Gazdaság » Pénz

Udvarhelyi kultúra: élned vagy halnod kell?

Megszavazták a város kulturális intézményeinek ez évi költségvetését. Kinek mire futja a pénzből? A kultúrmenedzsereket kérdeztük.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Köztársaság, Csedő Attila
Pénzből él vagy túlél a kultúra? Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. április 05., 07:41
0 hozzászólás. 

A fenntartó polgármesteri hivatal ebben az évben sem halmozta el pénzzel a város hat kulturális intézményét. A Művelődési Ház, a Székelyföldi Filharmónia, a Tomcsa Sándor Színház, a Haáz Rezső Múzeum, a Városi Könyvtár és az Udvarhely Táncműhely 2013-as évi költségvetéséből nagyot dobbantani sem a közös színpadon, sem pedig az albérletben nem lehet.

Ki hogyan osztja, szorozza, pótolja, hogy kultúráltan gazdálkodjék az összegből? Az igazgatók válaszoltak.

Miklós Zoltán: lefaragnak az álmokból

„Az éves költségvetés megítélése minden intézmény életét felkavarja, morgunk, aztán következik a matekezés, hogy racionálisan mit tudunk megvalósítani. Ez a múzeum esetében is így van, hiszen az álmainkhoz képest vissza kell faragnunk" - nyilatkozta honlapunknak a Haáz Rezső Múzeum igazgatója.

Miklós nincs elragadtatva az intézmény pénztárcájának tartalmával, ugyanis a 2013-as költségvetésének összege megegyezik a kettő és egy évvel ezelőttivel.

„Az igaz, hogy 2011-ben a múzeum költségvetése 650 000 lej volt, de ekkor még a fenntartó fizette saját költségvetéséből az épület bérleti díját. 2012-ben a bérleti díj fizetésének kötelezettségét átruházták a múzeumra, de ehhez nem rendeltek hozzá plusz pénzösszeget – magyarázta, hozzátéve, hogy a 32-34 000 lejes bérleti díjat kigazdálkodták a költségvetés kiegészítés nélkül is.

„Úgy tűnik, hogy 2013-ban a múzeum 680 000 lejes, vagyis magasabb költségvetéssel rendelkezik, mint az előző években, de ez semmi más, mint a 2011-es év szintjére való visszatérés" - kommentálta a „sok vagy kevés" témát az igazgató, aki a maximálist próbálja a pénzből kihozni és más anyagi forrásokat, támogatókat is felkutat és mozgósítja a projekteket felkaroló vállalkozói szférát.

Az idei legnagyobb projektet, a Gutenberg kiállítást már összehozták és az élet nem áll meg. A terveik nagy részét megvalósítják, lemondanak az épület homlokzatának tatarozásáról és a Jézus kápolna átvétele lesz a prioritás.

Szabó Károly: könyv helyett gázszámla

Az intézményt ideiglenesen igazgató Szabó Károly szerint a 395 000 lejből idén is csak a fenntartási költségekre futja. Átlagosan a téli hónapokban a gázra 4 000 lejt fizetnek, ez érvágást jelent. A könyvvásárlás idén is elmarad, a rendezvényekre csak minimális összeget költenek, de pénzbe kerül a folyóiratok, újságok előfizetése is - sorolta Szabó, aki szerint a túlélésre elég a pénz.

Kérdésünkre, hogy megpályázza-e a menedzseri állást, határozott nemmel válaszolt.

„Tartom a már bejelentett elhatározásomhoz magamat. Szeretnék kicsit magánember lenni, visszavonulni a részlegemre, ahol bőven van tennivalóm"- mondta Szabó.

Nagy Pál: nulla pénzből nulla produkció

„Ne gondoljunk feltétlenül mindig rosszra: lehet azért kapunk kevesebbet, mert bíznak bennünk, hogy megfelelünk a kihívásnak, és úgyis megoldjuk a dolgainkat"- feltételezte a Tomcsa Sándor Színház volt, jelenleg ideiglenesen kinevezett igazgatója, Nagy Pál, aki szerint méltatlan helyre került a sorban a színház.

„Az összeg (623 ezer lej - szerk. megj.) nem több mint tavaly és azelőtt, és mert visszaálltak a megnyirbált fizetések, ez a pénz már csak a minimális fenntartásra elég. Nulla pénz van produkciókra, meghívott rendezőkre, színészekre, vendégelőadásokra, nem említve a dráMA Fesztivált "- sorolta az igazgató.

A színház a pályázati pénzekből és a bevételeiből túlélte 2012-t, sőt hang- és fénytechnikai eszközöket is vásároltak.

„Az elkövetkező pár hónap a totális bizonytalanság maga, mert a pályázati pénz, mint a kutya vacsorája, bizonytalan, s ha lesz is, csak ősszel"- mondta Nagy, aki fájlalja, hogy a színpad felújítása elmarad. De nem adják fel, mert „nem feladatunk, célunk a vegetálás, álldogálás. Haladni kell előre, még akkor is, ha ennyire kilátástalannak nem láttam még a jövőt".

Nagy bízik benne, hogy az új vezetőkkel és a polgármester által szorgalmazott vezetői testülettel közösen ki tudnak alakítani egy normális munkához való légkört.

„Nem szokásom a meghátrálás és nem lenne tisztességes most, amikor a jövő a legsötétebbnek látszik, félreállni. Sok szép tervem van, amit sajnálnék feladni, de az eredmény a politikai szándékoktól is függhet"- válaszolta a megpályázza-e a menedzseri állást kérdésre Nagy Pál.

Elekes Gyula: nem akarunk vacogó közönséget

Egy kasszából, de külön pénzösszegből gazdálkodhat a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház a Székelyföldi Filharmóniával – a két intézmény költségvetését egy összegben szavazták meg.

Az összesen 915 000 lejből 340 000 a filharmónia, 575 000 lej pedig a kultúrház pénztárcájában van.

A Művelődési Ház költségvetése nagyobb, mint tavaly volt, az összeget a prioritásoknak megfelelően próbálják beosztani - tájékoztatott Elekes Gyula igazgató.

Az épület csatornarendszere, a megrongálódott tetőcserepek kijavíttatása költséges, de elengedhetetlen. A Kogălniceanu utca felőli támfal is sürgős javításra szorul. Fontos lenne a színpad újrapadolása is, de az ehhez szükséges 100 000 lej hiányzik.

Az épület fenntartási költségei magasak. Tavaly a villany- és gázszámlákra 158 000 lejt költöttek és ez a gáz árának növekedése miatt több lesz - számolt az igazgató, aki szerint el kell kerülni azt, hogy a közönség - mint az „aranykorban" - nagykabátban vacogjon a fűtetlen nézőtéren.

„A kulturális projektekhez, amelyeket meg szeretnénk valósítani, az új tervekhez, mint a műkedvelő együtteseket kiszolgáló állandó zenekar vagy a hiánypótló népzenészképzés, szintén pénzre van szükség"- sorolta Elekes.

A költségvetést pályázati pénzekből egészítik ki, mert a mecénások nem tolongnak, és a pályázás az egyetlen forrás, amiből a kultúrát még „itatni" lehet.

Bodurian Aram: próbálunk jól gazdálkodni

"A 340 000 lej nagyvonalakban megegyezik a tavalyi összeggel. Tavaly megéltünk belőle, idén is próbálunk megélni és úgy gazdálkodni, hogy elég legyen a pénz. Ahogy a korábbi években, idén is fogunk pályázni" – nyilatkozott röviden költségvetés-ügyben Bodurian Aram, a Székelyföldi Filharmónia menedzsere.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."