Itthon » Ifjúság

Omega a Félszigeten

Új neveket jelentett be a Félsziget Fesztivál mind a négy zenei helyszínén: 18 magyarországi és romániai előadóval bővült a kínálat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

omega_logo
omega_logo
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. június 14., 08:10
0 hozzászólás. 

 

MAIN STAGE

Nem az első alkalom, hogy a Félsziget Fesztivál nagyszínpadán legendás magyar zenekarok lépnek fel, a rendezvény történetében azonban először fog a Maros partján húrok közé csapni az Omega. Kóbor Jánosék első lemeze 1966-ban jelent meg, és ők voltak az első magyarok, akik a beat őshazájába, Angliába is kijutottak. Sikerük kétségkívül a mai napig töretlen a rajongók körében, így várhatóan Marosvásárhelyen is több ezren tombolnak majd a szuperkoncert alatt.

omega_koncert

Omega

A legendás és töretlen népszerűségnek örvendő zenekarok kategóriájában újabb fontos bejelentenivalója van a Félszigetnek: fellép a Phoenix is, a honi könnyűzenei élet talán legfontosabb, legbefolyásosabb bandája. Ami garantált: nemzetiségtől és kortól függetlenül mindenki jól fog bulizni a Mugur de fluier vagy a Strunga örökzöld slágerekre, míg Mani Neumann furulya- és hegedűjátékával varázsol, Ovidiu Lipan Ţăndărică pedig dobszólóival fog ámulatba ejteni.

Az Omega-Europe-Phoenix trió garancia arra, hogy a Félsziget Fesztivál egyik legemlékezetesebb nagyszínpados estéje lesz szombat, augusztus 28-a. A felvezetést a legendák számára pedig egy igencsak aktuális magyar csapat, a Magna Cum Laude fogja biztosítani.

korn

Korn

Az önfeledt tombolásra vágyók nem kell a Korn koncertjéig várjanak az utolsó esti nagyszínpados menüben: a román népzenei elemeket rockkal vegyítő moldovai Zdob şi Zdub idén visszatér a fesztiválra, hogy a hatalmas tömegeket megmozgató, már törzsvendégnek számító debreceni Tankcsapda zenekarral együtt gondoskodjon arról, hogy a fesztiválozók ne csak az amerikai sztárok fellépésén égessék a zsírokat augusztus 29-én.

Mint a Tankcsapda példája is bizonyítja, idén sincs fesztivál a legjobb magyarországi koncertzenekarok nélkül: a méltán népszerű, kiváló dunaújvárosi Quimby második alkalommal táncoltatja meg a Félsziget lakóit, augusztus 27-én a nagyszínpadon.

A Félsziget első napján, a spanyol Ska-P és a francia Babylon Circus koncertjeinek köszönhetően hangsúlyos szerep jut a ska műfajának, így csak természetes, hogy a jamaikai gyökerű zene elsőszámú magyarországi képviselője, a Pannonia Allstars Ska Orchestra is tiszteletét teszi a rendezvényen augusztus 26-án, mégpedig a nagyszínpadon.

TERRACE

Nem hiányozhat a fesztiválról az ország egyik legjobb és legeredetibb bandája, a kolozsvári és bukaresti zenészekből összeálló Kumm sem, amely a fesztivál első napján lép ismét színpadra a Teraszon.

Jó hírrel szolgál a fesztivál azoknak is, akik a 23 év után épp a Félsziget Fesztivál előtt néhány héttel feloszló Kispál és a Borz miatt nosztalgiáznak, vagy épp a pécsieket hiányolják a programból: jön Lovasi András másik zenekara, a zseniális Kiscsillag is, akiket augusztus 27-i Teraszos koncertjük után garantáltan örökre a szívükbe zárhatnak a félszigetezők.

kiscsillag

Kiscsillag

Az Anima Sound System a nagy visszatérők sorát gyarapítja az idei Félszigeten: a csapat vadiúj, vállaltan slágeres dalokkal és új énekesnővel lép fel, aki nem más, mint a zenekarvezető Prieger Zsolt lánya, Fanni. Az új felállásban koncertező csapattal augusztus 28-án, a Teraszon érdemes barátkozni. Szintén itt fog fellépni a román underground dj-k legkarakteresebbje, a breakbeattől az electrón és a technón keresztül a dubstepig gyakorlatilag minden műfajban otthonosan mozgó DJ Gojira.

Az utóbbi években a hip-hop nem kapott túl hangsúlyos szerepet a Félszigeten, de idén ez változni fog, többek között az egyik legnépszerűbb hazai rapper, Puya koncertjének köszönhetően. A La Familia tagja, bár már évek óta aktív szereplője a hip-hop mezőnynek, tavaly az egyik legismertebb romániai zenésszé avanzsált.

PARTY TENT

Persze nem csak a nagyszínpadon jut hely legendáknak. Több mint 30 éve alakult a Compact zenekar, készített 14 rendkívül sikeres lemezt, melyeket Európa-szerte sőt amerikai turnék keretében is bemutattak, tagsága többször is kicserélődött, népszerűségük azonban még mindig a régi – a Félsziget Fesztiválon első alkalommal fognak a húrok közé csapni augusztus 27-én a Party Sátorban.

A 2005-ben alakult, a reggae, hiphop, rock és funk határait egymásba mosó Irie Maffia rövid idő alatt az egyik legjobb magyar koncertzenekarrá nőtte ki magát, ezt az információt azonban először fogják megerősíteni Romániában.

irie_maffia

Irie Maffia

Szintén először látogat Erdélybe Magyarország egyik legismertebb trombitása, és zenekara. A Barabás Lőrinc Eklektric a jazz és a pop keverékét reggae-vel, drum'n'bass-szel és house-szal elegyíti, ezzel az egyedi hangzásvilággal érkeznek a Félszigetre is.

A Sarmalele Reci minőségi, műfajok közt ugráló zenéje és lényegretörő szövegei akár a Félsziget-hangulat zenei leképezésének tekinthető. András Zoltánék, akárcsak az Irie Maffia és a Barabás Lőrinc Eklektric, augusztus 28-án lépnek színpadra a Party Sátorban.

A Magashegyi Underground első lemezének anyagát is hallhatjuk majd a Félsziget Fesztiválon. A zenekar, amelyben a feloszlott Kaukázus négy tagja és az erdélyi Bocskor Bíborka énekesnő mellett számos vendégzenész is meg szokott szólalni, a Szeplős váll című slágerrel robbant a köztudatba, s bár alapvetően popzenekarként definiálják önmagukat, zenéjük alternatív elemekből is építkezik.

FREEDOM MUSIC ARENA

Ha fesztiválnyitó, ha fesztiválzáró fellépésekben gondolkodunk, a Şuie Paparude mindig bombabiztos tippnek bizonyult a Félsziget számára. A tavalyi fesztivál egyik legfergetegesebb bulija ennek a triónak köszönhető: napkeltéig buliztatták a Freedom Arena telhetetetlen közönségét. A helyszín és a hangulat nem, de a nap változik idén: a Şuie Paparude pénteken, augusztus 27-én veszi át a Freedom Music Arena irányítását.
suie_paparude

Suie Paparude

A Félsziget Fesztiválra június 20-ig lehet az elővételes árnál 10%-kal olcsóbban bérletet váltani az Eventim hálózatában. További információk: www.felsziget.ro

A Félsziget Fesztivál eddigi fellépőlistája:

augusztus 26., csütörtök: Ska-P, Babylon Circus, Sub Focus & MC I.D., Pannonia Allstars Ska Orchestra, Şuie Paparude, Kumm
augusztus 27., péntek: The Rasmus, Fedde Le Grand, Quimby, Compact, Kiscsillag
augusztus 28., szombat: Omega, Europe, Phoenix, Tricky, Hernan Cattaneo, Noisia, Anima Sound System, Magna Cum Laude, Irie Maffia, Sarmalele Reci, Gojira
augusztus 29., vasárnap: Korn, Above & Beyond, Tankcsapda, Zdob şi Zdub, Puya, Magashegyi Underground



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."