Itthon » Civilek

Táblák mutatják a híres udvarhelyiek sírjait

Tábla jelzi a belvárosi református és a Szent Miklós-hegyi római katolikus temető bejáratánál, hogy hol találjuk városunk neves személyiségeinek sírhelyét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

temetoi tablak
Tábla a református temető bejáratánál.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. október 31., 15:19
1 hozzászólás. 

Sem a református, sem pedig a katolikus temetőben nem kell többé céltalanul bolyongania annak, aki Csanády György, a Székely himnusz szövegének szerzője vagy Maszelka János festőművész, a Képtár létrehívója sírhelyét akarja felkeresni.

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) önkéntesei a néhai neves személyiségek sírhelyét jelölő információs táblát állítottak fel mindkét temető bejáratánál halottak napja előtt, október 31-én.

Hasznos is, jó is a tábla, amelyen jól áttekinthető térkép, a síremlékeket ábrázoló szimbólumok és a néhai neves embereket bemutató rövid szöveg is útbaigazítja az érdeklődőket.

A két ízléses kivitelezésű információs táblán összesen 36 híres ember sírhelyét jelölték meg, a reformátusban 14-et, a katolikusban 22-őt.

A szándék az volt, hogy megkönnyítsék a tájékozódást mindazok számára, akik akár holnap, Mindenszentekkor, akár az év bármelyik napján le szeretnék kegyeletüket róni Székelyudvarhely egykori neves személyiségei előtt – mondta el a református temetőben tartott rövid sajtótájékoztatón Péter Ildikó projektvezető, az SZKA PR-felelőse.

Hozzátette, hogy tudomása szerint Udvarhely az első város, ahol ilyen jellegű tájékoztató táblát állítottak fel a temetőkben.

A Tábla a jövőnek című projekt ötletgazdája Csiszár Levente mérnök volt, a megvalósításban, illetve abban, hogy kiknek a neve és nyughelye kerüljön fel a táblákra, az egyházak, a múzeum, a helyi történészek és civilek (Mihály Zsombor, SZIK Baranta Egyesület, Bokor Ferenc, Fecső Zoltán) segítettek, a kivitelezést az SZKA önkéntesei vállalták. A grafika Györfi Sándor és Tóth Zoltán munkája.

Még sok olyan sírhely van, amely helyet kaphatott volna ezen a térképen, de nem akartuk, hogy túlzsúfolt legyen – mondta Mihály Zsombor, a temetői táblaállítás egyik önkéntese.


Nevek a református temetőből


Itt a tábla a Bethlen Gábor utca felőli bejáratnál áll. Érdemes megállni és megnézni, mert olyan néhai udvarhelyi jeles emberek sírhelyéhez kalauzol el, mint Dr. Bakk Elek és Takács Sára, Dr. Bányai János, Becsek Aladár, Bodola Sámuel, ifj. Imecs László, Csanády György, Haáz Rezső és id. Haáz Sándor, Baczkamadarasi Kis Gergely, Magyarósi Szőke József, a Solymossy és a Koncz család, Szigethi Gyula Mihály, Tompa László.

A táblaállítók érdeme, hogy a református temető szomszédságában levő zsidó temetőről sem feledkeztek meg – a református temetőben levő táblán ezt is bejelölték.


Nevek a katolikus temetőből


A Szent Miklós-hegyi római katolikus temetőben felállított tábla a II. Világháborús sírokat és Demeter Endre, Fehér Imre, Hargita Nándor, Huber József, Jung Cseke Lajos, Kacsó András, Kis Ferenc, Kónya Sándor és Kónya János, id. és ifj. Kováts István, Maszelka János, Soó Gáspár, Spanyár Pál, id. Szemlér Ferenc és Szemlér Ferenc, Rajmond János, Tomcsa Sándor, Dr. Rösler Károly, Zenglitzky Zoltán, Pál István, Pálfi Géza, Veress Ernő sírhelyét jelöli.

 



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2013-10-31 15:37:37
Minél hamarabb egy temetőrendet kellene kitáblázni az összes bejáratnál. Nagyon visszataszító, hogy sokan póráz nélkül kutyát visznek a temetőbe, mások biciklivel robognak át rajta, stb.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."