Itthon » Gazdaság

A kormány pénzeli tizenegy megyei út felújítását

46 millió eurónyi kormánytámogatás lehívását lehetővé tevő határozatokat fogadott el Hargita Megye Tanácsa az április 14-i rendkívüli ülésén.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. április 15., 09:02
1 hozzászólás. 

A kétharmados döntést megkövetelő határozatok megszavazása során a megyei tanács 11 megyei út ügykezelési jogát ruházta át a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztériumra. Nagyrészt olyan utak felújításáról van szó, amelyek a tavalyi árvizek során megrongálódtak, és a megyei tanács pénzkerete nem elegendő ezek rendbetételére.

A szavazást megelőzően Borboly Csaba tanácselnök indokolta meg a döntések szükségességét. A megyei utak kormánypénzekből való felújítása a PD-L–RMDSZ-koalíció által elfogadott Országos Beruházási Program révén vált lehetővé, amelynek egyik komponense a helyi érdekeltségű és megyei utak felújítására irányul. Hargita megye 46 millió euró értékben nyújtott be támogatási igénylést, amelyből a megyei tanács és az érdekelt helyi tanácsok az előterjesztésben szereplő utak felújítását remélik még az idén.

„A pénzösszegeket benyújtási és elbírálási sorrendben utalják, amire már idén lehetőség van, akárcsak a kivitelezésre, mert a kormány napokon belül elfogadja a listákat, és néhány héten belül meghirdeti a közbeszerzési eljárást is. A hitelütemezés szempontjából fontos, hogy hamar lépjünk, ennek függvényében hamarabb is kerülünk sorra. Előnyben vagyunk, mert már kész terveink vannak" – nyomatékosította a döntéshozás fontosságát Borboly.

Az Országos Beruházási Programból Hargita megyei községi utak felújítására közel 70 millió lej értékű beruházásra nyújtottak be pályázatot. Ezek közül a fontosabbak a turisztikai jelentőségű helyszínekhez vezető útvonalak, mint például a Szentegyházáról a Madarasi-Hargita felé haladó út. A megyei utak felújítására benyújtott dokumentációnál szem előtt tartották a megye fő térségeinek infrastrukturális szempontból való egyenletes felzárkóztatását. Ennek értemében az igényelt összegek 44 százaléka Udvarhelyszékre, 32 százaléka Gyergyó-térségbe menne, valamint a maradék 24 százalék Csíkszéket illetné.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
taylor
2011-04-15 10:31:34
Szabad a tanc

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."