Itthon » Gazdaság

Nem tetszett a pénzed a boltosnak?

Több kereskedelmi egységben utasítottak vissza hamisnak tartott tízlejes bankjegyeket az elmúlt napokban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Mindkettő valódi fotó: Gál Előd
Mindkettő valódi fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. november 18., 18:07
0 hozzászólás. 

Nem tudott tízlejessel fizetni a vásárló az egyik székelyudvarhelyi kereskedelmi egységben, mert az elárusító azt jelezte, hogy a bankjegy hamis. Mint kiderült, csupán egy Facebookon terjedő álhírről van szó, a bankjegy valódi volt, csak más.

A Bethlen-lakótelepi BRD-kirendeltségen érdeklődtünk egy hamisnak és egy eredetinek nevezett tízlejessel, hogy valódi-e mindkét címlet, és megerősítették, hogy az. Ugyanott elmondták, nem sokkal korábban kereste meg őket is egy hölgy, akitől egy szomszédos üzletben szintén nem vették el a hamisnak vélt 10 lejest.

tizlejes

Ugyan felületes szemlélő számára tényleg nincs nagy különbség a 2005-ben, illetve 2008-ban kiadott bankjegyek között, ha tüzetesebben szemügyre vesszük őket, mégis találni minimális eltéréseket. A Román Nemzeti Bank logójának színei nem egyeznek a két 10 lejesen, illetve a 2008-ban kiadott bankó átlátszó palettájában is két aranyecsettel többet találunk, hiszen a BNR az újabban kiadott címleteken változtatott a biztonsági elemeken.

tizlejes1

Máramaros, Szatmár, Kolozs, Szilágy, Arad, Temes megyékben, de Bukarestben is valóban regisztráltak hamis bankjegyeket a napokban, viszont teljesen más különbségekkel, ez az erdon.ro által is közölt hír téveszthette meg a székelyudvarhelyi kereskedelmi egységet. Mint megtudtuk, a hamisított bankjegyek méretei kisebbek, ugyanakkor világosabbak is, és ha összehajtják, a festék megtörik, nem marad sima a felületük, mint az eredeti bankjegyeknek. Emellett a hamisítóknak nem sikerült tökéletesen lemásolniuk a bankjegyen levő rajzokat és biztonsági elemeket sem. „A hamisított pénzen nincs rajta hétszer a 10-es szám, az aranyecsetek pedig rövidebbek"- írja az erdon.ro.

A BRD-től rögtön az ominózus szomszédos üzlethez mentünk, hogy kérdezzük meg, kaptak-e esetleg felsőbb utasítást, hogy ne fogadják el a „hamis" bankjegyeket, de kiderült, hogy az elárusító is a Facebookról tud az áltízlejesek forgalomba kerüléséről.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."