Itthon » Művelődés

19. századi darab, 21. századi mondanivaló

Az idei színházi évad első, október 7-i nagytermes bemutató előadása volt témája a Tomcsa Sándor Színház ma délutáni sajtótájékoztatójának.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

tavaszebredese_proba_thumbs
tavaszebredese_proba_thumbs
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. október 04., 17:59
0 hozzászólás. 

Frank Wedekind német drámaíró 1891-ben írt A tavasz ébredése színműve a maga korában botrányosnak számított, de az első bemutató óta eltelt idő bebizonyította, hogy „kényelmetlen" témája időtálló választás volt, hiszen most, a 21. század elején is aktuális. Ezzel a nem könnyed és nem könnyen emészthető, 14 éven felülieknek szóló, elgondolkodtató gyermektragédiával indítja az évadot városunk színtársulata.

Itthon_Muvelodes

Nagy Pál, Csurulya Csongor, Szabó K. István, Szarvas Zsuzsanna

Csurulya Csongor művészeti vezető megfogalmazásában „az időt magáról ledobó" Wedekind - darab témája (sajnos!) csöppet sem megkopott: a mindenkori társadalom (ma is) álszent erkölcsei ellen lázadó, a család- iskola-egyház hármas intézményrendszerének (ál)szentségében vergődő, egy stabil és igaz értékrendet, a saját helyét, életének értelmét és célját kereső, az ébredező szexuális ösztöneik fogságában is vergődő kamaszok. A dráma a tinédzserek kimondott és ki nem mondott, meghallgatott és elhallgatott problémáival szembesíti a nézőt.

tavaszebredese_proba_thumbs

„Ez egy nagyon tanulságos darab, amely meghasonult helyzetben mutatja be a kamaszokat. Szülőként fel kell tennünk a kérdést, hogy odafigyelünk-e eléggé arra és megteszünk-e valóban mindent azért, hogy gyermekünk megtalálja a helyét a világban és ne keveredjen el a kommunikációs csapdában? Miért van, hogy az egykor szép virágnak induló gyermek torznak nyílik ki? – tette fel a darab által előidézett kulcskérdéseket Szabó K. István rendező. Mint mondta, elsősorban ennek az örök kamasz gondnak az időszerűsége miatt esett választása a Wedekind drámára. Célja kettős: szembesíteni és elgondolkodtatni.

A színrevitellel kapcsolatosan elhangzott: a Szabó K.-féle adaptációból a rendező „kifésülte" a mai nézőnek idegenül vagy érthetetlenül hangzó szövegrészeket és egy stílusában szürrealista, hangulatképekre épülő és mindenekfelett az alapprobléma kibontására koncentráló saját változatot tár a nagyérdemű elé.

tavaszebredese_proba_thumbs

„A mindenkori kamasz állapota érdekel, akire nincs időnk odafigyelni, (...), akinek „aberrált" ízlésvilágával nem tudunk mit kezdeni, aki anarchista, apa- és anyaszomorító, megveti az iskolát, istentelen, „deviáns" eszméket hallat. Aki van, de valahogy folyamatosan utunkban van" – fogalmazott a rendező.

Az előadás szereposztása teljes mértékben az itthoni társulatot vonultatja fel, ezt egy kiváló erőpróbaként értékelte Nagy Pál igazgató. Meghívott művészek alkotása a díszlet (Teofil Ioan Stiop), a jelmez (Bianca Imelda Ieremias) és zene (Ovidiu Iloc). A fény a szintén hazai Toásó István, a hangtechnika és a koreográfia pedig Lőrincz József munkája.

tavaszebredese_proba_thumbs

A tavasz ébredése évadnyitó előadás megtekintésre mindenképpen érdemes. Az érdekesnek és izgalmasnak ígérkező, lírai címében sokkal inkább a reményt sugalló és a drámai végkifejletet nem is sejtető darab bemutatójára október 7-én, csütörtökön este 7 órától kerül sor. Az előadásra a Tomcsa Sándor bemutató bérlet érvényes.

További, szintén 19 órakor kezdődő előadások időpontjai: október 8. (Nyirő József bérlet), október 15. (Kovács György bérlet), október 26. (Tamási Áron bérlet), október 27. (Fekete István bérlet).
A darab próbájáról készült további képeinket ide kattintva nézhetik meg.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."