Itthon » Gazdaság

Udvarhelyen is sztrájkol a pénzügy

Minden tevékenységet felfüggesztettek – egyelőre meghatározatlan ideig – a székelyudvarhelyi Közpénzügyi Hivatalnál.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Penzugy
Penzugy
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA, SZASZA
2010. október 14., 12:12
1 hozzászólás. 

A Rákóczi Ferenc utcában sétálók nem mindennapi látványra lehettek (lehetnek) figyelmesek: álldogáló emberek színesítik a Közpénzügyi Hivatal bejáratát. Ők nem mások, mint a spontán tiltakozóakcióba kezdett pénzügyi alkalmazottak.

Ma délelőtt Tóth Károlyt kérdeztük a sztrájk miértjéről: „Három hónapja nem kaptuk meg a törvény által megszabott „stimulenseknek" nevezett, a sajtó által sokat emlegetett összegeinket. Ezek kiutalása, ellentétben a miniszterünk mondása szerint, nem törvénytelen. Addig, amíg egy törvény érvényes, addig egy miniszter sem bírálhatja azt felül, mert tudtom szerint a parlament a törvényhozó testület Romániában is. A '92-es Fiskális Eljárási Kódex előírja, hogy pénzügyi alkalmazottaknak lehet ezek az összegeket adni bizonyos tevékenységek elvégzése után. Amíg a törvény előírja, addig ezt követelnünk kell.

Penzugy

A spontán tüntetést – amiről egyébként a szakszervezet is lemaradt – az váltotta ki, hogy az a bizonyos 25 százalékos fizetéscsökkentés nálunk 50-70 százalékos csökkentést jelent. Én a 20 éves pénzügyes tevékenység után, (plusz a rengeteg kurzus, képzés, amiket saját zsebből fizettem) 1500 lejről visszaesett 650 lejre a fizetésem. Ha a miniszter elvárja, hogy én ezért a pénzért végrehajtásokat csináljak, akkor egy kicsit melléfogott. A két egyetemista lányom fenntartásához közel sincs, mert ha kifizetem a számlákat, akkor mehetek halászni. A másik érvágás, hogy a törvény értelmében a pénzügyes munkám mellett semmilyen más tevékenységet nem végezhetek, még könyvelni sem lehet.

Ugyanakkor elnézést kérünk az ügyfelektől, mert a mi tevékenységünk leállása nagy károkat okoz nem csak az államnak, hanem az adófizetőknek is, mert a napi kamat alól nincs mentség" – fogalmazott Tóth Károly.

Penzugy

A pénzügyi alkalmazott néhány fizetési cetlit is mutatott, melyek eléggé sokkolóak. Az egyik, teljes munkaidőben és túlórában is sokat dolgozó alkalmazott teljes fizetése például 439 lej, de még sok hasonló ilyen eset van. Tóth szerint a tévében gyakran hivatkozott országos statisztikák, melyek szerint a pénzügy alkalmazottai átlagosan 1300 lejt keresnek havonta, félrevezetőek. Ennek oka az, hogy ebbe beletartozik a felsővezetők fizetése is, ami egy bizonyos szint fölött hatalmas pénzt jelent, ez torzítja az átlagot.

Sztrájkban az egész ország

Nem csak városunkban léptek sztrájkba a Közpénzügyi Hivatal alkalmazottai, a megmozdulások már tegnap megkezdődtek az egész országban. Szerdán este a sztrájkoló tömeg bevonult a Pénzügyminisztérium folyosóira, ahonnan a minisztert, Gheorghe Ialomiţianu sokáig nem engedték távozni, végül csendőrök segítségével tudta elhagyni az épületet.

Penzugy

Ialomiţianu később visszatért, hogy tárgyaljon a sztrájkolókkal, ma délután 12:30-kor pedig a szakszervezeti vezetőkkel találkozik. A miniszter optimista, véleménye szerint sikerül dűlőre jutni az ügyben. Hozzátette, nem szándékszik megbüntetni az elégedetlenkedőket, amennyiben azok törvényesen járnak el.

Jelenleg az ország több mint 15 megyéjében függesztették fel a munkát a közpénzügyi hivatal dolgozói. Bár pontos számokat nem lehet tudni, az biztos, hogy több ezren léptek sztrájkba, ezzel gyakorlatilag megbénítva az ország pénzügyi életét.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
trebormanus
2010-10-14 14:12:45
Sztrájk...ideje volt, erre is
Sokat elárul egy országról, hogy a pénzügyes köztisztviselők ki kell menjenek az utcára. Ideje volt, kiváncsi vagyok mennyire lesznek kitartóak és a többi állampolgár mennyire fog együttérezni ezzel a megmozdulással.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."