Itthon » Civilek

Nyert az SzKA a Raiffeisen pályázatán

Az utolsó pillanatig kérdéses volt a siker, de végül a székelyudvarhelyi alapítvány is támogatáshoz jut.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Jézus-kápolna Székelyudvarhelyen
Szerencse is kellett hozzá, de végül összejött a támogatás. Fotó: Kakasy Botond/archív
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. szeptember 20., 10:51
1 hozzászólás. 

Hosszú heteken át zajlott a Raiffeisen bank által kiírt pályázat, melynek lényege, hogy különböző civil szervezetek, alapítványok állhattak elő részletes megvalósítási tervekkel egy-egy projektre, majd szakértői elemzés és a közönség szavazata alapján a bank jó néhány ilyen tervet finanszíroz.

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány a város felsőboldogfalvi kijáratánál található Jézus Kápolnát övező tér rehabilitációját tűzte ki célul, ennek megvalósításához kérte a közösség segítségét.

Izgalmak az utolsó percig

Egy hosszabbítás után szeptember 17-én éjfélig lehetett szavazni az ország minden sarkából beérkezett projektek valamelyikére: az SzKA ötlete 976 voksot kapott, amivel a 24. helyen zártak.

Jézus-kápolna Székelyudvarhelyen

Ez még nem lett volna elég a támogatás megszerzéséhez, ám a szervezők három, jobban rangsorolt pályázatot kizártak a versenyből és a támogatások számát húszról huszonötre növelték – mindez csak szeptember 19-én este vált egyértelművé, mindaddig elveszettnek tűnt az ügy.

Csáki Rozália, az alapítvány ügyvezető igazgatója tőlünk értesült arról, hogy az SzKA is a támogatottak között van. Az örömhír kapcsán megtudtuk, hogy a Raiffeisen által biztosított 20 900 lejes összeg közel sem fedezi a projekt teljes költségvetését, de nagyon sokat segít.

Lesz még kaláka

Az alapítvány igazgatója elmondta, most önkormányzati engedélyre van szükségük, hogy folytathassák a munkát – ha ez megvan, akkor jöhet a részletes terv, a műszaki rajzok elkészítése. Ezt Bukarestben kell bemutatniuk, hiszen a Jézus-kápolna műemlék, ezért speciális engedélyre van szükség a munkálatok megkezdéséhez, amit csak a fővárosban tudnak beszerezni.

A projekt körül egy 15-20 fős önkéntes csoport is alakult, akik ötletekkel és munkával is segítik a tervek megvalósítását. Ebben a rehabilitációs tervet elkészítő Székelyudvarhelyi Alkotó Klub tagjai is jelen vannak, de a kör nyitott, bárki csatlakozhat, aki úgy érzi, segíteni tudja a projekt valóra váltását.

Péter Ildikó, az SzKA munkatársa a Jézus-kápolnánál Székelyudvarhelyen

Amennyiben az engedélyeztetési folyamatok időben megtörténnek, tavasszal elkezdhetik a helyszíni munkálatokat – az alapítvány elképzelése szerint először információs táblákat helyeznének el a kápolna körül, ezzel segítve az érdeklődőket a hely és annak történelmének megismerésében.

Mivel sokrétű munkáról van szó, a közösségi segítséget közvetlenül is igénybe venné az SzKA, vagyis tervben van több kaláka megszervezése is, hiszen több olyan tevékenység is van, amit ilyen jellegű munkával el lehet végezni.

Péter Ildikót, a Jézus-kápolna rehabilitációs projektjének felelőse is meglepődött az eredményen, hiszen az utolsó pillanatig úgy tűnt, hogy nem sikerül megkapni a támogatást.

Ennek ellenére is folytatták volna a projekt kivitelezését, de így külön köszöni a közösség segítségét, amit a szavazás során nyújtottak, hiszen nélkülük nem sikerülhetett volna.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
joskaa
2012-09-21 15:51:16
A Kápolna körüli parkositásnál már most figyelembe kéne venni a hegy alatti gyogy forásokat is

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."