Gazdaság » Trendek

Mi nem körték akarunk lenni, hanem minél jobb almák

Az asszony nem ember, de ha a termopánra tudja cseréltetni az ablakokat, akkor helye van a kelet-európai gazdaságban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

A szerző fotója
A szerző fotója
szerkesztoÍRTA: KOMSA ANDREA KATALIN
2017. április 11., 15:15
0 hozzászólás. 

Élre vasalt hangulatban, tűsarkak közt és vegyes parfümfelhőben ültem, majdnem egy egész napon át a Hargita Vendégváróban, ahol fontos emberek, fontos témák és fontoskodó fornettis falatkák várták a székelyföldi női vállalkozókat. Miért és mire? Hozzáadott érték – Nők a közép-kelet-erurópai gazdaságért tematikájú vándor-konferenciára, amit a csíki magyar konzulátus és a Külgazdasági és Külügyminisztérium Partnerségi főosztálya szervezett.

A sok bevezető beszédben elhangzó politikai frázistól automatikusan elkezdtem gondolkodni azon, hogy ez most hol és kinek is éri meg pontosan? Ennyire sikerült feltornásznunk magunkat mi nők, hogy most már érdembeli gazdasági szereplőkként emlegetnek, akikre érdemes odafigyelni?

Ha már ez a trend a világban, akkor biztos előbb vagy utóbb átgyűrűdzik a közép keletre is, így nem mindegy, hogy ki szájából halljuk először, hogy a nők fontosak, egyedi értékeket tudnak hozzátenni a gazdasági élethez is, sikeresek lehetnek és „gyertek mi segítünk nektek".

De a bevezetők után minden rossz érzésem elmúlt: érezhetően ott volt a gondosan megszervezett programokban és a meghívottak szavaiban a segítés és felkarolás szándéka. Így nyugodtan dőltem hátra az aranyszínnel szegélyzett, elegánsan párnázott székben és figyeltem az ezerarcú nőt.

Először a tökéletesnek tűnő nő hangját hallhattam, aki kellő időt szánt arra, hogy tudását és papírjait a világ legérdemesebb felsőoktatási intézményeiből beszerezze, és attól sem sajnálta az időt, hogy ezt megossza velünk.

Gondoskodott arról is, hogyha valamelyik ismeretlen intézményről nem hallottunk volna, akkor azt a „legnevesebb, leghíresebb" jelzőkkel bemutassa. Utána hitelesítette mindezt a tudást a szakmájában elért magas vezetői pozícióval és az általa bevezetett sikeres intézkedésekkel.

A tökéletesség képletében érezhetően erős hivatkozási pontot kapott az anya szerepköre, amit épp most tölt be, természetesen boldogan.

Bámulatos volt minden naprakész válasza, tudományos adatokkal alátámasztott véleménye. Azt tanultam meg tőle, hogy nagyon fontos a diverzitás. Vagyis a siker egyik kulcsa lehet az, ha a csapat, amivel körbevesszük magunkat az színes, személyiségeiben, tudásában, erősségeiben és nemi összetételében is.

„Legyen büszke arra, hogy ő vidéki nő!"

Majd láthattam megnyilvánulni a nemes nőt, aki születésétől kezdte a kifinomultság minden apró részletét magába építeni. Ez meglátszott a mozdulatain, az eleganciáján, a különlegességet jelző apró kiegészítőin.

A hangjából időnként előbújt valami romantikus odaadás, amit közszereplésben szerzett jártasság egészített ki. Eredeti szakmája számomra nem derült ki, de az igen, hogy nagyon sok mindenben érdekelt és most felvállalt valamit sajátjaként, amiért nagyon aktívan tesz és harcol.

Mindvégig érződött egy komoly politikai- vagy egyéb háttértámogatás mögötte és egy biztonságos alap, amin stabilan állhatott, és nyugalommal beszélhetett a női szerveződésről, az új társadalmi szalonról, jótékonysági bálról és arról, hogy nőként is meg lehet váltani a világot.

A nap vége felé lazult a tartása, lekerült az elegáns cipője, és a csíki hideg gondoskodott arról is, hogy elegáns ruháját eltakarja pár melegítő réteggel.

Nincs minta a női vállalkozók előtt

Aztán jött a „jó fej" nő, aki már kisebb rutinnal és székely nőhöz méltó önbizalomhiánnyal indította az előadását, ami kizárólag az első mondatára volt érvényes, amiben megkérdőjelezte, hogy neki tényleg helye van-e ott.

Talpraesett módon bemutatta a prezentációját, amiből épp az derült ki, hogy mire kellett volna alapozni az egész konferencia szerevezését, hogy milyen módon lehetne kommunikálni gazdasági témában a székely női vállalkozókkal, melyek azok a kiindulási pontok, melyeket figyelembe kellene venni, milyen problémák és hiányosságok mutatkoznak e téren, és mire lenne szükség, ahhoz, hogy a régió növekedése érdekében tenni tudjanak a nők is.

A jó fej nő a gyerekét és anyaságát nem hivatkozási vagy bizonyítási pontként emlegette, hanem őszintén bevallotta, hogy őt most semmi más nem érdekli, sem a felmérések, sem az adatok, sem a karrier, ő át szeretné élni az anyaságot és az, hogy eljött oda, azt tényleg csak szívességből tette.

A digitális világ nemcsak a férfiak világa

A műszaki nő sem maradt ki a sorból, aki öltözetében, hajviseletében és kommunikációjában is mondhatni hatékony volt. Egész nap alatt nem kaptam annyi hasznos és egyből alkalmazható infót, mint rövidke előadása alatt, amit még idő szűke miatt abba is hagyattak vele.

Tele volt példákkal, így bármit mondott azt rögtön szemléltetni is tudta, bármit kérdeztek arra több lehetőségben, és mindig konkrétumokban válaszolt. Hiteles példát adott arról, hogy a technika az nem a nőket kizáró világ.

Minden tőle érkező tudás túlmutatott rajta, az információ fontosabb volt, min ő maga, nem ragadtam le sehol, miközben őt hallgattam, számomra is az vált fontossá, amiért ő odajött: adjon át infót és segítsen, ha tud.

Mentalitást kellene váltani!

Aztán voltak szerény nők is, akik egy adott rendszer vagy elv képviselői, akik nem szívesen beszélnek mikrofonba vagy közönség előtt, pedig tudásuk és munkájuk harc a női erőszak ellen, és a női érdekképviseletért vagy épp segít eligazodni a romániai kusza hivatalrendszerben.

Láthattam a nő arcát művészies, természetes, vidám, jópofa, agresszív és maximálisan kontrollált színezetekben is. És mindezekben a tükrökben megnézhettem magam is, hiszen meglátásunk többet árul el rólunk, mint arról, amit láttunk.

Mégis a női arcok igazi tükre talán a férfi, akik szintén képviseltették magukat, egy-egy prezivel, amit valószínűleg már máshol bemutattak és épp készleten volt, mert nagy igyekezettel próbálták ide-oda betuszkolni „ez vonatkozik a nőkre is" jellegű érvényesítési mondatot.

Munkaerőválság van, nem vállalkozáshiány

A nap végére akaratlanul is érdekes egyensúly állt be a felszínre hozott témákat és magát a valóságot illetően, hiszen egyik oldalról temérdek bátorítás és biztatás csengett ahhoz, hogy vállalkozz, légy aktív nő, fejleszd-, valósítsd meg magad, érvényesítsd az erődet, tudásodat.

A másik oldalon a legfrissebb információk szerint az derült ki, hogy egyetlen városban 400 munkahelyre, a legjobb jóindulattal is, csak 50 munkavállaló vehető számításba. Hoppá!

Netán messze gurult az alma fájától? Vállalkozzunk, de kivel is fogunk dolgozni? Miből építsük ki a csapatunk diverzitását Székelyföldön?

Ezekre épp nem kaptunk válaszokat, de nyilván ez a konferencia nem is erről szólt, és az elnök asszony pár beszólása alapján evidensé válhatott mindenki számára, hogy ők csak az utat mutatták meg, aztán mi szervezzünk magunknak további konferenciákat, melyek által jobb almává válhatunk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."