Itthon » Közélet

Élő közvetítés a székelyudvarhelyi tanács júniusi üléséről

Tíz napirendi pontnak vágnak neki a tanácsosok júniusban. Köztük van a parkolás és a taxizás szabályozásának módosítása is.  

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Tanácsülés Székelyudvarhelyen
Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. június 27., 07:02
2 hozzászólás. 

09:19 A határozatot elfogadták, a következő ülés vezető elnökének Gidó Csabát választották meg. A tanácsülés, és közvetítésünk véget ért.

09:14 Szakmai vita után ezt a tervezetet is elfogadták. A kilences napirendi pont a városi strandon található kereskedelmi felületek bérbaádására vonatkozik. Három évre volt kötve bérszerződés, ez lejárt, most újabb közbeszerzést hirdetnének, 2158 lej/hó áron. Jakab Attila szerint a licit már lezajlott, és nyertes is van. Tikosi szerint egy évre a korábbi határozat alapján oda lehet adni az előző bérlének, most hosszú távon gondlkodnak, három évre adnák bérbe.

08:59 Hosszas vita után a tanácsosok elfogadták a módosított terveztet, így 2,2 lejre módosult a taxizás maximális díjszabása. Következik a nyolcas számú tervezet, ez egy, a Lejtő utcában található terület zonális rendezési tervének elfogadásáról és beltelkesítéséről szól, lakópark építése céljából.

08:39 A parkolási szabályzat módosítását elfogadták, következik a taxizást szabályozó határozat módosítása. Lényege, hogy a jelenleg megengedett 75 taxi helyett legyen 74, plusz egy mozgássérültek szállítására és három teherszállításra alkalmas taxi. Ugyanakkor a taxisok javaslatára a maximális díjszabást 2,1-ről 2,4 lej/kilométerre emelnék.

A jogi szakbizottság csak 2.2 lejes emelést javasol, ugyanakkor előírná ing, hosszú nadrág és csukott cipő viselését a taxisofőröknek. Szintén javasolják a taxisok parkolásának, illetve vizsgáztatásának szabályozását, ennek módosítását.

08:36 Jakab Attila szerint a szabályozás lényege a betartatás. Kifogást is emelt, szerinte a parkolóőrnek nem szabad mérlegelési lehetőséget adni a bírság mértékét illetően. Tikosi szerint ez nem is tevődik fel, az igazi probléma az a kérdés, hogy ki teheti fel a kerékbilincset. A bilincset egyébként 3.5 tonnás, vagy annál kisebb járművekről 100 lejért, nagyobbakról 150 lejért távolítják majd el.

08:32 A tervezetet elfogadták, így rátérnek a hatodik napirendi pontra, ami a városi parkolási szabályzat módosítása. Ezzel kapcsolatban Tikosi László arról számol be, hogy a kilenclejes büntetések már nem használnak, sokan parkolnak a járdán, illetve sok autó tulajdonosát nem is tudják beazonosítani. A pénzbírságot ezért 50 ejre emelnék, aminek 48 órán belül felé kell kifizetnie a vétkesnek. Szintén a módosítás része a kerékbilincselés bevezetése.

08:30 Ez a határozat is megszületett, a következő a 2012/45-ös határozat kiegészítse. Ennek témája a Haberstumpf villa kivétele a Bethlen Gábor Általános Iskola leltári jegyzékéből.

08:27 A negyedik tervezet témája az UCECOM iskola épületének megvásárlását célzó előszerződés megkötése. A campuson egyébként kétemeletes iskolaépület, háromemeletes bentlakás, tornaterem és étkezde is van.

08:24 A következőben a 2013/51-es határozatot módosítanák, melynek témája a barompiac melletti út. Egy területcseréről van szó a város és a tulajdonos között. Mivel két ugyanakkora, egymás mellett található területről van szó, a hivatal nem tartotta fontosnak ezek felértékelését. Ezt azonban kérte a prefektúra, így megtették, ezt kell belefoglalniuk a határozatba.

08:23 A kérdéses határozattervezetek elfogadása után Tankó László tanácsosi mandátumának megszüntetése a téma.

08:16 Szabó Gyula RMDSZ-es tanácsos nyitja az ülést, elfogadtatja a legutóbbi ülés jegyzőkönyvét. Az első napirendi pont összefügg az utolsóval, melyben a KBS SPED Kft. adományozna ezer lejt a Bethlen Gábor Általános Iskolának. Ugyanakkor szintén költségvetés-módosításra van szükség annak érdekében, hogy 41 szociális lakás építésére utaljanak ki pénzt.

08:14 Az UCECOM vásárlásával kapcsolatosan Bunta kifejti, elsősorban az egyetemi oktatás fejlesztése érdekében történik a vásárlás, de a kulturális intézmények helyzetének megoldása is téma. A polgármester szerint még nincs döntés az Eötvös József költözése, illetve a kulturális és oktatási intézmények elhelyezését illetően, egyelőre több opció is van, keresik a legjobb megoldást.

08:11 A parkolással kapcsolatos napirendi pont része, hogy a büntetéseket 9-ről 50 lejre emelnék, valamint bevezetnék a kerékbilincselést. A bilincset főként azoknál alkalmaznák, akiknek több kifizetetlen büntetésük is van, illetve azoknál, akiket nem tudnak más módon elérni.

08:09 Szóba kerül az UCECOM épületének megvásárlása is, amit olcsón, félmillió euróért tud megvásárolni a város, a reális építési ára ennek körülbelül hatszorosa lenne Bunta szerint.

08:07 A polgármester szerint a Szejkére tervezett hőerőmű "szinte egy kilométerre" van a várostól, így "nem kellene a sajtóban villogniuk" egyes tanácsosoknak, hanem dokumentálódni e helyett. Linz-zel példálózik, ahol a városban van hasonló hőerőmű.

08:04 Bunta Levente polgármester alig négy perces késéssel kezdi a tanácsülést. Névsorolvasás következik. Három tanácsos is külföldön tartózkodik, a polgármesternek is ott kéne lennie, legalábbis saját bevallása szerint. A hőerőmű ügyében tervezi, hogy Münchenbe utazzon.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kalman
2013-06-27 09:56:06
Pisis
Lezajlott a licit és szokás szerint a polgármesteri hivatal és Pisis (vagyis Benedek Csaba, a város nagybetüs pisise) nagy barátja SP (aki nem ismerné az udvarhelyi alvilág vezetöje) nyerte a strandnál is a "licitet" és persze utolag törvényesitik a tanáccsal.
avatar
xgczoli
2013-06-27 20:19:01
taxi
Ajálom a kedves tanácsos uraknak hogy ők üljenek 35 fokos melegben az autoban

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."