Az élhető város: megújulhat a vár és a gimnázium

Több udvarhelyszéki műemlék mellett a Székely Támadt vár és a Tamási Áron Gimnázium restaurálása még idén elkezdődhet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Tamási Áron Gimnázium
Tamási Áron Gimnázium
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. március 09., 12:01
3 hozzászólás. 

Még idén elkezdődhet a Székely Támadt vár, valamint a Tamási Áron Gimnázium felújítása – az elmúlt héten lezajlott csíkszeredai megbeszélés legalábbis ezt vetíti elő. Szakemberek és polgármesterek találkoztak kedden, ahol a székelykeresztúri múzeum, a dályai református templom, a derzsi unitárius vártemplom, valamint a bögözi református templom felújítási tervei mellett a vár és az iskola felújításáról is beszéltek.

A vár előzetes restaurálási terveinek véglegesítésére sikerült elkülöníteni 210.000 lejt, ugyanakkor ez kiegészült 350.000 lejjel, amelyből el lehet kezdeni az épület felújítását.

"Tulajdonképpen a vár falainak megerősítését és a bástyák felújítását foglalja magába a terv, a munkát szeretnék még idén elkezdeni" – közölte Bunta Levente polgármester a megbeszélés után.

A gimnázium helyzetéről is szó esett, elhangzott, hogy tervezés első része már elkészült, a felújítást a város valósítja majd meg. Egyeztetés történt a katolikus egyház vezetőivel is, hiszen az épület egyházi tulajdon. Reményeik szerint a tetőszerkezet kijavítása is megtörténhet még idén.

 

Védőháló a gimire

A gimnázium az udvarhelyi önkormányzat legutóbbi ülésén is ígéretet kapott arra, hogy az iskola tetőszerkezetének javítására megkapják a szükséges összeget. Laczkó György igazgató szerint, amennyiben a szükséges 300-400 ezer lej rendelkezésükre állna, a munkát egy nyár alatt el lehetne végzeni.

„Ki kell cserélni a korhadt gerendákat, a cserepek egy részét meg kell forgatni, illetve kicserélni, s az omladozó homlokzat elé egy védőhálót kellene felszerelni, hogy kizárjuk a balesetveszélyt" – közölte portálunkkal az igazgató.

Az egyházi tulajdonban levő iskola nem pályázhat uniós pénzalapokra, ezt az önkormányzat teheti meg – az Európai Regionális Operatív Program 2013-ra hirdet újabb pályázatot, az igazgató abban reménykedik, hogy a város majd sikeresen pályázik, ugyanis a gimi épületének teljes felújítása és felszerelése mintegy 4 millió euróba kerülne a becslések szerint.

itthon_kozelet/gimi

A gimnáziumot 1909-ben kezdték építeni, 1911-ben már tanítottak benne, 1912-ben szentelték fel. Az impozáns épület azóta Székelyudvarhely egyik jelképe lett, jellegzetes szecessziós stílusával, a magyaros majolika díszítőelemeivel.

 

Kutatnának a várban

Elkészült a Székely Támadt vár restaurálásának hatástanulmánya, ezután következne a tervezés, illetve a munka megkezdése – amennyiben pénz lesz, idén ezt is el lehetne kezdeni.

A felújítással együtt átfogó régészeti kutatást is végzenének a várban – Sófalvi Andrástól, a Haáz Rezső Múzeum régészétől megtudtuk, hogy a tervben több javaslatuk is benne van: tovább kellene kutatni a 2009-ben elkezdett egykori bejáratot, de emellett az északi (Teleki) bástyában, a déli toronyban (Fóris bástya), a bejárat melletti, ún. nyugati bástyában és a vár belső területén (az iskola belső udvarán) is végeznének ásatást.

Itthon_Kozelet/varfal1103

Ami a történetét illeti, Báthory István vajda 1492-ben kezdte átépíttetni az egykori kolostort várrá, ám leállt az építkezés, majd az 1562-65 évi székely felkelés leverése után indult újra, János Zsigmond fejedelem idejében – oklevelekből azt is lehet tudni, hogy 1571-ben még nem volt befejezve a vár, csak az 1630-as, 40-es évekre készült el teljesen.

1590 környékén jezsuiták voltak itt, a kolostort pedig a vár belső épületeivé alakították át – ez teljesen megegyezik az iskolaépület mai alaprajzával. 1599-ben az ősi jogaik visszaszerzéséért küzdő székelyek felgyújtották. A többszöri átépítés a 18. század elején, a kuruc időkben szűnt meg, 1706-ban Pekry Lőrinc kapitány leromboltatta, hogy ne kerülhessen az ellenség kezére.

A város a Kornis-családtól 1852-ben vásárolta meg, falai között 1891-re épült fel az akkori Állami Főreáliskola, a mai Eötvös József Szakközépiskola.

 

Egy lépéssel Csík mögött

A megyeszékhely ilyen szempontból előbbre jár, mint Székelyudvarhely: a Márton Áron Gimnázium 5,5 millió euró értékű felújítása jelenleg is folyik (az említett Európai Regionális Operatív Program segítségével), akárcsak a Mikó-vár teljes restaurálása.

Ha néhány évtizedet visszamegyünk, az 1968-as „megyésítés" után – habár a tervek Udvarhelyen régebb megvoltak – először Csíkszereda kapott „nagykórházat" a hetvenes évek elejére, az udvarhelyi néhány évvel később készült el.

De elkészült – és ez lenne a lényeg: hogy mind a restaurált Székely Támadt Vár, mind pedig a felújított Tamási Áron Gimnázium az élhető Székelyudvarhely ékkövei legyenek.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Noxxy
2012-03-09 18:08:40
Öröm nézni, hogy a kampányidőszak közeledtével hirtelen hogy felgyorsult számos, korábban hanyagolt vagy teljesen elfelejtett probléma. Tudom, hogy az ilyen megjegyzésekre sokan úgy reagálnak, hogy már megint elégedetlenkedünk, és jobb lenne inkább örülni annak, hogy ilyen fontos teendőkre végre sor kerül. Persze ez a hozzáállás is érthető, de azért mégis kihozzák belőlem az elmúlt napok udvarhelyi sajtója (uh.ro, székelyhon, Digitál 3 stb.) által közölt tudósítások a következő megállapítást: etikátlannak tartom a polgármester, illetve az RMDSZ részéről, hogy például a vár kérdését egészen a választási kampányig halogatták, majd amikor a javításra szánt összeget szavazatmaximalizálásra is föl lehet használni, akkor hirtelen a Kelemen Hunor által vezetett minisztérium számára is prioritást élvez a város egyik legelhanyagoltabb műemléke. Kíváncsian várom a folytatást...
avatar
szp
2012-03-09 21:06:10
Ahogyan az is etikatlan, hogy a masik oldal Nyiro ujratemeteset erre az evre es majus vegere idozitette! Egy hijan husz...
avatar
Noxxy
2012-03-12 10:45:50
A hétvégi országos eseményeket látva úgy tűnik, hogy ez a bukaresti trend is (ld. Basescu fizetésemeléssel kapcsolatos populista bejelentése), s ha mást nem is, ezt az elmúlt huszonannyi évben kitűnően megtanulta az RMDSZ. Hú, de mi jön még ezután...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."