Itthon » Gazdaság

Hogyan lesz vállalkozóból szimpatikus gengszter?

Az online marketing nálunk még gyerekcipőben jár, de sokakban ott a bohóc, és mernek bátrak lenni. Levadásztuk őket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Itthon_Gazdasag/mk_konferencia
Itthon_Gazdasag/mk_konferencia
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2011. október 24., 16:43
0 hozzászólás. 

Az internet laza hely, legyünk mi is jófejek – tudtuk meg az Mire kattint a székely? című konferencián. Ahol az is kiderült, hogy mi a legnagyobb hiba, amelyet az önjelölt kampánytervezők elkövetnek.

Itthon_Gazdasag/mk_konferencia

Fotó: Csedő Attila

Kalandosan indult az Eko Online Media Mire kattint a székely?című konferenciája, amikor Soós Róbert, a cégcsoport vezetője legengszterezte a vállalkozókat.

Nem kell rögtön keménykalapos, golyószórós maffiózókra gondolni: a székelyföldi kis- és középvállalkozók, legalábbis akik még el tudtak csípni egy helyet, mindannyian a szimpatikus kategóriából kerültek ki.

 

Mit jelent a reklámhatékonyság?

Az erdélyi magyarok körében még szűznek számító online világ felfedezését és a reklámozási lehetőségek feltárást Farkas Levente segítéségével kezdték.

Itthon_Gazdasag/mk_konferencia

A marketingiskola.ro alapítója reggeli ébresztő agytornával indított: minden résztvevőnek egy perc állt rendelkezésére, hogy meggyőzön két másikat arról, szünetben miért érdemes öt percet beszélniük.

Rögtön oldódott a feszültség, így rá is lehetett térni a kincskeresés lényegére. Farkas Levente főként elméleti alapokról beszélt, kiemelve, mennyire fontos, hogy a termékünk vagy szolgáltatásunk hozzáadott értékkel rendelkezzen, vagyis más legyen mint a többi.

Megtudhattuk, a termék-célközönség-üzenet-csatorna kvartett mindegyik eleme ugyanolyan fontos, bármelyiknél hibázhatunk és bukhatunk egy marketing kampányt. Farkas hangsúlyozta a rendszerben gondolkodás fontosságát, vagyis, hogy egyik elem sem kezelhető külön, az egész körforgásként működik, amit folyamatosan csiszolni kell.

 

Az erdélyi portálok reklámereje

Farkas Leventétől Seer László vette át a szót, méghozzá igencsak rendhagyó módon: a transindex egykori marketingese nem volt jelen a konferencián, videó üzenettel szólt a jelenlévőkhöz.

Itthon_Gazdasag/mk_konferencia

Kiderült, az erdélyi magyar portálok rengeteget változtak az elmúlt tíz évben, reklámerejük nőtt és a fogyasztók is egyre többet tudnak. Éppen ezért kötelező az innováció rögös útjára lépni, ellenkező esetben eltűnünk. A fogyasztók sok esetben nem az üzletben, hanem a számítógép előtt döntik el azt, hogy kitől milyen terméket vagy szolgáltatást vásárolnak. Számukra az, aki nincs jelen az interneten, szinte nem is létezik.

Seer László nem árult zsákbamacskát, bemutatta, hogy mennyire brutális a verseny az online marketing világában, és feltárta a lehetséges buktatókat.

De azt is hallhattuk, hogy bizony a történet vége könnyen lehet happy end. Ezen a furfangos és némileg még mindig elhanyagolt piacon fontos, hogy a potenciális vásárló – azaz a célközönség – szemszögéből gondolkodjunk és hatékonyan tervezzünk kampányt. Ehhez néhány tanáccsal is szolgált, a legfontosabb közülük, hogy tilos unalmas kampányt tervezni.

Bár banálisan hangzik, de az egyik leggyakoribb hiba, akárcsak a görcsösség: az internet laza hely, legyünk mi is jófejek.

 

Online marketing az elméleten túl

Szőcs Barna marketing-tanácsadó az esettanulmányok embere volt ezen a konferencián.

Itthon_Gazdasag/mk_konferencia

Többek között a ROM csoki amerikanizáló, majd visszarománosító, olcsó de elképesztően hatékony kampányát részletezte, majd egészen közeli példákat is hozott.

A csíkszeredai bowling klub példáján okulva megtudhattuk, hogy két teljesen eltérő profilú vállalkozás hatékonyan működhet együtt egy reklámkampányban és, hogy akár négy egyszerű változó figyelembe vételével is könnyen meghatározhatjuk a célcsoportunkat.

A témára többen ráharaptak, egyesek már kőkemény udvarhelyi bowling kupákat vizionáltak és egyáltalán: kezdtek ráérezni a marketingben rejlő lehetőségekre.

 

Mitől lesz kattintásvonzó a reklámunk?

A konferencia záró előadását Csomortáni Botond, az Eko Media Group kereskedelmi igazgatója tartotta, aki az interneten legsűrűbben használt display hirdetések, vagyis bannerek értelméről okított.

Itthon_Gazdasag/mk_konferencia

Elsőként a vállalkozó-reklámügynökség-webdesigner szentháromság lényegét elemezte és talán sikerült megértetnie mindenkivel, hogy egy online kampány közel sem jelent nagy kiadást – ha okosan csináljuk.

Ehhez egy igen széles eszköztárat mutatott be, amiben a webes bannertől a YouTube-on át a Facebookig minden létező platform használatára kaphattunk konkrét példákat.

Az interaktivitást néhány banner bemutatása hozta el, ahol a közönség igazi reklámkritikussá avanzsált: a bemutatott display hirdetések kaptak hideget-meleget, de főként az előbbit.

 

És mire kattint a székely?

A kvázi szakemberré fejlesztett résztvevők a konferenciát záró kerekasztal beszélgetésen további válaszokat kaptak saját problémáikra, így többek között kiderült, hogy a pizza sem mindig jó, ha interneten érkezik és, hogy a marketingesnek alapvetően el kell tudnia adni magát.

Persze csak ha ő is igazán szimpatikus gengszter.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."