Itthon » Civilek

Gyümölcsfesztivál: válasz a globalizálódó világra

Negyedszer költözik be a falu a városba, és most már több szakmai része is van az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Székelyföldi Gyümölcsfesztivál
Mindegy, hogy pohárba töltöd, vagy kenyérre kened, a gyümölcs mindig egészséges
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. szeptember 18., 17:41
3 hozzászólás. 

Orbán Árpád, a húszéves Civitas Alapítvány regionális igazgatója a hétvégi IV. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál kapcsán arról számolt be, hogy a rendezvény egyik legfontosabb célja továbbra is a vidék és város közti kapcsolat erősítése.

Tapasztalata szerint a Székelygyümölcs programnak köszönhetően egyre többen kijárnak vidékre, hogy ott szerezzék be a termékeket – ez a vidékiek számára jövedelem-kiegészítést jelent, míg a városiaknak egészségesebb ételt és a helyi termékek egyfajta választ is jelentenek a globalizálódó világra.

Kis lépésekkel a helyi értékekért

Pakot Mónika projektvezető az idei fesztivál kapcsán elmondta, 18 település lesz jelen termékeivel, az újonc ebben az évben Székelyderzs. Főként apróbb változásokra számíthatunk szeptember 21 és 23 között a városi minifoci pályán, mint például egy kiállításra, ahol muzeális értékű, a gyümölcsfeldolgozásban használt hagyományos munkaeszközöket tekinthetünk meg.

A rendezvénysorozat keretében a Gyümölcsöző értékeink fotópályázat legjobbjait is szemügyre vehetik a látogatók, sőt, szavazni is lehet, hiszen a közönségdíjat maguk a látogatók ítélik oda.

323 fellépővel számolnak idén,

ebből 23 színpadi produkció – többek között egy, némiképp kuriózumnak számító, férfikórus színesíti a programot. Nem hívtak sztárokat távoli vidékekről, a cél, hogy a vidéki közösségek termeljék ki a saját tehetségeiket.

A különböző fellépők mellett szabadtéri táncházat is rendeznek, valamint lesz Gyümölcsfurfang névre keresztelt játszóház és cserebere vásár is, ahol bármit cserélhetünk, ami a gyümölcsökhöz kapcsolódik. A rendezvény szakmaiságát leginkább a csütörtöki konferencia biztosítja, ahol több neves előadó is aktuális és hasznos témákban tart előadást.

Kulcsár Orsolya koordinálja azt a 60 önkéntesből álló csapatot, akik gondoskodnak arról, hogy minden rendben működjön a színpad felállításától az utolsó sepregetésig. Az önkéntesek fele gimnazista, vagy egyetemista fiatal, hozzájuk 25-30 termelő is csatlakozott, akik főként az előkészületekben segítenek.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ÁgnesÁgneske
2012-09-19 14:21:23
Minden eget verő áron lesz megvásárolható, szóval kár a gőzért...:-S
avatar
NIL
2012-09-22 17:54:12
Kedv es Agnes igaz hogy egy picit draga de a minoseget meg kell fizetni a mai vilagba. Ami a szuperkarketekbe van 6 lejert azt garantalom hogy annak 30% ha gyumolcs akkor az mar nagyon jo. Itt amit veszel annak 100% gyumolcs tartositoszer mentes es meg sorolhatnam. Azok az asszonyok rengeteket dolgoznak hogy ilyen minoseget eloalitsanak, akik oda kiallnak ez a rendezveny az egyetlen jovedelmi forrasuk muszaj ezt az arat elkerniuk. Ha az uzletbe is egy jo minosegut szeretnel vasarolni azt meg kell fizetni de az meg akkor sem garantal hogy 100% gyumolcs es 100% bio, holott a gyumolcsfesztivalon kialitott termekek 100% bio es gyumolcsbol vannak. tehat kerlek ilyenket ne mondj h kar a gozert.Ha dragalod akkor a Kauflandos 4,5,6 lejes kell vasarolni ami lehet hogy soha nem latott gyumolcsot hanem csak adalekanyag.
avatar
lala
2012-09-22 23:29:54
re:
avatar
ÁgnesÁgneske
Minden eget verő áron lesz megvásárolható, szóval kár a gőzért...:-S


Szedd le a rozsabogyot, fozzel belole hecserlit es akkor nem lesz draga. Vagy, ha megis... akkor felfogod, hogy mi az ertek.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."