A romló város: gödrök a jég alól

Olvad a jég, újrafagy, majd újra olvad. Az úttesten pedig előtűnnek az alatta kifejlett gödrök, repedések. Mikor tűnnek el? És véglegesen?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Gödrös utak
Gödrös utak
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. február 28., 15:42
2 hozzászólás. 

A felolvadt jégréteg alól az elmúlt napokban tűntek elő a tél folyamán keletkezett vagy megnövekedett kisebb-nagyobb gödrök - a jelenség minden évben megfigyelhető. A gödrök keletkezési okai különbözőek lehetnek: a szakemberek szerint a csúszásgátló anyagok is károsítják az úttestet, ugyanakkor a nem megfelelően elvégzett aszfaltozás utóhatása is lehet az, hogy feltöredezik az útburkolat.

A járdákon is van bőven gödör, szerencsére már javítottak ki belőlük. Ezeken kívül ott vannak még az aszfalttal nem szintben levő aknatetők, mindig találunk belőlük.

 

Hol és mennyi?

Végigmentünk a főbb udvarhelyi utcákon, illetve néhány mellékutcába is betértünk. Ezeken a helyszíneken szerzett tapasztalataink szerint lesz tennivalója a polgármesteri hivatalnak.

A Függetlenség sugárút Tábor-lakótelepi szakaszán már komoly gondok vannak: a 23. szám előtt több gödör is tátong, akárcsak az Ady Endre utcával való kereszteződésben.

itthon_utak

Amikor a Gábor Áron utcából jobbra kifordulunk a Bethlen Gáborra, jókora gödör tátong az autó alatt, érdemes kikerülni – magát a Bethlen utcát is tarkítják kisebb gödrök, repedések, de azok talán nem veszélyesek annyira. Az Építők utcájában amúgyis foltokban áll a régi aszfalt (vagy annak a maradványai) és abból is ki-kitöredezik, elég lehangoló látvány.

itthon_utak

A Lakatosok utcája (a vízvezető árok mellett) szintén nagyon sok kívánnivalót hagy maga után, itt még kiemelkedő aknafedő is nehezíti a közlekedést, az autók kénytelenek kikerülni egy szakaszt rajta.

A Győzelem és a Függetlenség találkozásánál (a posta előtt) szintén vannak gondok, a Gyepes bejárat kanyarjánál (a garázsok felé) szintén tátong egy lyuk, a Bethlenfalvi úttal való találkozásnál szintén.

Ha bemegyünk a központba, nem tudjuk nem észrevenni a Petőfi utcai híd nagy gödrét, illetve az 1918 December 1. utca „szaggatottságát", de a Csere utca alsó szakasza is elég gödrös, repedezett. A Kuvar-Csere-Budai Nagy Antal „vonalon" szintén nem árt az odafigyelés, mert kisebb-nagyobb gödrök okoznak bosszúságot.

 

Tömés, javítás, újulás

Az elmúlt évben többször is betömték a gödröket: egyszer tavasszal, egyszer pedig ősszel, még a hideg időszak előtt – mindkét munka megtervezett, megszokott már évek óta, kérdés, hogy mennyire hatékony, hogyha évről évre ismételni kell.

Információink szerint idén a megszokott, hideg aszfalttal történő felújításokat a hó elolvadása és az utcák felszáradása után már elkezdi a hivatal által megbízott cég, majd tavasszal lesznek az átfogóbb útjavítások.

Ezeknek a prioritási listája most készül, s elsősorban az utca forgalmasságát nézik szempontként. A tervek szerint teljes felújításra a Farcádi utca számíthat, ahol kétsávos utat hoznának létre - más utcákban is lesz felújítás, tehát a gödrök valószínűleg mind eltűnnek majd és nyáron már nem fogja romló város képét mutatni Székelyudvarhely utcahálózata.

Egészen 2013 februárjáig.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
vogul
2012-02-29 12:30:27
Mikor tűnnek el véglegesen? Soha. Mert akkor hol a Nagy Tavaszi Üzlet? És különben is, akkor kilógnánk a balkáni imidzsből!
avatar
cily12
2012-02-29 21:53:05
Mindenkepp az idei tel megmutatja, hogy teljeskoruen felujitott utcak hogyan veszeltek at. Kulonben szo sem lehet szelsoseges idojarasrol, csak elszoktunk a normalis teli hidegtol. Biztatnam a varosgazdat,hogy az emlitett utcakat mindenkepp nezze meg hisz a kivitelezo az elvegzett munkara garanciat adott es a karokat kijavittatni.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."