Gazdaság » Trendek

Törj ki a murokszedésből!

Légy inkább VIP. Ha van egy jó ötleted, most megtanulhatod, hogyan valósítsd itthon meg.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

fotó: esol.britishcouncil.org
fotó: esol.britishcouncil.org
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2017. január 19., 13:32
1 hozzászólás. 

Január végétől március közepéig tanítják vállalkozni azokat, akik fiatalok és jó ötleteik vannak, vagy nem annyira fiatalok és jó ötleteik sincsenek, de vállalkozók szeretnének lenni, és tudnak valamit, amit más nem.

Az UKKSZ pofás programmal próbálja itthon tartani a székelyföldi fiatalokat. Elsősorban a 16-30 év közötti korosztályt célozzák meg, de idősebbek is jelentkezhetnek, ha szeretnének.

Az Udvarhelyszéki Vállalkozók Szövetsége arra vállalkozott, hogy angliai segédmunkások helyett hazai neves vállalkozókat, VIP-eket fedezzen fel és neveljen ki.

Van egy jó ötleted?

A Vállalkozz Itthon Programba – VIP február 1-ig ide kattintva jelentkezhetnek azok, akik az alkalmazotti státus helyett önmaguk hajcsárai szeretnének lenni. Ehhez még csak udvarhelyinek vagy környékbelinek sem kell lenni – állítja Györgyei Szabó Magdolna, az UKKSZ ügyvezetője −, nekünk egyáltalán nem baj, hogy ha valaki Csíkszeredából vagy Gyergyóból ide költözik, és itt alapít vállalkozást. Elég egy jó ötlet, egy piaci résnek minősülő szaktudás, vagy a motiváció.

A jelentkezők közül kiválasztanak február 4-én, a szelekciós napon 15, de ha sok jó ötlet van, akkor akár több személyt is, és komplex vállalkozói képzésben részesítik. A következő két hónapban hétvégente helyi és határon túli szakemberek bevonásával kőkeményen edzik őket, hogy üzleti tervet, cash flow-t, marketing- és értékesítési tervet tudjanak alkotni. Az olyan soft skillnek nevezett képességeket is elsajátíthatják, mint például a kudarctűrőképesség, a motiváció hosszú távú fenntartása és a kommunikációs stratégiák.

A program végén pedig lesz egy zárókonferencia jellegű esemény, ahol a fiatal vállalkozók akár befektetők jelenlétében mondhatják el, mire jutottak a képzés során.

A VIP-el élhető jövőképet akarnak kínálni, és nem mellesleg a vállalkozói imidzs megkopott fényét is visszaadnák. A vállalkozó nem feltétlenül jár nagy mellényben, nagy kocsival, és viselkedik bunkón – vélik az UKKSZ-nél −, hanem a vállalkozó szexi.

Mezőgazdász nők, jelentkezzetek!

Nem csupán a felkapott IT és marketing, valamint építkezési területekről várnak ötleteket, mert a szívük csücske lehetsz egy agrárvállalkozás ideájával is − a traktor is szexi, csak a forgatógép össze ne verjen − és tárt karokkal várják a nőket is. Az ifjú vállalkozók mentorokat is kapnak, és a program végén tanulmányi kirándulásra mehetnek, valószínűleg Budapestre, hogy best practice-ekkel, azaz jó gyakorlatokkal térjenek haza.

A programot középiskolákba is elvinnék, hogy a pályaválasztás előtt álló gyerekek előtt is megvillantsák a vállalkozói lét lehetőségét – mondta Györgyei.

Nagy György UKKSZ-elnök szerint az egész vállalkozói szférát fellendítené, ha az idősebb vállalkozók képességeit, tapasztalatát kiegészítenék a virtuális világ bennszülötteiként felnőtt fiatalok, akik alvállalkozóként besegíthetnének számos cégnek, s így az alkalmazotti létből kitörnének. Nem lenne hajcsár fölöttük, ők magukat hajtanák, hiszen egy vállalkozó nem akkor hagyja abba a munkát, amikor a munkaidő lejárt, hanem akkor, amikor befejezte azt. Ez a hatékonyságot, eredményességet növelné. A fiatalok szempontjából pedig vállalkozóként sokkal könnyebb „kitörni", mint alkalmazottként – érvel Nagy.

Ha valamikor, akkor most érdemes Udvarhelyen vállalkozni, vállalkozásbarát önkormányzatunk van, indul az inkubátorház és a vállalkozók is nyitottak a fiatalok támogatására – tette hozzá az UKKSZ elnök.

Így indul a mandula

A VIP programjának első részeként székelyföldi fiatalok mutatják be, ők hogyan vitték sikerre vállalkozásukat. Január 20-án, pénteken 16 órától a polgármesteri hivatal Szent István termében György Esztertől megtudhatod, hogyan esküdt fel a menyasszonyiruha-készítésre, Bustya Attilától azt, hogy meddig képes elrepülni a székely drón, Antal Leventétől meg Vadász Zoltántól pedig a közös bizniszkedésről hallhatsz a Minic Stúdió kapcsán. A bloggerkedés sem ment még ki divatból, itt legalábbis most hoznak képbe vele Battay Máté és Tóth Patrik, Magyarország legsikeresebb üzleti bloggerei. Lesz polgármesteri köszöntő, kerekasztal-beszélgetés, sőt a konferenciák fénypontja, a kávészünet sem marad el.

A részletes program itt olvasható:

16.00: Megnyitó - Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere

16.10: Köszöntő - Nagy György, Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége (UKKSZ)

16.20: Női vonalak - György Eszter - Delikates (Egyedi esküvői ruhák, saját divatmárka, táskák)

16.50: High-tech Székelyföld - Bustya Attila - Spider Drone (Drón reptetési világrekord)

17.20: Kávészünet

17.30: Információs ugrás Udvarhelyen - kerekasztal beszélgetés - Szabó Levente & Székely Szabolcs - Halcyon Mobile (IT startupperek, akik ma már más startupokat (is) startoltatnak)

- Hajdó Csaba - Székelyudvarhelyi IT Park Projekt (Kitörés és maradás egyben)

- Antal Levente & Vadász Zoltán - Minic Stúdió (Biznisz közösben)

18.10: Merj vállalkozni! - Battay Máté & Tóth Patrik- Business & Cafe Blog (Magyarország legsikeresebb üzleti bloggerei)

18.40: Vállalkozz Itthon Program - Györgyei Szabó Magdolna - UKKSZ (Hogyan legyél te is VIP!)



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ooloo
2017-01-20 10:32:35
Ütős cikk
Nekem csak az az egy kérdésem lenne, hogy ez idő alatt és főleg amikor már papirod is van róla hogy VIP lettél, enni kell-e? És mit meg mibű'? Mert ha ezt kiküszöbölik az ötletadók esküszöm hogy benevezek.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."