Itthon » Gazdaság

Idén is leégés az iskolakezdés?

Méregdrága hátizsák, hozzá színben passzoló tolltartó – van, aki egy vagyont költ az iskolai felszerelésre, más a tavalyi cuccokat vikszolja fényesre. Terepszemle becsengetés előtt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Itthon_gazdasag/iskola0709
Itthon_gazdasag/iskola0709
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. szeptember 07., 17:04
1 hozzászólás. 

„Az igazi bolondokháza hétfőre várható" – válaszolta kérdésünkre a Firkász tapasztalt eladója. Véleménye megegyezett a Kossuth utcában levő AWG üzletbeli kolleganőjével: legtöbben még csak terepszemléznek, az árakat nézegetik –bár a vásárlók száma növekedett az utóbbi hetekben, a Nagy Tanszervásárlási Roham még hátravan.

Terepszemlénk során magunk is meggyőződtünk: a szakboltok és áruházak már a tanfelszerelések teljes arzenáljával, az eladók pedig kötélidegzettel várják a vásárlókat.

Itthon_gazdasag/iskola0709

 

Nehéz az iskolatáska?

Tanszerből az árakat a márkanév hordozza: egyszerűbb iskolatáskát már 30 lejért is lehet vásárolni, de egy teljesen berendezett, a kulacstól a tornazsákig felszerelt hátizsákért már 400 lejt kell kipengetni. Megéri-e vagy sem, mindenki maga dönti el, de tény, hogy a Firkászban elkapkodták a fullosan felszerelt árucikket.

Kisfiúknál a Verdás, és a Hot Wheels-es mintázatú, a lánykáknál a hercegnős, Hello Kittys, lehetőleg rózsaszín táska a menő. A kamasz fiúk az egyszerűbb, mintázatlan, de tartós darabokra, a csajok pedig a féloldalas táskákra buktak az idén – mondják az eladók.

A beledobálós, henger alakú tolltartót a középiskolások preferálják, a kisebbek a klasszikus darabokat választják. Azt már a szülő pénztárcája dönti el, hogy a gyerkőc egy teljesen berendezett vagy üres, azaz utólag feltöltős tolltartóval legyen boldogabb.

A bolti eladók szerint olcsóbb 44 lejért a színes ceruzákkal, számolópálcikákkal és egyéb kellékekkel berendezettet választani – aki mégis az üres mellett voksol, már 15 lejért beszerezhet egy strapabíró darabot. Aztán el lehet dönteni, hogy háromlejes ceruza, vagy több száz lejes toll kerüljön-e a tartóba.

Akik nem akarják az első iskolai napot egy szál tolltartóval a táskában köszönteni, füzetekből is bevásárolhatnak – a legolcsóbbat a Merkúr áruházban fedeztük fel: a vonalas, négyzethálós 40 lapos mindössze 0,59 lejért kapható.

Itthon_gazdasag/iskola0709

 

A sokéves gyakorlat azt mutatja, hogy füzet dolgában az elsős szülők a legbuzgóbbak. Lazábbak és kevésbé sietik el a füzetvásárlást az iskolakezdésben már rutinosak, akik megtanulták a leckét: nem érdemes előre tankolni, mert lehet, hogy a mateket nem 200 lapos füzetbe kell majd róni, hanem „sztudenceszkbe". Az első osztályt kezdők esetében sem éri meg elsietni a vásárt, jobb a tanci listájával felfegyverkezve elindulni a boltba.

A rajzórára szükséges vízfesték, ecset és rajztömb megvásárlásával is érdemes megvárni az első rajzórát, de nem árt tudni, hogy egy közepes minőségű vízfesték ára átlagosan 9 lej, a rajztömbbé pedig 3 és 6 lej között mozog. Ollót 4 lejért, ragasztót már 1,80-ért lehet vásárolni. Olcsóbb a tormánál és nem kerül 1 lejbe sem a zene és a biológia, földrajz füzet, de borsosabb, 31 lej a földrajzi atlasz ára.

 

Öltözzünk iskolásra

Iskolakezdéskor a legnagyobb érvágást nem annyira a tanszerek ára, sokkal inkább az új cipő és ruha megvásárlása jelenti. Vannak, akik csak módjával költenek, más energiát és pénzt sem sajnál, csak épp a legtrendibb hátizsákkal, tolltartóval felvértezve, tetőtől talpig új és lehetőleg márkás cuccokban léphesse át az alma mater kapuját.

„Jól érződik, az iskolakezdés, az utóbbi időben jelentősen megnőtt a forgalom. Az 59 – 125 lejes hátizsákok nagy része elfogyott, de kelendők az akciós 70-200 lejes sportcipők is. Legtöbben pólót és tréninget vesznek" – újságolta a Kossuth utcában található, márkás sportüzlet eladónője.

„Gyenge, nagyon gyenge, mintha nem is kezdődne az iskola. Az előző évekhez képest alig van forgalom. Aki bejön, az is inkább tréninget és pólót vásárol – de mindenből az olcsóbbat" – állt elő gyökeresen eltérő véleményével a szintén a Kossuthban levő, de nem márkás cuccokat áruló bolt eladója.

Itthon_gazdasag/iskola0709

 

„Egyelőre csak a legszükségesebbet vásároljuk meg, cipő, ruha és a szükséges füzetek. A lényeg, hogy amit megveszünk, az tetsszen, jó és tartós legyen. Nem számoltam össze, hogy ez mennyibe kerül, de felszereléssel együtt körülbelül 400-500 lej lesz" – becsülte fel kérésünkre a hatodikos kislány kezdőcsomagjának árát Tünde, akivel az AWG boltban találkoztunk.

Az alaposan bevásároló családhoz képest a másik végletet az a végzős diáklány jelentette, akit a Firkászban szólítottunk le. Mint mondta, egyelőre sem tanszerre sem ruhára nem költ egy vasat sem. Cuccokra majd télen – addig megteszi a mostani ruhatár is.

 

Úgy tűnik, ha okosan költünk, akkor nem is annyira vészes az iskolakezdés. Igaz, hogy a márka diktál, de a szülőnek, gyermeknek egyaránt érdemes meggondolni, hogy valóban megéri-e mindenből a legmárkásabbat, ergo a legdrágábbat megvásárolni.

A döntést, hogy iskolakezdés előtt mire, mennyit költünk, természetesen a józan ész határain belül kell meghozni, mert suli ide vagy oda, most (is) jobb csak addig nyújtózkodni, amíg a takarónk ér.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
mondandO
2011-09-09 12:29:01
Nem a márka kellene diktáljon, hanem a funkcionalitás. :P

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."