Itthon » Kék fény

Csökkent a balesetek száma, de továbbra is ész nélkül vezetünk

A falusi, ittas, csomagszállító biciklisnél nincs veszélyesebb – elsősorban saját magára. Így közlekedtünk 2016-ban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
pirosrendszam2

Nem volt érvényes forgalmija

Már falun se lehet nyugodtan lejárt rendszámmal...
koccanasSzentlelek

Koccanás Szentléleken

A malomfalvi eltérőnél történt a baleset.
balesetCekend

Kicsúszott és nekiment a másiknak

A Cekendre vezető úton ralizott a kolozsi sofőr, de...

ittaskerekparos2
Fotók: illusztrációk, Udvarhelyszéki Közlekedési INFO, uh.ro
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. január 17., 15:24
0 hozzászólás. 

Székelyudvarhely és környékének közlekedési 2016-os statisztikája javulási tendenciát mutat, ám néhány dolog még mindig érthetetlen ebben a térségben, illetve az emberek fejében. Például az, hogy miért kell részegen, sötétben biciklizni, vagy miért kell úgy hajtani, mint egy őrült. Az adatokból kiderül, hogy a közlekedés terén nagyjából ugyanaz a helyzet, mint egy évvel korábban, szerencsére kevesebb lett a halálos kimenetelű közlekedési baleset.

Talán meglepő, de az elmúlt években szépen beindult kerékpáros-mozgalmak, rendezvények ellenére a biciklisek szabálytalanságai elég sok gondot okoznak. Agache Constantin közlekedési osztályvezető statisztikái legalábbis ezt mutatják.

Idén nem gázoltak halálra senkit a városban

Székelyudvarhely környékén (ez tulajdonképpen Udvarhelyszéket jelenti, leszámítva Szentegyháza és Székelykeresztúr térségét, tehát Varságtól Oklándig és Parajdtól a Cekend-tetőig) összesen öt halálos kimenetelű közlekedési baleset történt 2016-ban, ezek kivétel nélkül a város területén kívül történtek – 2013 óta először fordul elő tehát, hogy a városban senkit sem gázoltak halálra.

Csak emlékeztetőül: 2015-ben egy halálos kimenetelű gyalogosgázolás volt, 2014-ben négy ember halt meg a városban, közúti balesetben, 2013-ban nem volt halálos baleset, az azt megelőző két évben évente egy-egy halálos kimenetelű baleset volt.

A régióban 49 súlyos közlekedési baleset volt, ezekben ötven személy súlyosan, 23 pedig könnyebben sérült meg – növekedésről beszélhetünk, mert 2015-ben csak 32 ilyen volt. Itt feltétlenül meg kell jegyezni, hogy egy baleset akkor is súlyosnak minősül tavaly február óta, amikor egy személy 24 óránál többet tartózkodik a kórházban utólagos megfigyelés miatt – korábban csak a törések (egy ujjperc-törés vagy -repedés is), illetve súlyosabb, nagyobb vérveszteséggel járó izomsérülések számítottak annak.

A város területén 12 súlyos kimenetelű baleset történt, ez viszont hárommal kevesebb az előző évi adatnál.

Óvatosabban és ital nélkül, kerékpárosok!

Vidéken más a helyzet, hiszen nagyobb a terület és az emberek száma is, 36 súlyos kimenetelű közlekedési balesetből az említett öt halálos volt, 37-en súlyosan, húszan pedig könnyebben sérültek meg.

Elgondolkodtatók a balesetek okaiként megjelölt tényezők is: 12 baleset a túlzott sebesség miatt történt (ez öttel kevesebb, mint 2015-ben), 11 pedig a kerékpárosok hibájából, ami héttel több, mint az előző évben. 2015-ben heten haltak meg a régióban közlekedési balesetben, kettővel többen, mint 2016-ban. A halálos balesetek elsődleges oka továbbra is a gyorshajtás.

Főleg vidéki környezetben megnőtt azoknak a száma, akik kerékpárral a legtöbb esetben saját maguknak okoznak bajt. Magyarán: ittasan vezetik a biciklit, sok esetben még bizonyos dolgokat szállítanak, vontatnak is a biciklivel, s legtöbbször sötétben elesnek vagy elgázolják őket az autósok.

ittaskerekparos1

Sajnos olyan eset is volt, amikor a túlzott sebesség miatt esett el egy kerékpáros a Bucsinról lefele jövet és életét vesztette. A városban gyakran látni mindenféle szabályt megszegő kerékpárosokat, akik sem másra, sem magukra nincsenek tekintettel, amikor ész nélkül a járdán bicikliznek, átmennek a piroson, balesetveszélybe sodorva nemcsak saját magukat.

Elsőbbség meg nem adása miatt összesen 7 súlyos baleset történt, négyet pedig a gyalogosok figyelmetlensége okozott.

A könnyű sérüléssel járó közlekedési balesetek száma 82 volt 2105-ben a régióban, ez viszont 11-gyel növekedett. 28 esetben túlzott sebesség miatt történt a baleset, kilencet ezekből is egy-egy kerékpáros figyelmetlensége okozott, hat balesetnek előzés, illetve szintén kilencnek a nem megfelelő átkelés volt az oka.

Négy autósüldözésből egy filmbeillő volt

A közlekedési rendőrök 2016-ban is félezernél több, pontosabban 520 gépjárművezetői engedélyt vontak be, ezekből 314-et felfüggesztettek. 171 esetben kellett bűnvádi eljárást indítsanak, 56-szor ittas vezetésért – itt is csökkent a szám, hiszen egy évvel ezelőtt 67 volt azoknak a száma, akik ittak, vezettek és pechjükre rendőrbe szaladtak.

117 volt azoknak a száma, akik tiltott előzésért mondtak búcsút ideiglenesen a vezetői engedélyüknek, 23-an pedig nem adtak elsőbbséget valakinek, s ezért kényszerültek anyósülésre pár hónapig. 12-en voltak azok, akiknek a törvény szerint be kellett volna jelenteniük egy balesetet, de nem tették, 27-en gyalogosnak nem adtak elsőbbséget, míg 28-an azért búcsúztak a „könyvüktől", mert jelzőlámpánál áthajtottak a piroson.

2016-ban tíz olyan sofőr volt, aki nem állt meg a rendőr fény vagy hangjelzésére és emiatt megbüntették – közülük négy után kellett menni szirénázva és fényjelzéssel, hárman megálltak a felszólításra, egy személy viszont Udvarhelytől Székelyfancsalig kellett üldözni, hogy jobb belátásra térjen.

A legveszélyesebb útszakasz továbbra is a Szejke-Farkaslaka-Korond-Parajd vonal – nemcsak a kanyarok miatt, hanem azért is, mert országút lévén jóval nagyobb rajta a gépjármű-forgalom, mint más utakon. Ettől még lehetne óvatosabban vezetni, s akkor a statisztikák is mást mutatnának.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."