Udvarhelyi disnóságok, avagy mivel etetnek

Súgárút és disnó örölt comb, lúcskos káposzta – a magyar helyesírással „erőssen" rossz viszonyt ápoló, az udvarhelyi polgároknak kínált helyi termék-különlegességek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

EmesePubli
EmesePubli
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. szeptember 15., 12:29
8 hozzászólás. 

Emlékszünk még a legutóbbi „mosolygó város" kampányszövegre? Az eltelt időszakban valóban kicsit többet és őszintébben mosolyogtunk, de a kaján vigyorgásra és röhögésre is maradt még okunk bőven. Elég csak nyitott szemmel járni-kelni a frissen aszfaltozott vagy még fekete szőnyegért síró utcákon, hogy összedobjunk egy, hol lúcskos, hol disnóságokkal vegyes menüt.

Lassan elleng a nyár, de ezzel az ominózus reklámmal...

EmesePubli

...sikerült már a rajtnál sokkolni a város nőnemű és hímnemű polgárait is. Az urak legfeljebb csak azon aggódhattak, hogy az idei nyár a június 1-25. közötti időszakra esik, de a hölgyeknek még az is fejtörést okozott, hogy lenge nyári szoknya ide, lenge kiegészítő oda, egyáltalán megéri-e ilyen rövid ideig igazi nőnek lenni?

Még áldott szerencse, hogy a kereskedők nem jó időjósok...

EmesePubli

...és most, szeptember közepén még „tüzesen süt le a nyári nap sugára" — no, nem a juhászbojtárra, de a Tábor negyedben a tömbház oldalára kibiggyesztett utcanév táblára. Nem az első nyár ez, amikor hevül a kék tábla, de nem ártana megsúgni a tetteseknek, hogy bármennyire is hosszú a Függetlenségnek keresztelt sugárút, a szóban az első u becs' szóra rövid.

EmesePubli

Egy házszámmal odébb már kisebb és „súgár - mentes" tábla. No „súgár" csak út. Döntse el már valaki, hogy a Függetlenség sugárúton, a súgárúton vagy az úton lakunk!

A Szentimre utcában a magyar helyesírási szabályok szelleme szintén ronda vicceket űz egyes portákon.

EmesePubli

Tegnap például gúlyás leves és bollógnyai spagetti volt a cifra napi menü...

EmesePubli

...de ne felejtsük el, hogy idén tavasszal is sikerült egy igazán helyi ínyencséggel előrukkolni. Nem tudni, hogy hányan ettek párizsi szelettet pirével, s kérdés, hogy a lúcskos káposztának volt-e valami köze a lucskoshoz?

EmesePubli

A szemben levő szomszéd is kitett magáért. Kitette a magáét, hadd lássa a nép, hogy télen-nyáron a módos nyugati atyafiak által levedlett T-modelleket kínál. Yoo, pardon jó, túrjuk mi lelkesen, csak az a hosszú ú ne bántaná szemünket.

EmesePubli

A „Mivel etetik a gyanútlan polgárt Udvarhelyen?" toplista mindeddig lekörözhetetlen első helyezettje a különböző „disnóságokkal" kecsegtető tábla.

A fantáziámat azóta is izgatja: vajon milyen állat a disnó? Tán csak nem az általunk disznóként tisztelt röfögőnek a válságos időkben született, csontos hasú rokona? Ki tudja? De az, hogy ezt a sok disnóságot az orrunk elé biggyesztette a cég, nagy disznóság volt, az szent!

Nem sokat tanulmányozhatta a magyar helyesírást az új góbéságokat reklámozó Ismeretlen illetékes sem.

EmesePubli

„Az jó hírért névért" egyszer jó lett volna „kiprobálni", hogy milyen érzés a Magyar helyesírási szótárt lapozgatni.

EmesePubli

Lehetne még folytatni a sort, de nem akarom, hogy ennyi helyi disnóságtól csömört kapjon az olvasó. Nem is fröcsögök tovább, inkább öblítsük le a menüt.

EmesePubli

A Cotnari fröcs 2.80, a Muscatel fröcs 1.20. Csak itt, csak most, csak nekünk, udvarhelyieknek, nehogy ebben a szeptemberi kánikulában arcunkra fagyjon az a híres mosoly.



8 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Matulabá
2011-09-15 14:01:45
Könnyű az ilyeneket észrevenni, de azon gondolkozok, hogy a ti helyesírási hibáitokat miért nem teszitek közzé?
avatar
Gima
2011-09-15 14:50:02
Keress es ha kapsz,tedd kozze.
Jo a cikk L.E.
g
avatar
nakiakiraly
2011-09-15 15:42:17
Nem könnyű. Ha az lenne akkor Te írtad volna a cikket Matulabá!
avatar
lala
2011-09-15 17:17:52
Igaza van matulabának: könnyű az ilyen hibákat észrevenni. De ez nem jelenti, hogy szó nélkül el is kell menni mellettük. Közzé kell tenni! Talán csak tanul belőle, akinek egyébként nem lenne feltünő egy-egy ilyen szöveg.
avatar
weedor
2011-09-16 08:16:54
Ugyan már, egy 300 szavas cikkben (mondtam egy számot..) normális ha becsúszik egy-egy kis hiba, DE!..ha valaki a saját reklámja szövegét nem bírja helyesen leírni..

Azt a "disnó"-t meg egy magyar szárnyait próbáló román írhatta. :P
avatar
persze
2011-09-16 13:26:48
Helyesen nem irni szegyen...a vendeglato iparpan annal inkabb. Igenytelenseg...
avatar
bbalintl
2011-09-18 17:52:29
Már a címen láttam, hogy ezzel a cikkel baj van! Az ilyensmivel nem gúnyolódni kéne, hanem szégyelni, hogy ehhez a közösséghez tartozik és posztolás helyett bemenni az illető helyre és szolidan megmondani, hogy mi a gond, dehát vannak egyesek akiket nem az építőszellem hajt, hanem a gúnyolódás, csúfolás, lejáratás, stb...
avatar
csipike
2011-10-13 09:43:26
Ez már valóban az igénytelenség netovábbja, amikor úgy akarnak valamit eladni a vásárlónak, hogy maguk az eladók sem tudják, hogy azt eszik, vagy isszák. Az ilyen hirdetésektől, reklámoktól nekem is kinyílik a bicska a zsebemben.
Azért azt megnézném én magamnak, hogy ha bemennél és szolidan szólnál, hogy néznének rád....Lehet, hogy páros lábbal rugdosnának ki, hogy ne okoskodj.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."