Itthon » Közélet

Az élhető város: megvásárolják a Haberstumpf-villát

Eldőlt: Székelyudvarhely önkormányzata 255 ezer euróért megvásárolja a Haberstumpf-villát – pénteken délelőtt megszületett a határozat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

A Hauberstumpf-villa Székelyudvarhelyen
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. július 13., 13:29
2 hozzászólás. 

Tizenhárom önkormányzati képviselő jelent meg a péntek délelőtti ülésen, ahol meghozták a döntést: a város megvásárolja az örökösöktől a Bethlenfalvi úton álló, több mint száz éves Haberstumpf-villát és a fő célja az, hogy a Haáz Rezső Múzeumot odaköltöztesse.

A múzeum intézményénk 2013-ig van érvényes szerződése a Kossuth utcai épületre. A Haberstumpf-villa a hozzá tartozó területtel együtt összesen 1465 négyzetméter területen fekszik, a beépített terület ebből 674 négyzetméter.

Az örökösök felértékeltetése szerint több mint 300 ezer eurót ér az épület és a terület, az önkormányzat felértékeltetése szerint ez az összeg 267 ezer euró – mint elhangzott, végül 255 ezer euróban egyeztek meg.

Az ingatlan feljavítása a jelenlegi számítások szerint mintegy félmillió euróba kerül majd.

hauberstumf-42

Az, hogy a múzeum kerül az épületbe, egyelőre még nem végleges, de a fő cél ez – hangzott el a tanácsülésen, a felújításhoz szükséges összeget (ami valószínűleg kevesebb lesz az 500 ezer eurónál) pályázatokból próbálják előteremteni, de ha ez nem sikerül, a következő években a város költségvetéséből is ki tudják fizetni majd a felújítási munkát.

Az örökösök nemrég kapták vissza az épületet és minél hamarabb szeretnének túladni rajta, így a vásár hamarosan megköttetik.

 

Az épület és az építész

A ház 1900-ban épült Vofkori György Székelyudvarhely – Várostörténet képekben című munkája szerint a család nyári lakként használta. Stílusa eltér a többi korabeli udvarhelyi épületétől, a német eklekticizmus ízlésvilágát mutatja – tervezője, építtetője és lakója, Haberstumpf Károly építész német eredetű volt.

Az 1948-as államosítás után az épületben kapott helyet a megyei tüdőszanatórium, mögötte (a tömbházak helyén) park, fák, sétányok és gazdasági épületek voltak. 1955-ben állítottak egy székelykaput az épület elé, ez ma a szejkefürdői kapumúzeumban van. Felirat hirdeti rajta: „Beteg, ki belépsz, enyhülést találsz", lentebb pedig az „E kaput építtették az udvarhelyszéki tbc-s betegek, hálájuk jeléül" felirat olvasható.

A kaput a telekfalvi Székely Lajos készítette, a tölgyfa a betlenfalvi erdőből való. Ez tizennégy évig, 1969-ig állt az intézmény előtt: piros-fehér-zöldre volt festve, de ez sértette az akkori rendszer helyi politikai vezetőinek szemét, át kellett festeni sötétkékre.

hauberstumf-40

1969-től 1982-ig, az új kórház megépüléséig szülészet lett belőle, a mai udvarhelyi harmincasok-negyvenesek nagyrésze ott született. A nyolcvanas években az épületet iskolává alakították, s egészen a kilencvenes évek végéig használták – az utóbbi években azonban állapota nagyon leromlott, hajléktalanok is lakták.

Haberstumpf Károly (1857–1928) építész neve több székelyudvarhelyi és környékbeli épülethez fűződik, például a zetelaki templomot is a német származású építész tervezte. A bethlenfalvi temetőben van eltemetve, a sírkő mindkét oldalán felirat van. A sírfelirat szerint csak az építész és felesége, Szabó Anna pihennek itt, mivel két fiuk az első világháborúban a lengyelországi fronton esett el, ott is vannak eltemetve („Haberstumpf Károly nyugszik e helyen, hősi halált halt két fia, Jenő és Gyula lengyel hazában jeltelen sírban pihen.").

A sírkő másik felén olvasható, hogy Jenő nevű fia, aki magyar királyi huszárfőhadnagy volt, 1889-ben született, és 1915. január 26-án Grybovban, Lengyelország területén halt hősi halált. Jenő testvére, az 1892-ben született Gyula 1914. november 19-én esett el, szintén lengyelhonban, Katowicében. Édesanyjuk, a zetelaki Szabó Anna 1947-ben hunyt el.

A Haberstumpf-villa tehát minden bizonnyal múzeumként fog tovább működni egy élhető város egyik lakótelepének szélén. Egykori tulajdonosának sírja a múzeum beköltözésekor biztosan megérdemel egy hálakoszorút.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kalman
2012-07-15 04:30:18
csak egy szó
na csak anyit azért megjegyeznék hogy az uj alpolgármester a Pisis már el is kezdte a jól megérdemelt fizetéses lógásos nemdolgozós 4 évét ezen a tanácsülésen már nem is jelent meg ahogy a képeken látam máshol. Milyen véletlen hogy aki igazábol az kelett volna legyen az most is ot volt. Rugják ki mint a polgár jenöt hadlám ;-)
avatar
csumika
2012-07-17 09:27:10
hogy jön ez ide?
Ennek meg mi köze a témához? Ezt bármelyik cikk alá odaírhatod...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."