ügy kapcsán.

08:31 Az alpolgármester szerint idén már négyszer egyeztettek a frakciók között a költöztetés ügyében, és sajnálja, hogy Mike Leventét nem nevesítették az egyeztető csoportokba. Véleménye szerint a Budvár utcai épületet alkalmassá lehet tenni az Eötvös befogadására.

Arról ő is tud, hogy felmerültek kételyek azzal kapcsolatosan, hogy most szeptemberig megoldható-e a felújítás, és a költöztetés, de egy egész tanév áll a költöztetés rendelkezésére. Ugyanakkor nehezményezi, hogy a kritikán kívül az ellenzéktől építő jellegű javaslatot nem kaptak.

08:29 Gergely László RMDSZ-es tanácsos szerint jó döntés volt megvásárolni az UCECOM iskola épületét, és már akkor szó volt a költöztetésről, tehát idejében a tanácsosok tudtára volt hozva, és annak is megvan a lehetősége, hogy decemberben, vagy márciusban költözzön a tanintézmény, a lényeg, hogy a 2013/2014-es tanévben kell költöznie.

08:28 Mike a vár új funkciója kapcsán is egyeztetésekre tart igényt, és összefüggő, részletes tervezést kér.

08:27 Az MPP-s tanácsos szerint a költöztetés nem fogja azt eredményezni, hogy javulni fog az átmenési arány az érettségin, sőt, csökkeni fog.

08:25 Mike Levente elmondja, hogy a körülményeket nem fejtette ki, amikor az ellenzéket bírálta. Szerinte egyetlen, kétperces egyeztetés volt az ügyben. Úgy gondolja, a költöztetés két problémát vet fel: az iskoláét, és a vár új rendeltetését. Ők nem zárkóznak el a költöztetéstől, de továbbra sem tartják jónak, hogy ilyen hirtelen költözzön az iskola, ezt elő kellett volna készíteni.

08:24 Géczi Levente azt kérdi, hogy kell-e új szakbizottsági jóváhagyás a tervezethez, hiszen a szakbizottsági ülés óta változott a tervezet. A jegyző szerint nem kell.

08:22 A költöztetés marad, felkerültek a különfélék - elfogadták a napirendet, kezdődik a vita az Eötvös József Szakközépiskola költöztetéséről. A tervezetet Tikosi László, a polgármesteri hivatal technikai igazgatója mutatja be.

08:21 Orbán Balázs kéri a különfélék napirendre tűzését, valamint az Eötvös költöztetésének levételét a napirendről. Benedek Árpád-Csaba szerint komolytalan a második kérdés, nem gondolhatja komolyan a polgári kolléga, hogy augusztus végén szavazzák meg, hogy szeptember elsejétől költözzön az iskola.

08:20 Sinka Arnold vezeti a tanácsülést, aki megszavaztatja a múltkori tanácsülés jegyőzkönyvét - időközben szólnak, hogy ez nem volt kiküldve a tanácsosoknak, ennek ellenére elfogadták.

Tanácsülés Székelyudvarhelyen

08:19 A bevezető után Bunta Levente elhagyja a termet, ugyanakkor bejelenti, hogy a következő két hétben szabadságon van, és nem tartózkodik a városban.

08:11 A polgármester úgy érzi, az elmúlt időszakban kezet nyújtott, és partnerségi lehetőséget ajánlott az ellenzéknek, de nem ilyen jellegű volt a válasz. Bunta nem akarja Udvarhelyen a többség diktatúráját, ezért változtatással terjeszti elő az Eötvös József Szakközépiskola költöztetésének ügyét, így már kétharmados döntésre van szükség a tervezet elfogadásához.

Ezzel, állítja, a tanácsosok lelkén szárad a döntés: az, hogy lesz-e hova költözzön a könyvtár és a múzeum, illetve a Sapientia. A polgármester szerint az ellenzéki tiltakozás miatt "kisded, pártos döntések mentén áldoznak fel fontos döntéseket".

08:09 Bunta elmondja, elszomorítja az az álláspont, hogy a szakbizottsági ülésen egyik ellenzéki tanácsos sem volt hajlandó támogatni azt az elképzelést, hogy az Eötvös sorsát aszerint döntenék el, hogy szükség van a városban egy olyan épületre, ahol működhet a könyvtár, és ahol megfelelő körülményeket biztosíthatnak a múzeum, valamint a felsőoktatás számára.

08:05 Egy új kormányrendeletre is kitér a polgármester, amivel elveszik az önkormányzatoktól a betöltetlen pozíciókat. Szerinte a kormány módszeresen nem hagyja jóvá a legálisan betölthető állásokat, és a következőkben is ez lesz a taktika.

08:04 A polgármester elmondja, azért van most, és nem a hónap utolsó csütörtökén a tanácsülés, mert idejében szeretnék eldönteni az Eötvös József Szakközépiskola kérdését. Szerinte, ha úgy dönt az önkormányzat, elégséges az egy hónap a költöztetésre.

08:02 Buna Levente polgármester nyitja az ülést, aki szintén a harangszót emlegeti. Névsorolvasás van: Benedek Árpád Csaba hiányzik, de hamarosan érkezik, Tamás Zoltán ma nem vesz részt az ülésen.

08:00 Úgy tűnik a tanácsosok szeretik a harangszót: amint megszólal, szinte mindenki megérkezik.

07:58 Jó reggelt kedves nézőink, élő szövegben jelentkezünk Székelyudvarhely polgármesteri hivatalának tanácsterméből. A terem még közel üres, álmosan érkeznek a tanácsosok.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ooloo
2013-08-01 08:36:45
0 hozzászólás
avatar
kszl
2013-08-01 08:38:39
Az UDMR tűzzel-vassal küzd...
Nem el feledni, hogy a csereháti épületeket is ők játszották el...
avatar
kalman
2013-08-01 10:50:13
es te miert?
És te miért küzdesz? Csak jártatod a szádat it egy szarkavaró vagy annyi. Egy éve még azon höbörögtél hogy a várba kell a muzeumot vinni itt meg most szidod az RMDSZ-t igyisugyis. Legalább légy hiteles és ne embereket utálj hanem dolgokat és ami jo azt támogasd vagy legalábbis ne csinálj a szádbol se@et ...
avatar
vogul
2013-08-01 10:26:15
szfaltozás
Én csak azt kérdezném meg az illetékesektől - hátha elolvassa valaki -, hogy mikor aszfaltozzák le a tavalyról elmaradt utcarészt az Építők utcában?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."