Gazdaság » Trendek

Welcome to szép, új világ so much idegen szóval!

Nincs még egy éves, de már egész jól totyog. Megnyitották most már hivatalosan, tudományosan is a Hargita Business Centert.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

fotók: Berkeczi Zsolt, Tornai Isti
fotók: Berkeczi Zsolt, Tornai Isti
szerkesztoÍRTA: BUZÁS ERNŐ
2017. november 10., 10:53
0 hozzászólás. 

Múlt hétvégén szervezte meg az udvarhelyi inkubátorház az első nyitókonferenciáját. A főleg fiataloknak szánt rendezvényen ismertették a startup világot, voltak változatos szakmai előadások, panelbeszélgetések, retró fotógép és az elmaradhatatlan #hashtag.

Péntek délután kezdődött az esemény, a projektben résztvevő és ahhoz hozzájáruló főnökökkel és politikusokkal. Talán az IT-s cégek késztették erre a meghívottakat, vagy az Udvarhelyen nem megszokott irodaházas konferencialangulat tette, de kollégámmal úgy éreztük, hogy a politikusok beszéde a szokásosnál tömörebb és tartalmasabb.

Ugyan a köszöntésekkel - „Tisztelt igazgató úr, szenátor úr, satöbbi úr” - jó kis memóriajáték alakult ki, minden más rövid volt, sőt még megegyezés is született.

Tanuljunk szavakat!

Az inkubátorház igazgatója, Szakács-Pál István ugyanis elmondta, hogy az intézmény a tervezettnél sokkal jobban működik, a 38 irodahelyiségből már csak kettő maradt szabad, a kapcsolatépítések és a fiatalok oktatása is jól halad. Például megtanítják őket pitchelni.

inkubatorhazkonferencia1

Nem, nem koldulni, hanem az ötleteikhez befektetők pénzét becsábítani. Talán bemutatásként azonnal kért is a jelen levő előljáróktól az intézet számára kétszeres költségvetést jövőre. A későbbi mikrofon- és projektorproblémák is őt igazolták, még egy kis pénz jól jön az eszközfejlesztésre.

Erre koccintsunk!

Az oroszhegyi polgármester, Bálint Elemér Imre, pedig nem is teketóriázott, helyben megígérte a község részéről a költségvetés módosítását. Tudni kell ugyanis, hogy Székelyudvarhely és a megyei tanács mellett Oroszhegy is alapító tagja az inkubátorháznak.

Egyébként nem ez volt az oroszhegyi polgármester egyetlen emlékezetes hozzászólása. Elmondta azt is, hogy az autonómiához kell az is, hogy gazdaságilag megálljunk a lábunkon. És valóban, meg kell jegyeznünk, hogy könyvtárnyi irodalma van annak, hogy milyen összefüggés van a gazdasági és a politikai szabadság között. Reméljük, az inkubátorház is mielőbb képes lesz megállni a saját lábán, és nem lesz soha a politika foglya.

Csípik egymást

Még a kedélyes humor, csipkelődés sem maradt el, a megyei alelnök, Barti Tihamér kezdett úgy mondatot, hogy „kell tudni, hogy mikor kell pénzt kérni”, majd tette ki a pontot mosolyogva úgy, hogy „ez itt már megy”.

Szóba került a projekt születése körül a csipkelődés a csíkiak és udvarhelyiek között, de volt valós feszültség és bizalmatlanság is, amíg egyenesbe kerültek a dolgok. Bíró Barna Botond ezt folytatva említette az akkori belsős viccet, miszerint hogy ha nem sikerült volna az inkubátorházat létrehozni, akkor az épületbe költöztették volna a megyei tanácsot, hadd ingázzanak végre a csíkiak is.

inkubatorhazkonferencia7

A többi köszöntő után rövid előadások következtek kutatás-fejlesztés, innováció témában, majd panelbeszélgetés a környékünkön tapasztalható munkaerő-utánpótlásról és hiányról.

Szombaton Kosza Aliz beszélt arról, hogy a sikeres vállalkozások és vállalkozók titka az egyensúly. A vállalkozást alkotó emberek tudása, a gépek kapacitása mellett fontos, hogy az egyén, a vállalkozó is egyensúlyban legyen önmagával.

Üsd a vasat összhangban!

Az online marketingben tapasztalható trendek témájában is panelbeszélgetést hallhattunk. Fontos marketing szempontból az online jelenlét, de gyakoriak az olyan hibák, mint például az, amikor a vállalat Facebookos tartalma nincs összhangan a termékével, amit el akar adni. Így történhet meg, hogy egy drága vírusvideót tömegek néznek meg, mégsem hoz a megrendelőnek vissza egy vasat sem.

inkubatorhazkonferencia4

Vagy egy gyakori tévhit az, hogy a fiatalokat a Facebookkal lehet elérni. Mindeközben a valóság az, hogy a Facebook ma a középgeneráció és az idősek játszótere, a fiatalok már rég átmenekültek előlük máshova, mint például az Instagramra, Snapchatre.

Programváltozás a rugalmasság tesztje

A szombat inkább a startupoké és az informatikai cégeké volt. A startup szót lennebb megmagyarázzuk. Kellemetlen volt, hogy az elromló mikrofon miatt nehezen lehetett hallani, egyéb technikai okból pedig cserélődött a programban pár pont, de reméljük, a jövő évi költségvetés majd ezt is kiigazítja.

inkubatorhazkonferencia5

Habár ennyi IT-s az online elérhető programot is javíthatta volna a könnyebb tájékozódásért, de első konferenciának megengedhető.

Este panelbeszélgetést lehetett meghallgatni az erdélyi startupvilágról és a fiatal vállalkozók érdekvédelméről. A nap a Mokkában zárult, koncerttel és bulival. Napközben, az előadásokkal párhuzamosan Prezi workshop és mentoring is zajlott.

Végül vasárnap, aki még bírta szussszal, a Harmónia cukrászdában tanulhatott arról, hogy hogyan lehet megnyerni egy startup versenyt, pitch-csel és onepagerrel. Utóbbi a pitch írott változata, csak nyilván nem írjuk le egy az egyben azt, amit mondanánk, hanem ügyesen megszerkesztjük, hogy olvasható legyen.

Rástartolnak a pitchre meg a onepagerre

A startup ma nagyon divatos szó. Olyan induló cégeket neveznek így, amelyek kimondottan tudásalapúak, nagyon újítóak, vagy nagyon gyorsan tudnak nőni. Jellemezően az informatikai cégek ilyenek, ma már talán nincs is olyan startup, ahol legalább egy kis kódolás ne lenne szükséges.

inkubatorhazkonferencia3

Ennek a világnak is megvan a saját kultúrája, divatjai, és remélhetőleg sikerült ezt Udvarhelyhez is közelebb hozni. Aki jövőre fontolgatja a jelentkezést, az itt nézheti meg az idei programot, és megtalálja a Harghita Business Centert a weboldalukon, Facebook oldalukon.

 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."