Gazdaság » Pénz

Kik a magyar Dagobert-bácsik?

Politikus és üzletember is szerepel a Capital idei listáján, ami a 300 leggazdagabb romániait veszi sorra. Mi tőlük kérnénk kölcsön.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Teszári, Verestóy és Pászkány, a három leggazdagabb magyar
Teszári, Verestóy és Pászkány, a három leggazdagabb magyar
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. december 03., 18:29
3 hozzászólás. 

Bár a tehetősebb emberek nem nagyon szeretik elárulni, hogy mennyi pénzük van (sőt, igazából ezt senki sem szereti megosztani másokkal), mégis minden évben készülnek az őket számba vevő listák. Itthon a Capital készít 2002 óta ilyet, amin a 300 leggazdagabb romániait sorolják.

A vagyonok kiszámításához különféle gazdasági mutatókat használnak, számításba véve az illetők által birtokolt üzletek értékét, majd ehhez hozzácsapják magánvagyonukat és banki letétjeik összegét is, amennyiben tudomásuk van róla. A 2013-as listán egyetlen eurómilliárdos szerepel, a bukaresti, többféle üzletágban is érdekelt Ioan Niculae.

Három olyan személy van, akik vagyona 500 millió és 1 milliárd euró közé tehető, majd őket követi 39 olyan személy, akik 100 és 500 millió euró közti vagyonnal rendelkezik. A lista „legszegényebbjei" 10 és 20 millió euró közti vagyont számolgathatnak lefekvés előtt – ilyenből hatvan van Romániában.

Így mulat egy magyar úr

Románia leggazdagabb magyarja Teszári Zoltán, aki az előkelő negyedik helyet tudhatja magáénak 690-700 millió eurós vagyonával. A 43 éves nagyváradi férfi nős, egy gyerek édesapja már évek óta a legtehetősebb magyar az országban, és a láthatatlan milliárdosként is ismert, hiszen ritkán hallat magáról, a sajtóban sem szokott megjelenni.

Nevét leginkább az RCS&RDS szolgáltatóval lehet összekötni, hiszen annak alapítója és vezetője, így őt kell szidni, ha nem megy a Digi TV. A Romániában 8 845 embert foglalkoztató cégnek most éppen egész jól meg sora, a 2012-es évet 19,7 millió eurós nyereséggel zárta, és hamarosan rádiót és internetes tévét is indítanak.

Verestóy Attila | Fotó: Csedő Attila

A következő magyart jóval hátrébb, a lista 76. helyén találjuk, és ezzel egyből haza is ugrottunk, hiszen örökös szenátorunk, dr. Verestóy Attila köszön innen vissza. Az 59 éves államférfi 59-60 millió eurós vagyonnal, feleséggel és egy gyerekkel büszkélkedhet.

A Capital szerint pénzt leginkább ingatlanból és termelésből szerzett, és egy nehéz 2011-es év után, amikor még súlyos balesetet is szenvedett, 2012-ben már sokkal jobb évet zárt. A parlament veteránja az az ember, aki a legrégebb, 23 éve ül a szenátusban, és állítólag imádja a tőzsdét, de bankoknál is vannak részvényei. Lévén, hogy politikus, így a gazdagok közül azon közé tartozik, akiknek nyilvános a vagyonnyilatkozata: erre nyálat csorgatni itt lehet.

Gól és pénz

Nem kérdés, hogy a fociban rengeteg pénz van, és néha a magyaroknak is jut belőle egy kevés. A lista 112. helyét birtokló Pászkány Árpádnak 44-45 millió euró csurrant-cseppent ebből a sportból, építkezésekből, autókból és a sajtóból. A 42 éves, elvált, kolozsvári üzletember két gyerek édesapja, és klubja, a Kolozsvári CFR négy év veszteség után 1,7 millió eurós nyereséget termelt, de ettől még nem mondhatni, hogy jól működne.

Érdekes információ a magyar focimogulról, hogy első millióját (amit még márkában mért) samponok, sprayek és hasonló kozmetikai cikkek eladásával szerezte, majd a pénzt ingatlanba fektette. Kolozsváron ma is az egyik legnagyobb ingatlanpiaci befektetőnek számít, és több televíziós csatornája is van.

Pászkány Árpád, a kolozsvári CFR tulajdonosa | Fotó: hatharom.com

A 160. helyen egy vásárhelyi testvérpár van, Szász Roland és Orlando, akik a Renania Tradeből szereztek 32-33 millió eurós vagyont. A cég egyébként munkavédelmi felszerelések gyártásával és forgalmazásával foglalkozik.

Vissza Kolozsvárra, miközben a lista 186. helyét nézzük, amit Péter Pál foglal el. Ő két munkatársával, Ștefan Gadolával és Ioan Soceával 1990-ben hagyta ott az Electrica szolgáltatót, és saját energetikai vállalkozást indítottak EnergoBit néven. A 61 éves Péter Pál ennek az üzletnek köszönheti 28-29 millió euróra rúgó vagyonát, amiből gyakran adakozik is, de azt már nem árulta el, hogy mennyit.

Halló, itt a vagyona beszél!

Szintén kolozsvári a 192. helyet elfoglaló Fodor-házaspár is, név szerint Zsolt és Silvia. A nevüket nem biztos, hogy sűrűn hallottuk, de az 1,48 millió euró nyereséget termelő cégükét minden bizonnyal, hiszen az Euro GSM országszerte ismert. 15 éve vannak a piacon, több konkurenst is megvettek már, és jelenleg 113 Euro GSM üzlet működik. Vagyonukat 26-27 millió euróra becsülik.

Szarvadi Lóránd, a Domo egyik alapítója | Fotó: adevarul.ro

Úgy tűnik, Kolozsváron jól lehet üzletelni, hiszen a 263. helyen levő Urasi Béla is ide valósi. Az 59 éves üzletember jelenleg válófélben van, és feleségétől próbálja visszaszerezni üzleteit. Ő egyébként jókor volt jó helyen, hiszen alapítója volt az Astral televízió-szolgáltatónak, és ma is részvényes a Banca Transilvanianál.

Végül egy bukaresti és egy kézdivásárhelyi magyar férfi is felkerült a listára, ők a 275. és a 276. helyen vannak. Ők Szarvadi Lóránd és Hegedűs Ferenc, akik a Domo alapítói: az elektronikai és számítástechnikai termékeket forgalmazó üzletláncnak köszönhetik fejenként mintegy 15 millió eurós vagyonukat.

Nem kell félteni Magyarországot

A Capital összeállítása a tíz leggazdagabb magyarországit is számba vette, és hozzáfűzték, hogy a leggazdagabbak vagyona 6 százalékkal nőtt az utóbbi évben, bár az is igaz, hogy ha az első száz vagyonát összeadjuk, még felét sem teszi ki a külföldön élő Soros Györgyének.

Csányi Sándor, Magyarország leggazdagabb embere | Fotó: hirado.hu

A magyarországi lista első helyén Csányi Sándor van 470 millió euróval, majd Bike László következik 452 millióval, és őt követi a pornómágnás Gattyán Görgy 410-zel. Várszegi Gábor 385 milliót gyűjtött, Demján Sándor 315-öt, míg Veres Tibor 290 millióval büszkélkedhet.

Széles Gábor 288 millióval futott be a hetedik helyre, Leisztinger Tamás 268 milliója a nyolcadikra volt elég, és Rákosi Tamásé a kilencedik pozíció 260-nal. A sort Wáberer Görgy zárja 250 millióval, és talán az ő neve lehet a leginkább ismerős környékünkön, hiszen teherautóit minden nap láthatjuk az utakon.

A Capital szerint egyébként szembetűnő, hogy a magyarországi egyéni vagyonok közel sem olyan óriásiak, mint a környék más országaiban – az elemzők dicséretesnek tartják ezt a tényt, és úgy látják, Magyarország megtalálta az arany középutat a szocializmus és a vadkapitalizmus között.

Arra viszont már nem kínálnak receptet, hogy mi hogyan lépjünk rá erre az útra, vagy miként kerüljünk fel a jövő évi toplistára.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
acsibarcas
2013-12-03 21:27:49
és állítólag imádja a tőzsdét, de bankoknál is vannak részvényei. --> ez mit jelent?

+ elromlott a helyesiras ellenorzotok? mostanaban a cikkek tele vannak elgepelesekkel, ertelmetlen mondatreszekkel, helyesirasi hibakkal. eleg zavaro

"Lévén, hogy politikus, így a gazdagok közül azon közé tartozik,"

.... picit tobb igenyesseget!
avatar
Nagy Kutya
2013-12-04 12:17:19
re: Hello acsibarcas...
Te .. nem hiszem el , hogy amikor egy olyan erkölcsileg igénytelen szemet gazemberről írnak mint Verestőzsde .. te azon vagy elakadva , hogy mi a helyes írás ...
Ez a disznó 23 éve kilopta két nemzedék szemét !!! Úgy gondolom ez egy picivel nagyobb probléma.. Nem ?


avatar
acsibarcas
és állítólag imádja a tőzsdét, de bankoknál is vannak részvényei. --> ez mit jelent?

+ elromlott a helyesiras ellenorzotok? mostanaban a cikkek tele vannak elgepelesekkel, ertelmetlen mondatreszekkel, helyesirasi hibakkal. eleg zavaro

"Lévén, hogy politikus, így a gazdagok közül azon közé tartozik,"

.... picit tobb igenyesseget!
avatar
acsibarcas
2013-12-04 18:28:47
re: re: Hello acsibarcas...
Kedves "Nagy Kutya", "Te..."

1. Láthatóan te vagy "elakadva" azon, hogy "mi" a helyesírás (ugyanis nem vagy képes leírni ezt a szót úgy ahogyan kell). Én esetleg fennakadva vagyok azon, hogy néhány dolgot az uh.ro szerkesztői sem tudnak helyesen megfogalmazni.

2.) Kétségtelenül nagyobb probléma az, hogy a politikai elitnek Romániában milyen a hozzáállása, mint az, hogy "wannabe véleményformálók" helyesen írnak/fogalmaznak vagy nem.

3.) Abba, hogy kik a vezetőink én és te is egyszer szólhatunk bele 4 évente. Remélem ezt TE is rendszeresen megteszed. Ezen változtatni másképp úgy lehet, ha esetleg mi magunk próbálunk vezetővé vállni.

4.) Nem gondolom, hogy azzal bármit is segíteni tudok a helyzeten - a politikai vezetők hozzaállását tekintve - ha egy kommentben mocskoskodok.

5.) Azt viszont gondolom, hogy a szerkesztők hozzaállására lehet hatni úgy, hogyha szembesítjük őket a tévedéseikkel.

A problémákat ott és úgy kell megoldani, ahol és ...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."