Borboly Csaba pontosítana, de csak mélyebbre ássa magát

A 136B-sumákolás szóban is folytatódik, de ezt már nem állhatjuk meg szó nélkül. Megmutatjuk, amit Borboly elhallgat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Hullámok a pálfalvi aszfalton fotó: Egyed Ufó Zoltán
Hullámok a pálfalvi aszfalton fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: EGYED UFÓ ZOLTÁN
2015. április 07., 12:41
5 hozzászólás. 

Március 26-án levelet kaptunk Borboly Csabától, melyben azt írja:

Tisztelt Szerkesztőség!

Egyed Ufó Zoltánnak a 136B megyei útról készített képriportja kapcsán az alábbi pontosítás közzétételét kérem.

Az uh.ro portálon 2015. március 4-én közzétett, Ezt az aszfaltozást is elsumákolták? című képriport kapcsán a 136B útszakasz helyzetéről a következőket közölhetem:

A 21+200-24+306 km-es szakaszon a munkálatokat 2011-ben végezték el, a szavatossági idő négy év, ez 2015. novemberig tart. Minden évben számba vesszük a hibákat és felszólítjuk a kivitelezőt a hibák kijavítására, ezt tesszük a 136B esetében is. Az aszfaltszőnyeg néhány helyen való süllyedését és felpúposodását a kivitelezőnek kell kijavítania a szavatossági idő alatt.

A km 21+900 ponton az úton a kárt az árvíz okozta. Ennek a megoldása közbeszerzési eljárás alatt áll, az elbírálási szakaszban.

A 13A országút és a 136B megyei út kereszteződését az Országos Útügyi Vállalatnak kell kialakítania.

Figyelmükbe ajánlom az utakra vonatkozó törvények által előírt szabványokat. A dokumentum elérhető a http://hargitamegye.ro/upload/public/drumuri/STAS_Drumuri.zip linken.

Tisztelettel:

Borboly Csaba,

Hargita Megye Tanácsának elnöke

Borboly Csaba levelét ezennel közzétettük, de arra is felfigyeltünk, hogy benne mélyen hallgat néhány dologról. Levelét olvasva megeshet, hogy egy informált, tettre kész és jó szándékú embernek tűnhet, de ha mélyebbre ásunk a dologban, elővesszük a 136B kivitelezési tervét, azonnal kiderül, hogy csak ki akarja vonni magát a felelősség alól. A felszínt simítja, ahelyett, hogy a mélyen gyökerező gondok okával foglalkozna. Vegyük pontszerűen:

Szavatossági idő és foltozások

Az szép és jó, hogy az aszfalt idén még garanciában van, és a kivitelező kifoltozza a nem megfelelő alapozás miatt keletkezett repedéseket és süllyedéseket. De 2015 novemberében lejár a szavatossági idő, mi lesz jövőre és azután? Ha a kivitelező nem a terv szerint alapozta meg az utat, akkor a szavatossági idő alatt nem az alapot kellene kijavítania? Hiába simítjuk a tetejét, ha alul esik szét minden. A terv szerint így kellett volna, hogy kinézzen az út alapozása:

dj136bterve01ufo

A fotóriportunkban közölt képekből tisztán látszik, az út alapozása nem volt megfelelő, és a megfelelő alap nélkül odarittyentett aszfalt süllyed meg, és válik el a megfelelő alappal rendelkező, régi útra fektetett testvérétől. Van-e annyira tökös Borboly Csaba, hogy azt mondja a Straviának, kicsike barátom, a maradék szavatossági idő alatt szépen felszeded az aszfaltot, megcsinálod az alapot rendesen, majd visszarakod az aszfaltot? Novemberig kiderül, de erősen kételkedem benne.

Árvíz

Borboly árvíznek nevezi, de kérdezzük, hogyan lehet árvíz fent a hegytetőn? A 21+900 pont az út egyik legmagasabb pontja, jócskán kint a domboldalban, mindenféle folyóvíztől távol. Ott az történt, hogy a dombról lefolyó nagy mennyiségű esővíz egy része beszivárgott az út alá, és a nem megfelelően megalapozott út megrogyott tőle. Hogyan tudott az esővíz beszivárogni? Hát úgy, hogy az útból kispórolták a tervben szereplő betonsáncot, ami arra lett volna hivatott, hogy a dombról lefolyó esővizet elvezesse. Nézzük csak a tervet!

dj136bterve02ufo

Látható, ott az úttól balra van egy sánc, azt írja mellette, hogy „șanț betonat", azaz betonozott sánc. A terv szerint összesen 2659 méternyi betonozott sáncot kellett volna az út mellé készíteni. Ebből mi egyetlenegy métert sem láttunk megvalósítva. Hogy ezt a kivitelező hanyagolta el, s a megyei tanács elnézte neki, vagy a tanácselnök ment ki személyesen a fehér dácsiájával, mint a 131-es útnál, és mondta a munkásoknak, hogy hoppácska, ezt nem így kell csinálni, hanem sokkal spórolósabban, nem tudhatjuk. Lehet, hogy kiderül a következő DNA-s dossziéból.

dj136bterve03ufo

Mutatunk még egy tervrajzot, ebben a kanyarban van megrogyva az út. Látható, patak nincs itt, sem hidat, sem átereszt nem terveztek ide be, mert nincs minek. Van ott a tervben ellenben egy betonozott sánc, ami elviszi a vizet lefelé. Hogy néz ki most a gyakorlatban a felhullámosodott résznél a sánc? Így:

dj136bterve04ufo1

Ha felázik az út, mert nincs ahol elfolynia a víznek, akkor persze nem a kivitelezőt vesszük elő, aki nem tartotta be a tervet, és egyébként is haver cég, hanem újabb közpénzekből javíttatjuk meg a szavatossági idő alatt. Ha pedig valamelyik hárombetűs hivatal elővesz, hogy ez esetleg a megye megkárosítása, akkor bőgünk a kamerák előtt, hogy azért bántanak, mert magyarok vagyunk, és mi csak aszfaltozni akartunk.

Kioktatás

Köszönjük Borboly Csabának, hogy kioktat, figyelmünkbe ajánlva az utakra vonatkozó szabványokat. Kár, hogy olyan olvasmányt ajánl, amit ő sem olvasott végig elég figyelmesen.

Megjegyeznénk, hogy nem nekünk, újságíróknak kellene érteni az útépítéshez. Ha lefotózzuk, hogy az út esik szét, akkor nehogy már nekünk kelljen megmagyaráznunk, hogy hol a baj, miközben a közpénzből fizetett hatóságok azzal foglalkoznak, hogy bebizonyítsák, minden rendben van, fényes a jövő, megyünk előre.

Mi is ajánlunk Borboly Csabának egy háziolvasmányt. Az a címe, hogy Consolidare sistem rutier pe DJ 136B Km 8+330 – 23+200 Judetul Harghita. Ez a könyv a megyei tanács megrendelésére íródott sok tízezer lejért, és valahol ott porosodik. Belőle lettek kifotózva a fentebbi ábrák. A terv ábrái profik, de nagyon nem egyeznek a helyszínen látható valósággal. Terveztettek egy jó utat, s kiviteleztek belőle egy odarittyentett fekete aszfaltsávot normális alap és vízelvezetés nélkül. Nyomjad ki az aszfaltot oda a mezőre, ne törőggyé!

Vége

Megérne még egy misét az aszfaltozás pénzügyi története is, érdekes lenne látni, hogy a 2,75 millió lejre becsült munkálatot miként nyerte meg öt jelentkező közül a Stravia a 316 ezer lejes ajánlatával, és miként lett kiegészítve ez az összeg még egy 673 ezerrel licit nélkül. Csak hosszú sztori, s nem szívesen élnénk vissza az olvasók türelmével.

Minden egyszerű falusi parasztember tudja: egy jó úthoz két dolog nagyon fontos, a jó alapozás és a jó vízelvezetés (sánc és átereszek). Ha ez nincs, mind vághatjuk a pántlikát a tükörsimára egyengetett útfelület fölött, minden mulandó, még a következő választást sem éri meg a kampányaszfalt.

Annak idején a Stravia megnyerte az egész 3 kilométeres útszakaszt 316 ezerért, most a kis leszakadt kanyar javítására próbálnak valakit találni 413 ezerért. Olcsó húsnak híg a leve, ez a Hargita megyei útépítés kulcsmondata. Egy útépítésben jártasabb ismerősünk mondta: hiába terveztetnek méregdrágán egy utat, ha árban úgy alányúlnak a liciten, hogy a tervezett összeget egytizedére licitálják le, s még annak felét is elsumákolják. Ugyanez az ismerősünk tette fel a kérdést, mely szerintünk választ ad a 136B összes problémájára:

Miért nem a terv szerint történt a kivitelezés?



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Hunter32
2015-04-08 23:42:09
Pacsi
Lássuk kinek ér meg 2 percet a regisztráció, hogy írjon pár elismerő és bátorító sort a szerzőnek? Nekem igen és ebben a kommentben köszönöm meg ezt és más ilyen jellegű tényfeltáró riportot. És nem csak megköszönöm, hanem bátorítom is, hogy a továbbiakban a többi hasonló útszakasz is kerüljön bemutatásra. Pl a 131es út története.
avatar
kox
2015-04-09 11:26:25
Gratula
Nos Borboly ur.
Igy kell dokumentalni a velemenyeit. Tanulhat-na, ha tudna.
Remelem ezeket az irasokat eljuttatja a szerkesztoseg minden 3 betus, akar 4 betus szervhez, hogy legyen alapjuk vizsgalatot inditani, mert bejelentes nelkul nem mennek ki vizsgalodni.
Csak igy tovabb.
avatar
cascohuni
2015-04-09 11:42:05
gratula
En nem ezert regisztraltam, de egy gratulaciot meger, akkor is. Barcsak mindenki ilyen tokosen kiallna, a valamilyen szinten mindanyiunkat erinto, kozpenz elsumakolas ellen.
Ismetelten gratulalok Zolinak, jo cikk. Egy megosztast is meger.
avatar
hangfalat
2015-04-09 13:38:51
magas pacsi
Még a végén kiderül, hogy a betonozott sáncokat is az udvarhelyi főépítész felejtette ki. Amennyit mostanában kihagy az agya nem csodálkoznék nagyon.
avatar
ijano
2015-04-18 11:19:18
Nagyon jó cikk,olvastam még erről a blogjukon,érdemes rákeresni mert ott több mindent és részletesebben leírnak az ügyről.Én személyesen gratulálok Ufónak, hogy megjelentet hasónló cikkeket és fotóriportokat,sajnos nagyon kevés az az ujságíró,aki fel meri vállalni azt amit Ufó felvállal!Ezért is egy nagy kitartást kívánok és várom további leleplező cikkeidet,fotósorozataidat!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."