Itthon » Közélet

Jézus-kápolna: csak részleges térrendezés lesz

Kezdődik a Jézus-kápolna körüli tér felújítása, de sokat változtak a tervek az első, a közösség által is megszavazott elképzelések óta.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

jezuskapolna-04
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. április 25., 11:48
1 hozzászólás. 

Csak részlegesen valósulhat meg a Jézus-kápolna környezetét felújító és megszépítő terv. Több sikeres, a közösséget megmozgató és azt szolgáló kezdeményezés után tavaly a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SzKA) a Jézus-kápolna körüli kert felújítását, egy turistabarát környezet kialakítását tervezte el.

A kezdeményezést a városlakók, a polgármesteri hivatal és helyi vállalkozók, illetve az egyház is támogatta, sőt, sikerült egy komolyabb összeget is megpályázni és megnyerni, amiből a tér felújítását finanszíroznák.

Több látványterv is készült

A felújításra és térrendezésre több pályamunka is beérkezett, az alapítvány pedig közönségszavazattal döntötte el, hogy melyiket valósítsák meg. A tervekben szerepelt többek között a kápolna körüli tér egy részén fás ligetek kialakítása, egy kisebb amfiteátrum rendezvényeknek, sétányok padokkal, szemetesekkel és információs táblákkal.

Természetesen mindez úgy, hogy a felhasznált anyagok a lehető legjobban illeszkedjenek a környezethez. Tavaly ősszel a projekt a megnyert pályázattal és a közösség által megszavazott tervekkel készen állt az engedélyek kiváltására, hogy idén tavasszal megkezdődhessenek a terepmunkálatok.

Nem bontható meg az egyensúly

"A fő cél az lenne, hogy a várostól méltatlanul „leszakadt" Jézus-kápolna visszakerüljön a közfigyelembe és újból a helyiek és a turisták által látogatott hely legyen" - tájékoztatott Péter Ildikó projektfelelős.

A Jézus-kápolna egyik legrégebbi örökségünk, ezért A kategóriás, azaz kiemelt fontosságú műemlékvédelmi épületnek számít, így nem csak az épület, hanem a környezetén történő változtatások is nagyon kötöttek. Hosszas egyeztetések és a tervek módosítása után a napokban a Műemlékvédelmi Hivataltól is zöld utat kapott a projekt.

Az eredeti terveknek azonban csak a töredéke valósulhat meg: a magyarázat, hogy a kápolna nem veszítheti el központi szerepét, tehát nem történhet olyan módosítás a környezetében, ami megbontja a tér egyensúlyát, vagy elvonja a kápolna központi figyelmét.

Lesz, ami lesz

Hétvégén kalákában kezdődnek a munkálatok, ahová mindekit szivesen látnak. Első lépésben a kápolna körüli kaszálót tisztítják meg és negyven facsemetét ültetnek. A SzKA elképzelése szerint a kaláka mellett lehetőség lesz egyesületeknek, alapítványoknak és cégeknek örökbe fogadni és elültetni a fákat.

Egy csemete 150 lejbe kerül és az örökbefogadók emléklapot kapnak, illetve a későbbiekben egy plakettre is felkerül a nevük, hasonlóan a Városi Parkban látató megoldáshoz. A munkálatokhoz a SzKA biztosítja a szükséges szerszámokat, pólót illetve ételt és italt.

A következő hetekben folyamatosan kerülnek fel azok a térbútorok és egyéb tereptárgyak, amelyeket engedélyeztek - hat pad, két szeméttároló, egy elrejtett áteresz a patakon, egy, a parkolóból a kápolna főbejárathoz vezető kockaöves út, egy rejtett lépcső és egy kőitató.

A város bejáratát jelző két táblából a kopjafák által közrefogó kőfalat elbontják, és csak az egymás mellé helyezett faragott oszlopok maradnak, ezzel is szabadabb rálátást teremtve a kápolnára és környezetére.

Restaurálják a kápolnát is

A katolikus egyház tulajdonában levő Jézus-kápolna restaurálása is folyamatban van. Ez már egy másik projekt, amit az egyház végeztet el. A folyamatot két éve indították el, tavaly pedig leadtak egy pályázatot, amit pozitívan bíráltak el.

Derzsi András, a Szent Miklós-hegyi plébánia gondnoka elmondta, hogy jelenleg várólistán vannak, így amint megérkezik a kiutalt pénz, elkezdődik a teljes kápolna, a melléképület és a kerítés restaurálása.

Május 17-én, pénteken egyébként a kápolna is megnyitja kapuit a látogatók előtt, tudtuk meg Miklós Zoltántól. A Haáz Rezső Múzeum igazgatója elmondta, intézményük 15 évre megkapta a kápolna működtetési jogát, így, amíg az egyháznak lehetősége lesz nagyobb felújításokat végezni, egy kisebb tatarozást hajtanak végre, és látogathatóvá teszik az épületet.

Ezzel egyidőben a kápolna melletti, egykori gondnoki lakáson is végeznek némi feljavítási munkát, ugyanis május 17-én itt egy időszakos, a kápolna történetét bemutató kiállítás nyílik. Ez, a kápolnával egyetemben, naponta 10 és 16 óra között lesz látogatható.

A diákok ingyenesen tekinthetik meg, míg a felnőttek kedvezményes jegyet válthatnak, ami a Haáz Rezső Múzeum aktuális kiállítására is érvényes lesz. Amint azt Miklós Zoltán megjegyezte, ezzel azt is el szeretnék érni, hogy a kápolnát látogató turistákat egyúttal a múzeum kiállítására is becsalogassák.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
mz
2013-04-26 11:03:14
Jézus-kápolna
A ködösítés eloszlatása végett pontosítani szeretném, hogy a "hosszas egyeztetések"-től a műemlékvédelmi hivatal tejesen mentes, mert a kérés regisztrációja: 2013.ápr. 11 és a kibocsátott jóváhagyás: 2013. ápr. 17 között még a minimális 10 nap sem telt el, vagyis nem a lehetséges 30 napon belül, hanem mindössze 6 nap elteltével kapták meg a jóváhagyást.
A "sokat változtak a tervek az első, a közösség által is megszavazott elképzelések óta" azért van, mert a szekeret fogták a lovak elé, vagyis előbb bemutatták mit akarnak, aztán megkérdezték az illetékes hatóságokat, hogy mit szabad. Ha nem akarnak a továbbiakban is fölöslegesen dolgozni, akkor a sorrendet meg kell fordítani.
A "restaurálják a kápolnát is" -hoz csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy természetesen, szakhatósági engedély nélkül. És ha már így csinálják, legalább ne dicsekedjenek vele a médiákban.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."