Itthon » Gazdaság

Nem szégyen a szakmunka

Itthon is szükség van jó CNC-gépkezelőre, nem csak külföldön. Az UKKSZ a Bányai János Műszaki Szakközépiskolával a munkáshiányon enyhítene.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Az érintettek körbe is sétáltak a Bányai műhelyében. Fotó: UKKSZ
Az érintettek körbe is sétáltak a Bányai műhelyében. Fotó: UKKSZ
szerkesztoÍRTA: UH.RO/HÍRSZERK
2016. március 25., 13:55
0 hozzászólás. 

Udvarhelyszéken számos cégnél hiány van jól képzett, CNC gépekhez értő szakemberekből, s különösen nagy szükség lenne fémipari szakmunkásokra. A hiány pótlása érdekében ősszel új osztály indul a Bányai János Műszaki Szakközépiskolában, ahol 28-30 diákot képeznének számítógép vezérlésű szerszámgépkezelésre – jelentették be a tanintézet, valamint az ötletgazda Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége képviselői csütörtökön.

A témában megtartott sajtótájékoztatón a tanfelügyelőség, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), illetve a helyi fémipari vállalatok is képviseltették magukat. Mint az eseményen elhangzott, kulcsfontosságú, hogy visszaállítsák a hazai szakmunka presztízsét, hogy a jó szakemberek ne külföldön keressék a boldogulást.

Székelyudvarhelyen 15 fémipari vállalat működik, és itt található a megye CNC vezérlésű gépeinek nagy része. Az a személy, akinek szakma van a kezében, bármikor meg tud élni itthon is, nem kell külföldön keresnie a boldogulást – fejtették ki a jelenlévők. Ehhez azonban szükségesnek érzik, hogy meggyőzzék a szülőket arról, hogy jó képességű gyermekeiket merjék szakiskolákba és szaklíceumokba íratni.

Kiderült, Hargita Megye Tanácsa 40 ezer euróval támogatja az új szerszámgépkezelő szakosztály elindítását, ám ahhoz, hogy két fémiparban használatos tanulógépet vásárolhassanak, további 20 ezer euróra lenne szükség, amelyet elméletileg a város biztosít.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."