Gazdaság » Pénz

Jó marketinget egyetlen ember nem képes csinálni

Pénz nélkül nem lehet ütős marketing kampányt kivitelezni, de sok pénzből is lehet olyant, aminek nincs mérhető hatása.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Nagy Csaba, a Notebook GSM vezetője
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. február 27., 11:05
0 hozzászólás. 

Nagy Csabával – a Notebook GSM tulajdonosával – arról beszélgettünk, hogy mire is van szükség ahhoz, hogy pletykáljanak az üzletünkről az emberek.

Mi jut eszedbe, ha az utcán meghallod azt a szót, hogy mobiltelefon?

Notebook GSM. A mobiltelefon részben az irodát helyettesíti, ügyfelekkel tartom a kapcsolatot, ügyfélszolgálatot működtetek a Facebookon, beszállítókkal beszélek folyamatosan. Időmenedzsment szempontjából hatalmas találmány, bár még így sem fejezem be soha a nap végén a munkát, csak abbahagyom.

De a munkának gyümölcse is van. Sok marketinges megirigyelné azt a több mint tízezer lájkot, amit a Notebook GSM Facebook oldalán összegyűjtöttetek. Mi van a lájkok mögött?

Rengeteg munka. Magyarországon kezdtük, ahol nagy múltra tekint vissza a kis- és középvállalkozások (kkv) marketingje, ami sok szempontból ellentmond a multik marketingjének. Egy nagy cégnél azt mondják, van egy másfél millió eurós reklámbüdzsé, ezt a következő évben osszátok be, míg a kkv-k esetében minden egyes elköltött fillér eredményt kell, hogy mutasson. 2005-ben hazaköltöztünk, és évekig nyomtuk az offline marketinget a helyi médiában.

Aztán rájöttem, hogy ezzel a fáradtsággal osztogathatnám a Kossuthban a pénzt, arról legalább beszélnének. Akkor kezdtem el tanulni az online marketinget. Rátaláltam erre a csodálatos találmányra, amit úgy hívnak, hogy Facebook. Arra viszont messze nem számítottam, hogy ez lesz a fő értékesítési csatornánk: egy próbálkozás volt, ami bejött.

A tavalyi év végén mintha turbó módra kapcsoltatok volna, és a városban is elindult a pletyka, hogy jól nyomják a notebookos fiúk. Honnan ez az energia?

A marketing összetett dolog, egy csomag. Nem csak arról szól, hogy reklámozunk. A dizájntól a vásárlási folyamatok megtervezéséig hatalmas munka van, és ez csapatmunka – jó marketinget egyetlen ember nem képes csinálni. Amikor komolyabban nekiálltunk, akkor éreztem, hogy a képességeim határát elértem, és szükség van segítségre.

Akkor találtam rá a Zebramédiás srácokra. Szükségünk volt egymásra, ők is akkor kezdtek elmenni abba az irányba, hogy online marketing ügynökségként működjenek, az első ügyfeleik között voltam. Komolyan vettük egymást, a kampányok mögött koncepció és előkészületek voltak. A turbó mód az ennek a közös munkának és annak a plusz pénznek az eredménye, amit erre elköltöttünk.

Mire vagy a legbüszkébb az egész történetben?

A Facebookra és a webshopra. A Facebook a legfontosabb értékesítési csatornánk, sokat képeztem magam ebben az irányban, próbáltam megérteni, de büszke vagyok a mögöttem álló csapatra, meg a Zebramédiára is. A webshopunk is hamarosan átadásra kerül, ezt is a Zebramédiával közösen készítettük. Az is fontos, hogy idejében kapcsoltunk, és váltottunk az online marketing irányában, mert egyértelműen ez a jövő.

Ha csak az eMagot nézzük, Románia legnagyobb webshopját, Európában is egyedinek számít. Más, helyi kiskereskedőktől hallottunk vissza pozitív véleményt, hogy jól csináljuk, és kérdik, hogy ki csinálj a marketingünket. Elsőre nehezen hitték el, hogy a Facebook marketinget én csinálom.

Idén mire számíthatnak a Notebook GSM-rajongók? Lesz-e meglepetés, bírjátok-e még szusszal?

A marketing legfontosabb szabálya, hogy soha nem szabad leragadni a jelenben, mindig új üzleti terveket kell felállítni. A gyorsan gazdagodjunk meg elv ma már nem működik. Ez a kilencvenes években ment, amikor feketén lehetett farmernadrágot meg Kinder tojást hozni. Már jó ideje hónapokkal, évekkel előre gondolkodunk. Az egyik ilyen a webáruház, az online értékesítési felület megújítása, illetve meg szeretnénk célozni az erdélyi magyarságon kívül másokat is, az egész ország területén.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."