Gazdaság » Trendek

Menő lett online fizetni

Még nincs túl sok kütyünk, de úgy tűnik, igyekszünk behozni a lemaradást. Romániában az asztali számítógép és a külföldről vásárlás a menő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

OnlineVasarlas
OnlineVasarlas
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. március 28., 10:13
3 hozzászólás. 

A Kaspersky Labs világméretű felmérése szerint egy szokványos romániai család átlagosan 2,6, internetre csatlakozó és nagyméretű tárhelyet kínáló eszközzel rendelkezik.

Szines_tech/itpiac0328

A felmérés első helyén egyébként Szaúd-Arábia áll 4,3-as átlaggal, majd következik a Dél-Afrikai Köztársaság és az Amerikai Egyesült Államok 4-es és 3,7-es átlaggal. Bár nem tűnik nagynak a különbség,

országunknak mégis az utolsó hely jutott a listán.

 

Romániában a legnépszerűbb IT berendezés a PC, vagyis az asztali számítógép – a válaszadók 71 százalékának legalább egy, míg 16,4 százalékuknak több is van az otthonában. A laptopot is szeretjük, a kutatásban résztvevők több mint felének (51,5%) családjában van hordozható számítógép, míg a válaszadók 13,3 százaléka legalább kettővel büszkélkedhet.

Nyomulnak az okostelefonok is: a felmérésben résztvevők több mint 40 százalékának van sajátja, 9,6 százalékuknak pedig igazán modern a családja, hiszen még legalább egy családtagnak van ilyen a birtokában.

A becslések szerint Amerikában idén az internettáblák eladása meghaladja az asztali gépekét, de ez a forradalom itthon még várat magára. A kutatásban résztevőknek csupán 5 százaléka birtokol tabletet. Alacsony a teljes IT felszereltséggel (asztali számítógép, laptop, okostelefon és internettábla) bíró háztartások aránya: csupán 0,7 százalék.

 

Fő a biztonság

A vírusirtó szoftvereiről ismert vállalat felmérése az IT biztonságra is kitért: az asztali számítógépekre készült operációs rendszerek közül a Windowst és a Mac OS-t vetették össze, a csatából pedig az utóbbi jött ki győztesen. Míg a Microsoft szoftverére 5 345 105 kártékony program létezett 2011 végén, a Macintoshokon futó operációs rendszert csupán 186 célozza meg.

Hasonló módon a mobilos platformokat is vizsgálta a Kaspersky, akik szerint az Android 1930 kártékony szoftverrel „büszkélkedhet", a Symbian 364-el, a Java környezet 1612-vel és a Windows Mobile 81-el. A felsorolásból érdekes módon kimaradt az Apple mobilos rendszere, az iOS, bár minden bizonnyal ez sem mentes a rosszindulatú szoftverektől.

 

Felpezsdült az online költekezés

Asztalainkon még nem roskadoznak a jobbnál jobb érintőkijelzős cuccok, de a vásárlási kedv megvan. Sőt egyre csak nő. A Romániában kibocsátott, internetes vásárlásokra is használható bankkátyákkal végrehajtott átutalások értéke tavaly megközelítette a 800 millió eurót, ami közel 40 százalékos növekedést jelent 2010-hez képest. Az összeg meglepően nagy része, mintegy 600 millió euró külföldre vándorolt, jelentette ki a Visa romániai vezetője, Cătălin Creţu.

Szines_webshop1912

A 600 milliós összeg egyértelmű jele annak, hogy a romániai lakosság kihasználja a külföldi vásárlás internet nyújtotta előnyét, amivel gyakran jelentős összegeket spórolhatunk meg, vagy épp olyan termékekhez juthatunk hozzá, amelyek Romániában nem kaphatóak.

„A számok azt mutatják, hogy a romániai lakosok bíznak az online kifizetésben, és egyre többet vásárolnak interneten, főként külföldön. Ez a növekvő irányzat 2012-ben is biztosan megmarad, év végéig az online, bankkártyás tranzakciók értéke az egymilliárd eurót is meghaladja majd" – mondta Creţu.

Hozzátette, a Romcard adatai szerint tavaly az online vásárlások értéke közel 160 millió euróra nőtt, ami 24 százalékos emelkedés az előző évhez képest. „Ha hozzáadjuk a Garanti Bank és a Credit Europe Romania kártyáival teljesített kifizetéseket, közel 200 milliós eurós összegről beszélhetünk" – egészítette ki.

 

Robban az online piac

A Román Nemzeti Bank statisztikája alapján tavaly mintegy 17 milliárd lej értékben történtek bankkártyás kifizetések az országban, ami hárommilliárdos növekedés 2010-hez képest. „Az online kereskedelem már nem számít úttörőnek, az online kifizetések tavaly az összes bankkártyás tranzakció 20 százalékát tették ki" – számolt be Creţu.

„Az online kártyás kifizetések számát tekintve a legsűrűbb nap 2011-ben december 12. volt, amikor 29 619 tranzakció ment végbe, 43,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban ugyanezen a napon. A fizetések összértékét vizsgálva a csúcs november 28-án volt, ekkor összesen 1,4 millió eurót költöttek el a vásárlók, vagyis 42,4 százalékkal többet, mint 2010. november 28-án" – ismertette a kiemelkedő számokat.

A karácsonyi ünnepkör az üzletekben is éreztette hatását: a kasszáknál december 23-án történt a legtöbb bankkártyás fizetés, összesen 316 104 – ez nemcsak mennyiségben, hanem értékben is meghaladja az online fizetések csúcsnapjának értékét, hiszen ezen a napon 12,8 millió eurót költöttünk.

A Román Nemzeti Bank adataiból egyébként az is kiderül, hogy az országban több mint 13 millió, fizetésre alkalmas plasztikdarab van forgalomban.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
vogul
2012-03-28 13:29:11
"A Kaspersky Labs világméretű felmérése szerint egy szokványos romániai család átlagosan 2,6, internetre csatlakozó és nagyméretű tárhelyet kínáló eszközzel rendelkezik."- olvasom ma, március 28.-án.
Másfelöl : "A 16 és 74 év közötti romániaiak fele soha nem használt személyi számítógépet"- olvasom március 26.-án ugynitt, az Eurostat felmérését. Most melyiket higyjem? Mert a terepen szerzett tapasztalatom azt mondja, a második variáns a hihetőbb.
avatar
nyitott szemmel
2012-03-28 15:50:17
Citáció:
Hasonló módon a mobilos platformokat is vizsgálta a Kaspersky, akik szerint az Android 1930 kártékony szoftverrel „büszkélkedhet", a Symbian 364-el, a Java környezet 1612-vel, a Symbian 364-el és a Windows Mobile 81-el.

Találós kérdés: hol a hiba ebben a mondatban?
avatar
szasza
2012-03-29 08:32:15
re:
Valóban meghökkentő a kontraszt, nekem leginkább az jön le, hogy bár a lakosság fele valóban nem látott még számítógépet, van egy réteg, olyan emberek akik ebben élnek és jól el vannak látva kütyükkel.

A saját környezetemben például nehezen találnék olyan embert, akinek a háztartásában, saját tulajdonában ne lenne legalább egy ilyen eszköz. S ezt elég rendesen ellensúlyozza a vidéki lakosság (főleg délen és keleten), akiknek gyakran semmilyen elektronikus berendezésük sincs, az egyetlen Pad az nem iPad, hanem amire az udvaron leülnek..

@nyitott szemmel: Kösz az észrevételt, javítottam

avatar
vogul
"A Kaspersky Labs világméretű felmérése szerint egy szokványos romániai család átlagosan 2,6, internetre csatlakozó és nagyméretű tárhelyet kínáló eszközzel rendelkezik."- olvasom ma, március 28.-án....

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."