Gazdaság » Trendek

Mi visszük az országot a hátunkon

Románia gazdasága lassan tér magához. A központi régió teljesít a legjobban, iparban és GDP-ben is visszük a prímet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

Enyhe gazdasági növekedés várható Romániában
Ha a politika bele nem szól, még jobbára is fordulhat a helyzet. De beleszól.
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. augusztus 20., 14:17
1 hozzászólás. 

Az Országos Gazdasági Előrejelzési Bizottság számításai szerint idén mintegy 1,7 százalékos gazdasági növekedésre számíthatunk, bár ezt csökkentheti a jelenlegi politikai helyzet, a várhatóan elhúzódó csatározások.

Az intézet nem csupán országos szinten, de régiókra és különböző gazdasági területekre lebontva is vizsgálta a helyzetet. Az egyik legszembetűnőbb változás, amit a válság hozott, a gazdasági központok regionalizálódása: míg korábban az ország gazdaságának szinte minden motorja Bukarestben dübörgött, a recesszió hatására ezek más területekre is szétszóródtak.

Hol dübörög?

Az Econtext gazdasági portálon megjelent elemzés a négy nagy gazdasági terület (ipar, mezőgazdaság, építkezések és szolgáltatások) alakulását vizsgálja az ország nyolc fejlesztési régiójában.

Az Előrejelzési Bizottság adatai szerint egyértelműen a Székelyföldet is magában foglaló központi régiónál várható a legnagyobb gazdasági fellendülés, hiszen nemcsak az ipar (4%), de a GDP, vagyis a bruttó hazai össztermék (2,20%) is itt fog a leginkább növekedni.

Mi az, ami dübörög?

Ipar szempontjából a dél-nyugati régió foglalja el a második helyet 3,4 százalékos várható növekedéssel, majd a nyugati (2,8%) és a déli (2,5%) fejlesztési régiók következnek. Sereghajtó a dél-keleti és az észak-nyugati régió a maguk 0,2 és 0,1 százalékos várható növekedésével.

Becsült gazdasági növekedés 2012-ben a fejlesztési régiókban

Igazán nagy mezőgazdasági növekedés egyik régióban sem várható, észak-nyugaton is csupán 0,80 százalék, míg Bukarestben és Ilfov megyében akár 3,90 százalékos visszaeséssel is lehet számolni.

Nem így alakul az építkezések mutatója: az országosan várható 2,70 százalékos növekedéshez leginkább Bukarest és Ilfov járul hozzá 3,50 százalékkal, de mi sem maradunk le, hiszen a központi régióban 2,90 százalékos növekedést várnak.

A szolgáltatások szektora csupán 1,10 százalékkal növekedhet, az országos GDP pedig 1,70-nel. A bruttó hazai termék növekedése szintén a központi régióban lesz a legszámottevőbb, 2,20%-os, ami aláhúzza azt a tényt, hogy ez a térség gazdaságilag a legerősebb Romániában.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
vogul
2012-08-21 09:26:01
itt a piros, hol a piros?
A lényeg, hogy visszaosztáskor a Székelyföld nem igen látja ezt a dübörgő, hatalmas növekedést ... Ehhez az infrastruktúra fejlesztésére lenne szükség, ezzel szemben minimális kormánypénzek leosztását látjuk. A pályázati pénzek hirtelen elfogynak, amikor kérjük (lásd zöld ház program, újrahasznosítható energiaforrások felhasználása, úthálózat, vízhálózat, sőt villanyhálózat). Környezetvédelem, katasztrófavédelem finanszírozása gyakorlatilag nem létezik.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."