Gazdaság » Pénz

Bunta: Udvarhely erős lábakon áll

A Közpolitikai Intézet jelentésében szereplő adatokat cáfolta a polgármester. Szerinte rosszindulat, vagy hozzá nem értés állhat a háttérben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármester
Fotó: archív
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. június 07., 13:50
6 hozzászólás. 

A fővárosban működő Közpolitikai Intézet nemrégiben megjelent jelentésére reagálva Bunta Levente polgármester portálunknak elmondta, Székelyudvarhely a gazdaságilag egyik legjobban teljesítő municípium az országban. Emellett kiemelte, szó sincs fizetésképtelenségről, sőt, a város tavalyi költségvetéséből megmaradt 4 359 562 lejt csoportosítottak át idénre, melyeket beruházásokra fordíthatnak.

Bunta szerint hozzá nem értés, vagy akár rosszindulat is állhat a jelentés hátterében, ugyanis a feltüntetett arányok kiszámításakor vélhetőleg hibás adatokat vett figyelembe az intézet, többek között a bevételeknél nem vett számításba olyan összegeket, amelyek oda tartoznak.

Az ügyben megkerestük Elena Iorgat, a Közpolitikai Intézet munkatársát is, aki elmondta, a számításkor a Pénzügyminisztériumhoz az önkormányzatok által leadott, 2012. december 31-i jelentéseket vették figyelembe. A bevételi oldalon a helyi adókat és illetékeket számolták, míg a kiadásoknál a személyi és a hivatal saját költségeit vették számításba.

Iorga szerint ők csupán a polgármesteri hivatalok által leadott jelentésekre támaszkodtak, ezért szerinte, ha a polgármester hibát lát bennük, akkor ellenőriznie kéne a leadott jelentéseket.

Arra a kérdésünkre, hogy ez a mutató valóban fizetésképtelenséget jelent-e, azt válaszolta, ez egyértelműen arra mutat, a kérdéses önkormányzatoknál rosszul működik a pénzügyi menedzsment, és nem beszélhetünk fenntartható fejlődésről, vagy autonóm önkormányzatokról, míg azok központi forrásokból várják kiadásaik fedezését.



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
butalevente
2013-06-07 19:47:20
Bunta Öszöd:
„[…] elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon.” ... „Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet.”;
avatar
butalevente
2013-06-07 19:51:07
Bunta elqrtad:
Monnyon le!!!
avatar
smpr
2013-06-08 11:19:49
1/3
Valóban erős lábakon állna Székelyudvarhely?
Bunta stróman szerint a cigánybűnözés is csak egy mítosz mifelénk, mint ahogy a lakásmaffia,vagy egyéb sötét tevékenységek sorozata is csak a képzelet szüleménye.

Elképesztő, hogy mennyire naív emberek lakják városunkat. Nincs állami vasút, Székelyudvarhely szinte teljesen el van szigetelve mindentől. Nincs mozink, normális városi strandunk, a kultúrális életről nem is beszélve. Nahát! De legalább van minden órában egy idegtépő gyermekdalunk a központban, a tulajdon és szerzői jogvédelemet figyelmenkívűl hagyva (ingyéé') erre valóban fussa a tavalyról átcsoportosított költségvetés, De a Küküllő medrében úszkálhatnak a szemeteszsákok zavartalanúl mindössze 30-40 méterrel a városi vízszivattyú alatt (igen, azt iszod a csapból) és ez senkit sem zavar.Katólikus templom kell nekünk a Bethlen negyedbe (MOL) ami reggel 7 ótától félóránként 1 tömény perc alatt naponta 5%-os halláskárosulást okoz,mert a kötnyező tömbházak légvonalban 100m-re vannak.
avatar
smpr
2013-06-08 11:19:57
2/3
Kedves Bunta úr ha már ennyire büszke tetteire hát legyen, de ha elfogad egy tanácsot: inkább a családot etesse, mert ha nem is sok, de akad köztünk pár olyan, aki csak szánalmat érez az ilyen megnyilvánulásai következtében.
Hajrá, továbbra is legyen az autonómia napirendi pont, nem kaptunk a "fejünkre" már eleget a román államtól emiatt, ami amúgy jogosan büntet a székelyföldi megélhetőség ellehetetlenítése terén. Marosvásárhelyen miért annyi egy egész rezsi mint itt a közös költség? egyedül lakom, ritkán járok haza, havi maximum másfél - két köbméter vizet fogyasztok, de rám osztanak 15-öt, mert "valaki lopja a vizet a tömbházban", ne próbálj cigányt feljelenteni a rendőrségen, mert ott vernek agyon rendőri felvigyázattal, kiraboltak? tegyél jobb ajtót, ellopták? keresd meg a tolvajt, és hozd ide, mi majd elintézzük. Igen, ezek személyes tapasztalatok itt Székelyudvarhelyen.
"egyik legjobban teljesítő municípium az országban" sírógörcsöm van! ...de tényl...
avatar
smpr
2013-06-08 11:20:04
3/3
Basescu a Pro TV-nek bejelentett állítása szerint, nem hogy Hargita megyének, egész Székelyföldnek az éves adójából nem tudna Románia 50 kilóméter autópályát építeni. Komolyan is gondolja ez az ember amit mond? Valamért megválasztotta a város, de hogy miért, azt már senki sem tudja.
8 éve csak csúszik városunk a skálán, lassan ott tartunk mint Székelykeresztúr. Se mozi, se kultúrális élet, se fizetés, sem nézhető/hallgatható helyi tv-rádió, közbiztonság, munka, pénz csak egyre több szerencsétlen, aki csak nyel. Nem írom Bunta számlájára, csodákat sem várok, hálistennek ideiglenesen vagyok itt, és ha tehetem, csak látogatóba jövök a hátralevő életemben, mert megöl itt a bánat végignézni, ahogy szép városunk feje fölött összecsap a sz*r.
avatar
vogul
2013-06-11 14:08:08
tárgyilagosság a.m. tisztesség
Kedves smpr (nem tudom, mit jelent), amint értesülhetett róla, a bukaresti sóhivatal tévedett, és Buntának lett igaza. Ezért nem kell zsigerből letolni senkit, amíg nincsenek hiteles infói (a személyes indulatok kiélése soha nem jó tanácsadó). Jobb helyeken ezek után levonják a megfelelő konzekvenciákat. Nem vagyok elkötelezve, van, ami tetszik a városban, van, ami nem, csak éppen azokat nem szeretem, akik lesipuskás módjára osztják az észt, noha ők sem lehetnek ragyogó agymenek adott helyzetben. Kívánom, hogy Udvarhelynél szebb, jobb, rendezettebb, tisztább városhoz legyen szerencséje, és ugyanakkor legyen vele nagyon elégedett.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."