Gazdaság » Pénz

Válság, amivel már együtt élünk

Románia lakossága megszokta már, hogy válságban él, de ez cseppet sem könnyít a mindennapokon. Főleg a munkahelyekkel van baj.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Állati válság van Romániában
Állati válság van Romániában
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. július 05., 14:08
0 hozzászólás. 

A 360insights egyik felmérését idézi a Mediafax hírügynökség, ami szerint a romániai lakosság gyakorlatilag hozzászokott a válsághoz, de annak negatív hatásai egyre inkább érintenek mindenkit személyesen is, ami érthető, hiszen már három éve tartó recesszióról beszélhetünk.

Begyűrűzött a hétköznapokba

A 2009 és 2012 között, 800 személy bevonásával végzett felmérés szerint idén a gazdasági helyzet nagyon hasonlít a tavalyihoz. A lakosok „egyre jobban hozzászoktak ahhoz a jelenséghez, amit válságnak nevezünk", az életük egyik állandó jellemzőjévé vált. Ugyanakkor annak a ténynek köszönhetően, hogy már három éve tart a válság, a hatások egyre inkább kezdik személyesen is érinteni az embereket, a mindennapjaikat is befolyásolják.

Attól, hogy megtanultunk együtt élni a helyzettel, a negatív hatások nem lettek könnyebbek, sőt, a problémák egyre inkább elmélyülnek.

A kutatásban megkérdezettek szerint a válság négy legerősebb hatása a munkahelyek elvesztése, a fizetések csökkenése, a kiadások csökkentésének szükségszerűsége és a családi biztonság veszélyeztetettsége.

A kutatásban résztvevők 57 százaléka mondta azt, hogy ők maguk is a gazdasági krízis miatt vesztették el munkahelyüket, 79 százalékuk aggódik családjuk biztonsága miatt, míg 70 százalékuknak csökkentették a fizetését és 89 százalékuk kényszerült arra, hogy csökkentse kiadásait.

Az eredményekből kiderül, a romániai városokban élő lakosság 79 százaléka érzi a válság hatásait. A válság mindennapi hatása hozzájárult ahhoz, hogy a lakosok az átlagosnál többet informálódjanak ennek lényegéről és hatásairól, így a válaszadók 55 százaléka nyilatkozta, hogy ismeri a jelenséget.

A válságot saját bevallásuk szerint ismerők jellemzően 25 és 54 közötti, felsőfokú végzettséggel és magas jövedelemmel rendelkező személyek.

Ismerjük és féljük

A helyzet ismerete nem jelenti a bizonytalanság eltűnését: a válaszolók 48 százaléka azt nyilatkozta, nem lát tisztán a kérdésben. Ez a bizonytalanság főként a 35 év feletti, alacsonyabb jövedelemmel és iskolai végzettséggel rendelkezőkre jellemző.

A kutatást végzők szerint Románia sem kivételezett az európai válsághelyzetet illetően és ez a tény nemcsak magas szinten fontos, de a lakosságot is minden nap foglalkoztatja.

A 360insights munkatársai szerint a gazdasági krízis témájában született elemzések és előrejelzések, a politikai instabilitás, a februári bukaresti tüntetések és a mindennapi nehézségek vezetnek ahhoz, hogy a lakosok úgy véljék, 2012-ben is válság van Romániában, de az ő saját életükben is, hiszen a hatások láthatóbbak, mint tavaly.

Három év alatt szoktuk meg

Az, ahogy az emberek felfogják a válságot változott 2009 óta: akkor mindenki hallott róla, úgy gondolták, hogy az országban is jelen van, de mégis azt mondták, tőlük távol áll az egész, hiszen nincs befolyással a saját életükre. Ugyanakkor azt hitték, hogy egy múló pillanatról van szó és optimistán arra gondoltak, rövid időn belül megoldódik a helyzet.

2010-re, miután megtapasztaltak néhány keményebb intézkedést, a romániaiakban egyre jobban tudatosult a jelenség mértéke és az a tény, hogy az ő mindennapjaikat is elérték a negatív hatások. A gazdasági és társadalmi nehézségek első jeleire főként pánikkal és a biztonságérzet elvesztésével reagált a lakosság.

Egy évvel később, 2011-ben a legtöbben elfogadták, hogy Romániában és a mindennapjaikban is válság van, és a passzív, pánikszerű hangulatot részben maguk mögött hagyva, proaktív magatartást vettek fel, elkezdtek olyan megoldásokat keresni, amelyek segíthetnek átvészelni a nehézségeket.

A jelenlegi helyzet ettől nem sokban tér el: bár tudjuk, mi történik a világban és velünk, nem viseljük könnyen a negatív hatásokat, ugyanakkor megpróbálunk tenni ezek ellen.

Az Antena 3 alapján



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."