Itthon » Gazdaság

Élvezzük egymás kifüstölését

Idegesíti a szomszédot, mégis tovább ég a növényhulladék. Kitehetnénk a ház elé, de minek, ha úgysem büntetnek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

füst, avarégetés
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. október 29., 16:30
1 hozzászólás. 

A háztáji növénymaradványokat ilyenkor, október-november időszakában szokták eltakarítani, a telek- és háztulajdonosok. Nagyon sok esetben az égetést választják, nem gondolva arra, hogy több szomszédot is zavarhat a módszer. Inkább a délután alkalmas erre a tevékenységre, a lakóházak háztáji virágos- és veteményeskertjeiben, gyümölcsöseiben az elszáradt növénymaradványokat összerakják és elégetik.

A város szélein, ahol a házak mellett háztáji, valamint nagyobb mértékű mezőgazdasági tevékenység is folyik, az őszi betakarítás után felhalmozódik a gyom, a kukorica- és burgonyaszár, a gally és a falevelek. A gazégetés nem annyira tűzveszélyes, mint például a tavaszi tarlóégetés, mégis nagyon kellemetlen tud lenni – szellőztetni nem lehet, mert füsttel telik meg a lakás, az utcán járókat is zavarja.

Azoknál a lakótelepeknél, amelyeknek szélén ilyen háztáji gazdaságok vannak (pl. Tábor-lakótelep vagy a Bethlen-lakónegyed felső része), sokszor az történik, hogy egy-két család miatt több százan kénytelenek belélegezni a nem túl egészséges, fojtó füstöt.

Az égés során (a nedves gazt sokszor gázolajjal gyújtják be) sűrű füstöt eredményező hulladéktól másképp is meg lehetne szabadulni. Egyrészt komposztálható: felvágva, felaprózva el lehetne teríteni a kertben, másrésztel lehetne szállíttatni, lévén, hogy évek óta tavasszal és ősszel a polgármesteri hivatal és a szemétszállító cég munkatársai egy kijelölt napon elviszik ezeket.

„Múlt szombaton erre jó példák voltak" – mondta portálunk felkeresésére Bálint Attila, a hivatal sajtószóvivője. „Nagyon sok tömbház és magánház előtt megfelelően ki voltak rakva az összeszedett ágak és levelek, de biztosan lesznek olyanok, akik idén is elégetik inkább a kerti szemetet, mintsem elszállíttatnák" – tette hozzá.

Létezik egy önkormányzati határozat, amelyik 2005-ben jelent meg, 74-es számú, ami a háztáji füstölés esetében természetes személyek számára 100-tól 500 lejig, jogi személyek esetében pedig 1000-től 15 000 lejig terjedő pénzbírságot ír elő.

Büntetésre az elmúlt években nem volt példa, csak felszólításra – erősítette meg korábbi információnkat a szóvivő, hozzátéve, hogy a hivatalban be lehet jelenteni az ilyen eseteket, munkatársuk a helyszínre megy, ahol felszólítja az illetőt az égetés befejezésére.

„Ha valaki ilyent lát, jelentse a polgármesteri hivatalnál, félórán-órán belül valaki a helyszínre megy" – közölte Bálint, hozzátéve, hogy valamilyen bizonyíték (pl. fénykép) is szükséges, az eset után pedig írásbeli jelentést is kell tenni azért, hogy a törvényt alkalmazni tudják.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kmazsola
2013-10-29 22:48:59
Ajanlanam figyelmetekbe, a Reformatus temeto viszi a primet ,hisz ok minden masodik hetvegen megyujtjak az osszegyult koszorukat, igy minden masodik hetvegen szagolhatjuk ...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."