Itthon » Civilek

Köteleznék az önkéntességet

A tudat, hogy segíthetnek másokon továbbra is arra ösztönzi az Ugron Alapítványt, hogy folytassák a restitúciót.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Ugron Alapítvány
Ugron Béla bemutatja az alapítványt, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. szeptember 09., 14:05
0 hozzászólás. 

Mát tíz éve segíti a közösséget az Ugron Alapítvány az államosításból visszaszerzett javakból. Az évforduló alkalmából Ugron Béla elnök mesélt az alapítvány létrejöttéről és a kuratóriumi tagokkal ismertette az elmúlt tíz évben tett szolgálatot.

Mivel az alapító Ugron Istvánné Bánffy Mária öt gyerekkel, húsz unokával és negyvenkilenc dédunokával rendelkezik, úgy gondolta, nem lenne értelme a birtokok feldarabolásának az örökösök között, ezért Ugron István végakarata szerint jótékony célokra fordították azt, első ízben a Nyikó menti árvíz pusztításai után.

Az alapítvány sokat fektet a katolikus egyházzal való kapcsolatának ápolására, nekik köszönhető a Szejkefürdőn lévő Ugron-kápolnához vezető Székely Kálvária is. Az alapelvei szerint magát katolikusnak tartó alapítvány fő működési területei: önkéntes programjuk, a hitéleti tevékenységek támogatása, illetve a környékbeli gyerekek oktatása.

Ugron Alapitvany

A család és az alapítvány rövid bemutatását követően Józsa Csaba, az önkéntes program jelenlegi koordinátora magyarázta a projekt átformálását: „két irányú volt a program: egyrészt németországi fiatalok Erdélybe jöttek önkénteskedni, másrészt erdélyi fiatalok Németországba mehettek szolgálatot teljesíteni egy évre, de mivel a tendencia azt mutatta, hogy az erdélyi fiatalok az év befejeztével kint maradnak Németországban más munkát vállalni, ezért az alapítvány úgy döntött, hogy ezt az ágat tovább nem támogatja".

Az önkéntes projektben évente 5-6 gyerek érkezik jótékony szolgálatra Romániába, akik általában egyéves önkéntes munkájuk során magyarul is megtanulnak. Jelenleg is egy németországi kislány tevékenykedik a szombatfalvi öregotthonban.

„Postásként szállítjuk a pénzt, és vissza a köszönőleveleket" – mondta Ugron Béla a fiatalok iskoláztatását segítő támogatásaik kapcsán, ugyanis amellett, hogy táborok finanszírozását segítik, rendszeresen hozzájárulnak csángó fiatalok iskolakezdéshez szükséges tanszereinek a beszerzéséhez, illetve egyetemisták tanulmányainak megsegítéséhez. A szükséges összeg nagy részét a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége juttatja az alapítványnak.

„A restitúciót be kell fejeznünk mindenképpen. Ami odaépült, az maradjon, de fizessenek bérleti díjat érte, mert abból például két ösztöndíjat tudunk adni rászoruló egyetemistáknak"- mondta el Ugron Béla a jövőbeli tervek kapcsán, hiszen a restitúció által tudják folyamatossá tenni jótékonysági tevékenységeiket. Az alapítvány céljai közé tartozik egy pályázaton való részvétel is, aminek segítségével a közösségi iskolai szolgálatot, más szóval „kötelező önkéntességet" teremtenék meg Hargita megyében és Háromszéken.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."