Gazdaság » Pénz

A kártya, ami összehoz

Erdély-szerte terjed az udvarhelyi kezdeményezés, a Közösségi Kártya: három városban már így költenek, jön a negyedik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

A megújult székelyudvarhelyi Közösségi Kártya
Terjeszkedik, bővül és megújul a helyi pénznek is tekinthető Közösségi Kártya
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. október 16., 14:19
2 hozzászólás. 

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány 2007-ben alakult, az ország első ilyen jellegű alapítványaként. A Közösségi Kártya programot 2009-ben indította, lényege, hogy a hűségkártyát igénylők egyszázalékos kedvezményben részesülnek, amennyiben valamelyik partnercégnél vásárolnak.

Nem csupán a vásárló jár jól: a partner cégek minden vásárlásnál megduplázzák az egyszázalékos kedvezmény összegét, és azt juttatják az alapítványnak. Ezek az összegek egy közösségi alapba gyűlnek, amelynek sorsáról a kártya használói döntenek.

Az eredeti székelyudvarhelyi Közösségi Kártya

A pénzalapra évente több alkalommal ír ki pályázatot az alapítvány, a cél minden esetben egy helyi probléma megoldása, egy közösségi terv támogatása. A közösség a pályázatra jelentkező ötletek közül online szavazáson választja ki a nyertest.

Helyi, de terjeszthető

A program jó fogadtatásra talált Erdély több városában is, Sepsiszentgyörgyön a Háromszéki Közösségi Alapítvány, míg Csíkszeredában a Zöld Székelyföld Egyesület kezel ugyanilyen kártyákat.

Hamarosan Marosvásárhely is csatlakozik a kezdeményezéshez, mondta el Csáki Rozália, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány ügyvezető igazgatója. Itt frissen indult a Marosszéki Közösségi Alapítvány, melynek csapata már régóta tevékeny a civil életben, így nagy reményekkel vágnak bele a projektbe. Az ötletre a Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány is felfigyelt, az SzKA tőlük nyert támogatást terjeszkedésre a Maros-parti városban.

Az úttörő Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány eredményei figyelemreméltóak. Az alig 33 ezres lakosságú városban közel hétezer kártya van forgalomban – ezek szerint a bevétellel rendelkező lakosság 30 százalékának van kártyája. Statisztikailag már nem állnak messze attól, hogy a város összes családjának legyen Közösségi Kártyája.

Mennyit ér a közösségiség?

A SzKA közösségi alapjába 2012 első nyolc hónapjában 25 191 lej gyűlt a kártyák használatával, ebből 15 967 lejt már ki is osztottak, összesen négy pályázatot támogattak az összeggel. A közösség nemcsak az adománygyűjtésből vette ki a részét, a szavazásnál is aktív volt: 1 700 voks érkezett.

A csíkszeredai közösségi kártya

A csíkiaknak sincs szégyellnivalójuk, 2011 augusztusa és 2012 júliusa között összesen 43 240 lejt gyűjtöttek a Zöld Székelyföld Egyesület által felügyelt Közösségi Kártya programmal. Ebből 32 430 lejt lehetett megpályázni. Érződik a zöld szellemiség, az eddig támogatott hat projekt közül legtöbb környezetvédelmi, mint például a használtruha-begyűjtő vagy a zajtérkép létrehozása.

Udvarhelyen szervizelni is lehet

Bővült a kártyát elfogadó partnercégek köre Székelyudvarhelyen, újabban az Euro-Car Trading Kft. is csatlakozott a Közösségi Kártya programhoz. A bővülésnek köszönhetően az udvarhelyiek most már nemcsak a Merkúr és Szuper üzletekben vásárolhatnak kedvezményesen, hanem az Euro-Car Trading Bethlen Gábor utca 108 szám alatti székhelyén is.

A cég nemcsak Toyota márkakereskedésként és autószervizként működik, hanem üzletként is, így az autótulajdonosok a fogyóanyagok és alkatrészek vásárlásakor is betérhetnek ide – hangsúlyozta Tankó László vezérigazgató.

Csáki Rozália és Tankó László bemutatják a megújult Közösségi Kártyát

A Közösségi Kártya a szolgáltatások igénybevételekor is kedvezményre jogosít fel, így szereléskor, műszaki vizsga esetén és autómosáskor. Az egyetlen kivétel, ahol nem használható a kártya, az a járművek vásárlása.

A városok közti átjárhatóság egyébként korlátozott: a programban résztvevő Merkúr/Szuper üzletekben bármelyik városban kibocsátott kártyával lehet vásárolni, amúgy az egyes kártyák csak az adott városban használhatók. Az SzKA csapata szerint ez nem visszahúzó erő, mert a helyi cégeken és ötleteken van a hangsúly.

A Közösségi Kártya ingyenesen, egy rövid kérdőív kitöltése után igényelhető bármelyik partner üzletben, valamint az alapítványok székhelyein is.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zsuzsko_90
2012-10-17 16:36:30
A kártya beszerzése
S ezt a kártyát bármelyik mondjuk Szuper üzletben beszerezhetem?
avatar
szasza
2012-10-18 09:06:13
re: A kártya beszerzése
Igen, az összes elfogadó helyen és az alapítvány(ok) székhelyén ingyenesen kérhető.

avatar
zsuzsko_90
S ezt a kártyát bármelyik mondjuk Szuper üzletben beszerezhetem?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."