Mit aprítanak a jelöltek a tejbe?

Van, aki Seychelles-szigeteki offshore céghez köthető, de van, akinek épp csak felesége van. A polgármesterjelöltek vagyonát nyálaztuk át.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Bunta01

Leköszönt Bunta

Péntek délután beiktatják az új polgármestert, Bunta...
Gálfi Árpád és felesége mindenkivel kezett fogott fotó: Szabó Attila, Balogh Réka

Itt az új városvezetés - élő

Pénteken megalakul Székelyudvarhely új tanácsa,...
Jakab Áron Csaba

Folytatódik a boszorkányüldözés az RMDSZ-ben?

Az RMDSZ állítólag sokkot kapott, Jakab Áron Csaba...

fotó: illusztráció
fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: BUZÁS ERNŐ
2016. június 03., 22:32
2 hozzászólás. 

A köztisztségviselőknek jelentkezéskor olyan mappát kell leadniuk, amelyben szerepel a vagyon- és érdeknyilatkozatuk is. Az érdeknyilatkozat azt tartalmazza, hogy milyen cégekben, szervezetekben tag a jelölt, ez alapján lehet következtetni arra, hogy milyen érdekei fűződhetnek bizonyos döntésekhez.

A vagyonnyilatkozatban pedig a saját és a házastárs, - vagy ha van, - a háztartásban élő gyermek nevén számon tartott telek, ingatlan, jármű, fizetés, juttatás, értéktárgy szerepel. Ez persze azt is jelenti, hogyha tegyük fel, egy jelölt a rokona vagy ismerőse nevére írt ingatlant használ, azt nem kell bevallania, és a listánkban nem is fog szerepelni.

Ezek a dokumentumok elérhetőek PDF formátumban a varoshaza.ro oldalon vagy az ANI oldalán. A vagyonnyilatkozatokon kívül más nyilvános forrásokból is tájékozódhatunk: ilyen például a pénzügyminisztérium honlapja, vagy az internetes cégadatbázisok.

Kirobbant az űrhajó Lukácséknál

Kezdjük mindjárt egy független jelölttel: Lukács Lászlónak két cége is van. A Chronos Consulting reklámokkal foglalkozik, a Székelyföldi Régió Magazin és a Joo Magazin tartozik hozzá. Ez annyira nem is érdekes, de az eléggé meglepő, hogy a cég történetében többször döntöttek úgy, hogy kivesznek bizonyos CAEN kódokat, amelyek a tevékenységet jelölik.

2014-ben az idősgondozás és a nem kórházi elvonókúra volt az, ami lekerült a terítékről, 2010-ben pedig, amikor a cég áttette székhelyét a mai Orbán Balázs utcai címére, nagy dolgok történtek; szinte egy tucat CAEN kódról mondtak le. Olyan csodálatos kombinációkról, mint: szerencsejátékok (CAEN 9200), szállás nélküli és szállásos szociális tevékenységek, oktatás (szak, nyelv, zene és sport), biztonsági rendszerek, és innen mindjárt egészen extrém vizekre evezünk.

Nagy lélegzetvétel, és: repülőgép- és űrhajógyártás (3030), hajó és más vízben úszó járművek gyártása, robbanószergyártás (2051), és fűszer- meg gyógynövénytermesztés.

Nos, sajnos nem lesz se űrhajó, se robbanó fűszeres repülő-úszógépgyártás Udvarhelyen, mivel csak 2010-ig gondolták, hogy foglalkozhatnának ilyesmivel, aztán meggondolták magukat. Az immár sokkal fantáziátlanabbá vált cég összforgalma 2015-ben 400 000 lej körüli, profitja 3-4000 lej volt.

A másik cég a Glenwood Marketing Kft., ebben több cég is társtulajdonos, mint a Chronos Consulting, a magyarországi Blue Orange Models Kommunikációs és Média Kft., a Mediacom Invest Hungary Kereskedelmi és Reklámszolgáltató Kft., a szlovákiai Glenwood Media Elite Look Models SPOL. S. R. O és a Seychelles-szigetekre bejegyzett Glenwood International Corporation. Máris sokkal érdekesebb, ugye?

A Seychelles-szigetek egyike azoknak az offshore adóparadicsomoknak, amelyekről néha hallani. Amikor az offshore-os cikket írtam, nem gondoltam, hogy Udvarhelytől sincsen messze a téma.

A magyarországi és a Seychelles-szigeteki cég mind Kiss Róbert Richárd tulajdona, aki főleg utazásairól, útikalauzairól ismert a magyar médiában. A Blue Orange Models Kft-ben ugyancsak részes a szlovákiai és az udvarhelyi Glenwood. A Mediacomnak 0 Ft volt az árbevétele, tevékenységként Összetett adminisztratív szolgáltatás szerepel. Ebben a szlovákiai Glenwood Kft tag, az udvarhelyi nem. Mindkét budapesti cégnél Vági József jogosult képviselni a céget. Kiss Róbert Richárd neve csak a Seychelles-szigetei cégnél szerepel, mivel a többi cégét ennél a döntésnél mások képviselik.

Ez a cég, a Glenwood International Corporation, szinte direkt kötődik a Panama-iratokhoz, ugyanis a cég, amelyre jegyezve van (S. C. Indian Ocean Corporate Services Limited, P.O. Boksz 983, Victoria Mahé, Republic of Seychelles – Mahé a sziget, Victoria a város) szerepel a Panama-iratokban egy más cég kapcsán. Amint azt az oknyomozó újságírók konzorciuma is leszögezi, pusztán az offshore jelenléte nem jelenti, hogy bármi illegális vagy gonosz dolog történne feltétlen a cégben, és mi sem állítunk ilyet. Azt viszont igen, hogy kicsi a világ.

Csak neje van

Buta Levente a bevallása szerint abszolút semmivel sem rendelkezik, csak egy feleséggel és egy trónörökössel a magyarországi Érden.

A cég is csak az érdeknyilatkozatban szerepel. Pedig régebb volt neki több is, úgy néz ki, hogy adócsalásra is futotta belőle. Erre utal az is, hogy a két becsődölt cége az első évben hatalmas árbevétellel dolgozik (egyik 60 000 lej, a másik, az Inspiron Kft. 10 000 000 lejjel), profitja viszont egyiknek sincs (könyvelés kérdése eltüntetni a pénzt), és nagyon hamar meg is szűntek.

Nem minden cége szűnt meg azért: Romániában Marosvásárhelyen van bejegyezve a 3D Home Construct, amin 2014-ben, a megalapítás évében átment egymillió-háromszázezer lej (nem találtam nyomát annak, hogy önkormányzattal üzletelt volna), és 30 000 lej körüli profit szerepel a listán. Ez a cég az érdeknyilatkozatban szerepel ugyan, de a vagyonbevallásban sehol.

Magyarországon is folytatódik a történet, igaz, hogy van 4 megszűnt cég, de egy még mindig aktív. Ez sem szerepel a vagyon- és érdeknyilatkozatban, pedig kimondottan írja az utasítás, hogy a külföldi tulajdont is fel kell tüntetni.

A már megszűnt Electro Globe Holdingnak az utolsó árbevétele 2 milliárd forint körül mozog, ami mégsem egy kis összeg: 6,39 millió euró. 25 telephellyel és ugyancsak rengeteg tevékenységi körrel (főleg elektronika, kereskedelem és textil, de van pl. személygépjármű-kölcsönzés, számítógépes játék kiadása is) rendelkezik, minden tekintetben tekintélyes méretekről beszélünk, a cégnyilvántartási adatok is 23 oldalra rúgnak.

A Bagu Ház Kft., Buta még működő cége, is tulajdonos volt benne. A másik két cégnél nem szerepel az árbevétel, a Magna-Trade Kft-nél igen: 387 millió forint, azaz 1,23 millió euró, a Bagu Ház Kft ebben is tag volt. A megszűnt cégek 1995-2001 között voltak alapítva, a Bagu Ház 2005-ben. Ennek a cégnek 43,87 millió forintos árbevétele volt, ez is építőipari cég, és úgy néz ki, ez is felszámolás alatt van. Nagyon, nagyon érdekesen futnak a szálak, de a jelenlegi cikkhez nem futotta többre.

Arros Orsolya és Gálfi Árpád után kutatni ezek után gyakorlatilag unalmas. Arros Orsolya régebbi helyzetéről nincs külön dokumentum, de a férje, Géczi Levente tanácsosi munkájából kifolyólag elérhetőek a régebbi adatok.

Amerikai álom hitelből

Arrosék kiolvasható története amolyan szokványos amerikai álom: igen jól fizető munkahely, 1747 négyzetméteres telek, melyre lassan felépül egy 200 négyzetméteres ház, 2010-es Toyota Yaris kocsi, 2035-ig visszafizetendő banki kölcsön. Géczi tanácsos és jogi tanácsadó, Arros Orsolya bankban relationship manager, ami minden bizonnyal nem párkapcsolati tanácsadásra, hanem ügyfélkapcsolati menedzserre utal. Van egy saját kis tanácsadói cégük is, az is be van vallva, nem különösebben nagy a forgalma (utoljára évi 50 000 lej körüli).

Géczi Levente 2008-as bevallásában az Infopress jogi tanácsadójaként a megelőző évben 12 000 lejt keresett, Arros Orsolya az Unicredit Tiriac bankban ügyfélkapcsolati menedzserként 36 000-et. Emellett Géczinek egy kiadott brassói lakásból még befolyt 12 000 lej és 6000 lej a tanácsosi fizetésből.

2012-ben volt 15 000 euró bankbetétje és 93 000 lej adóssága a családnak. Géczi az Infopresstől 54 078 lejt és a Media Logistics kft-től ugyancsak jogi tanácsadásra 9000 lejt kapott. Arros Orsolya 50 136 lejt, azaz egy hónapra 4178 lejt. Gyerekpénz két gyerekre 2400 lej. Ebben az évben szerepel a bevallásban a Corporate Business Solutions, a házastársak cége.

2013-ban 175 000 lej az adósság, amelynek lejárati ideje 2033. Géczi az Infopress-től 55080 lejt, Arros 49 800 lejt keres, ugyanabban a posztban, mint előző évben. A tanácsosi juttatás 6180 lej. A gyerekekre két 504 lejes és egy Szülőföldön magyarul 300 lejes támogatást kapnak.

2014-ben Arros Orsolya szüleinek adományoznak egy kisebb földet (450 m2). Ugyanazokban a posztokban Géczi 54 696 lejt, tanácsosként 6840 lejt keres, Arros Orsolya 36 000-et kap, a gyerekpénz 504 és 504 lej.

2015: 160 000 lej hitel, Géczi Levente most már a szülei cégénél, a Brassó megyei GLS Farm Kft-nél kap 4000 lejt, tanácsosként 6000 lejt. Arros Orsolya a banknál 8700 lejt kap és gyereknevelési támogatásban is részesül a család.

2016-ban a hitel 157 000 lej. Arros Orsolyánál itt megjelenik a Gordon Prodtól kapott igazgatói fizetés, 16 000 lej. Géczi a GLS Farm kft.-nél kap jogi tanácsadásért 4800 lejt, tanácsosként még 6000-et. A gyerekek után közel 15 ezer lej támogatást vesznek fel.

A cégért mindent, avagy minden a cégé

Gálfi Árpádnál szokatlan, hogy se föld, se ingatlan, se autó nincs. Szemtanúk szerint a magyarázat céges ház és céges autó lehet. A Gálfi Servco-ból élnek meg feleségével, az látszik, hogy a cég egyre jobban megy, egyre több pénzt tudnak kivenni, 2012-ben még havi 900 körül, 2016-ra olyan 1400 körülit és az osztalék még jobban növekedik: míg 2012-ben a házastársaknak úgy évi 10 000-10 000 körüli, később már 30 000-40 000 körüli. Ingadozik, hogy ki kap többet, valószínűleg a betett munka függvényében.

És végül a jelenleg regnáló polgármesterre vessük vigyázó tekintetünket. Online a legkorábbi dokumentum 2008-as, pedig Bunta Levente Zoltán már régebb óta oszlopos tagja a társadalomnak.

Több nonprofit szervezetnek is tagja, például a PAEM Local nevezetűnek elnöke, amely a Bethlen Gábor 43. címre van bejegyezve, és a munkanélküliekkel foglalkozik, illetve a Református Diákotthon Alapítványnak is számvételi bizottsági tagja Ezekből nem kap juttatást.

Bunta szereti a földet, más megyében is

Vegyük sorra, hogyan változik a polgármester anyagi helyzete. 2008-tól indulunk, a legkorábbi vagyonnyilatkozattól, onnan haladunk a jelen felé:

Bunta Levente szereti a földet, 2004-ben három mezőgazdasági területet is örökölt, legalább részben (a többi részt valószínűleg kifizette). Az egyik erdő, ennek később szerepe lesz. Beszterce-Naszód megyei az egyik, és Szilágy megyében vásárolt magának 29,7 hektár mezőgazdasági területet. Szépen gyarapodnak a földjei, Udvarhelyen több "intravilan" területet is megszerez az évek múltával.

Ingatlanjai száma 2008-ban 4, egy 100 négyzetméteres lakóház, amit 1996-2004 közt szerzett öröklés/vásárlás útján (tehát valószínűleg kivásárolta azt a részt, amit nem ő örökölt), két 20 négyzetméteres kereskedelmi felülete is végigkíséri udvarhelyi karrierjét, és egy 70 négyzetméteres lakása is volt.

A járműveket is szereti, a jó kocsikat és motorokat főleg. 2008-ban ezekkel rendelkezik: 2004-es Opel Vectra, 1982-es motorbicikli, nincs feltüntetve márka, Honda motorbicikli, 2007-es évjárat, egészen friss tehát.

1986-2007 között 9000 euró értékben halmozott fel valamilyen érték- vagy műtárgyat.

Pénz is van természetesen, gyakran tartoznak neki. Amikor ő tartozik, akkor 2008 áprilisában még 10 000 euróval a Raiffeisennek, augusztusra már nincs tartozása. Közben egy harmadfokú rokona tartozik neki 30 000 euróval. Két számlán 19 000 és 13 490 lej van, egy másikon 500 euró bankbetét, egy negyedik számlán pedig 2500 euró. A polgármester fizetése idővel csökken, a feleségéé növekszik. 2008-ban 64 000 lej Bunta fizetése egy évre, tehát 5333 lej körüli egy hónapra, míg feleségéé 22 000 egy évre, havi kb. 1833 lej.

E-recycling Kft. nevű, mára már megszűnt cége, ekkor még a Méhek utca 2-es számra volt bejegyezve, aminek 2009-ben 40 000 lejes kölcsönt (creanţă) ad. 2010-ben örököl 1,2 ha földet valahol (ki van satírozva a település a PDF-ben), és vesz egyet, 0,2 hektárt Udvarhelyen, valamint eladja a 70 négyzetméteres, örököltnek nyilvánított blokklakását Farkas Györgynek, a volt városmenedzsernek, így 3 ingatlanja marad. 170 000 lejbe került az ingatlan, nem adta olcsón.

2010-ben lecseréli az Opeljét egy Audi Q7-esre, és elad egy Touareget 18 500 euróért. Ez a Touareg addig nem szerepelt sehol a papírokban és később sem fog. Ebben az évben Bunta Levente 57 600 lejt, felesége, a Napsugár Óvoda igazgatónőjeként már 28 500 lejt keres.

Az E-recycling Kft. kölcsöne 2010-ben emelkedik, 50 000 lej, és a Dolog Kft. is megjelenik a vagyonnyilatkozatnál is az érdek mellett, neki 229 715 lejt kölcsönöz. Egyébként a Dolog 2008-tól már működik, 2013-ig az egyik József Attila utcai ingatlanba van bejegyezve.

2010-től megjelenik a házaspárnak fizetett bér. Bunta Levente Zoltánnak évi 1450 lejt, a feleségének 6000 lejt fizetnek a József Attila utcában bérelt ingatlanokért. Ugyancsak 2010-től Bunta APIA támogatást is kap 17 500 lej értékben.

"Activităţi economice" címszó alatt 52 680 lejes bevétel van feltüntetve mint befektetésből nyert összeg

A következő évben 0,1 hektár új udvarhelyi telekkel gazdagodik, és egy 2005-ös Dacia autó a nagy újdonság ebben az évben. Bunta Levente 53 600 lejt keres, ebben az évben a felesége is kevesebbet, 26 500-at. A feleség ingatlanja lakbér formájában 6300 lej bevételt jelent a családnak az eddigi 6000 helyett, a tavalyihoz képest a befektetés is 1000 lejjel többet, 53 680 lejt hoz. Az APIA 19 500 lejt fizet.

2012-ben választási év van. Még egy, 0,3 hektáras telekkel gyarapodnak Udvarhelyen, a értéktárgyak 3000 euró értékkel bővülnek, 12 000 euróra. Az E-recycling már nem tartozik, a Dolog Srl tartozása változatlan, a házaspár éves fizetése pedig 57 475 és 26 500 lej.

Az áprilisi, szavazás előtti bevalláson nem szerepel a szerzett telek, júniusban lesz, de mintha kevesebb pénz helyett több lenne, eddig nem volt 151 000 lejes ING bankbetét. Anomália van a járműveknél: az áprilisi bevallásban három jármű szerepel (Audi, Dacia, Honda motor), júniusban és júliusban csak a Honda motor.

Csökken a gazdasági tevékenységből származó bevétel 23 000 lejre, az APIA is csak 16 700 lejt tejel.

A következő évben a polgármester még vesz 0,144 hektár földet, most már a tavalyi 0,3 ha csereként és nem vásárlásként van feltüntetve. A Honda motor maga mellé kap egy 2000-es Mitsubishi Pajerot és egy 2005-ös Volvót. Az Audi Q7-est Fábián Jánossal elcseréli, értékként 35 000 eurót ír. A polgármesteri fizetés 57362 lej, a felesége 34 500 lejt keres. A lakbér változatlan, az APIA 14300 lejt fizet. A Dolog cég adóssága változatlan. Újdonságként peres ügyben fizetnek neki: a vásárhelyi bíróság 12 000 lejt, az udvarhelyi 2 800-at ítél neki. Úgy néz ki, környezetvédelmi adót tudhatott visszaperelni.

2014-re új telek jelenik meg, 2013-ban vásárolta: egy 2, 29 hektáras udvarhelyi mezőgazdasági terület, a fizetések: 59 720 és 33 500. APIA 16 000 lej.

2015-2016 között eltűnik a Dolog Kft. a vagyonnyilatkozatból, de creanţă firmă címszó alatt új ingatlanhoz jutott hozzá, 205,25 négyzetmétereshez. A földekből közben ad is el, 30 000 lejes előszerződése van az egyikre. A fizetések 41 852 és 43550 lej, a lakbér változatlan, az APIA-támogatás értéke minimálisan változott, 16 300 lejre. Ami viszont új, az a 48 300 lej (több mint az évi fizetése), amit valorificare masă lemnoasă-ként kategorizál.

Az eddigi olvasmányban hűséges társunktól, a 100 m2-es lakóháztól el kell búcsúznunk, ekkor már eladósorban van.

A telkek száma ekkor 9, ebből 6 udvarhelyi. A legnagyobb 29,7 hektár mezőgazdasági terület Szilágy megyében, a legkisebbek pedig az udvarhelyi telkek.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
taylor
2016-06-04 21:27:31
Ami az ingatlanokat illeti lassan Bunta az új Szász Jenő.
avatar
alikay
2016-06-05 01:54:24
Ez csakugyan szép és jó de fellehetne itt ugyanígy sorolni kedves Búzás,

,pld-ul a Verestoy megszerzett vagyonait is , és akkor máris szereztél magadnak egy piros pontot,mert így csak fekete pontokat szerzel sajnos :(

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."