Itthon » Közélet

Élő közvetítés az udvarhelyi tanácsülésről (2010.01.28.)

Épületadók fizetési kötelezettségének eltörléséről és területrendezési problémákról határoznak a mai tanácsülésen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

IMG_6035
IMG_6035
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. január 28., 11:55
5 hozzászólás. 

IMG_0315

Nyolc napirendi pontról döntenek városunk elöljárói, cégek és szervezetek épületadóinak eltörlése, útátrendezés és köztevékenységek meghatározása lesz a cél.

14:41 Az ülésvezető elnök bezárta az tanácsülést, ezzel élő közvetítésünknek is vége. Köszönjük, hogy nálunk követték az eseményeket, hamarosan egy rövid összefoglalóval is jelentkezünk.

14:37 Gálfi Árpád
az MPP részéről a hivatal által kiadott építkezési engedélyek ügyében vitázik a polgármesterrel, majd Mike Levente a kataszteri hivatal ügyében szólalt fel.

14:31
Bunta visszaemlékezteti Szász Jenőt, hogy az ő városvezetése alatti munkájuk miatt a hivatal most többszörösen fizet.

14:26
Az alpolgármester a Polgármesteri Hivatal munkaközösségének és az ott tapasztalható hangulat kapcsán kérdezi a város első emberét.

14:24
Szász Jenő a következő hozzászóló, szerinte kedden úgy álltak fel az asztal mellől, hogy szerdán folytatják a lista tárgyalását, ekkorra volt tervezve a lista véglegesítése, valamint nyilvánosságra hozása.

14:23
Benedek Árpád Csaba is beszállt a vitába, ő úgy emlékszik nem volt olyan döntés, hogy a lakásosztó bizottság alá fogja írni a listát.

14:21
Molnár Miklós arra kérte a polgármestert, bontsa fel Farkas György munkaszerződését, aki erre válaszként elmondta, ösztönözni fogja Farkast, perelje be a tanácsost becsületsértésért.

14:19
Igencsak feszült a hangulat, vita alakult ki a polgármester és Molnár Miklós között, ő azt kérdi Bunta Leventétől, hogy ha nem nézett meg egy dossziét sem, akkor hogyan nem talált kivetnivalót Farkas Máriájéban.

14:18
Az MPP-s tanácsos véleménye szerint nem volt konszenzus. Ők arra kérték a hivatalt, hogy döntsék el miként rangsorolják az azonos pontszámú eseteket, valamint egy dosszié esetén vizsgálatot rendeltek el, tehát a bizottság munkája még nem tekinthető elvégzettnek.

14:16
A polgármester tudomása szerint a bizottság konszenzusos döntést hozott a listát illetően, ezért úgy értékelte, hogy nincs amiért aláírják a bizottsági tagok mielőtt az publikussá válna.

14:15
Molnár Miklós kérdőre vonta a polgármestert, miért adták át a sajtónak tegnap az ANL-s listát, melyet nem láttak a bizottság tagjai.

14:14
Bunta Levente válaszában kiemelte a kritériumrendszert, melyet nem ők alakítottak ki, hanem állami szinten készült el, de bátorítja az igénylőket a fellebbezésre amennyiben rendellenességeket észlelnek.

14:11
Rákérdezett arra, hogy egy udvarhelyi, munkanélküli lakosnak miért nem fogadták el a kérvényét; egy egyedülálló személy miért kapott több pontot, mint egy egyébként ugyanolyan pontszámokkal rendelkező családos; hogyan kerülhetett a lista elejére valaki aki korábban rajta sem volt, valamint hogyan veszíthetett valaki 40 pontot.

14:07
Tókos Szabolcs egy kényes kérdést feszeget, az ANL-s lakások ügyét vitatja.

14:03
Különféle lakossági kérelmeket, panaszokat tárgyalnak, többek között a II. világháború hadiárvái által benyújtott, a Patkó rendezésére vonatkozó beadványát.

13:55
Az MPP részéről Mike Levente kifogásolta, hogy nem működnek az újonnan átadott villanyrendőrök. Erre a polgármester röviden vázolta, hogy a hideg miatt még nem fejeződtek be a munkálatok.

13:53
Bunta Levente elmondta, a csomagot kapott személyek listáját a későbbiekben elérhetővé teszik a Városháza honlapján.

13:49
Balázs Árpád a karácsonyi csomagosztást kifogásolta, véleménye szerint a Csíkszeredából érkezett lista hibás volt, olyanok szerepeltek rajta akik nem jogosultak ajándékcsomagra. Ezzel a polgármester egyetért, valamint hozzáteszi, hogy nem állt rendelkezésükre udvarhelyi lista ami szerint dolgozhattak volna.

13:47 Végül elfogadták a határozatot, miszerint koncesszióba adják a területet, ám december 31-ig tiszáznia kell Mihály Istvánnak a telekkönyv helyzetét. A különfélék tárgyalása következik.

13:41 Szász Jenő szeretné tudni a terület későbbi rendeltetését, illetve elvárná Mihály Istvántól, hogy intézze el a telekkönyvet. Ennek érdekében módosító javaslat született, miszerint amíg ezek nem történnek meg, addig nem adják át a területet.

13:35
Az ötös napirendi pont témája egy 3 négyzetméteres, a Tomcsa Sándor lakónegyedben található terület használatba adása Mihály István részére.

13:33
Folytatódik az ülés, a négyes napirendi pontot, vagyis a Habos Plus Kft. ingatlan-áthelyezési kérelmét elfogadták.

13:17
Péter Pál ülésvezető elnök 10 perc szünetet rendelt el, a négyes és ötös napirendi pontok megtárgyalása végett.

13:16 A határozattervezet szerint a közhasznú munkavégzés a folyópartok és árkok takarítására vonatkozik. A gazdasági szakbizottság pozitívan véleményezte a tervezetet, a tanácsosok pedig elfogadták azt.

13:15
A nyolcas számú napirendi pont következik, melyben a közhasznú munkákat tárgyalják.

13:12 A jogi szakbizottság pozitívan véleményezte a határozattervezetet, majd ezt némi vita és egy elbukott módosítás után a tanács ismét egyhangúan fogadta el a tervezetet.

13:05
Az MPP kifogásolja, hogy a város beperelte a földterületek tulajdonosait. A per oka az volt, hogy a kérdéses földarabokat visszakapták eredeti tulajdonosaik, ám kérdéses volt ennek a legalitása.

13:00
A következő napirendi pontban a városi szennyvízkezelő-állomás felújátsát tárgyalják. Az intézménynek 12958 négyzetméter területet vásárolnának.

12:59
A fogorvosok és általánosan az udvarhelyi családorvosok ügyét hosszasan véleményezik a tanácsosok. A tanácsosok egyhangúan megszavazták az orvosi rendelők évi száz eurós bérleti díját, melyet előzőleg a szakbizottságok is pozitívan véleményeztek.

12:45 Dr. Erős Ágnes
fogorvos bemutatta a Villanytelep utcai fogorvosi rendelők katasztrofális helyzetét, az orvosok által finanszírozott felújításokat és a pénzügyi gondokat. A polgármester válaszként elmondta, tárgyalnak olyan beruházókkal akik hasonló épületeket viteleznek ki. Kiemelte, most a bérleti díjat tárgyalják - ami évi 100 euró lenne - viszont a későbbiekben még tárgyalni szándékoznak a témában.

12:30 A négyes és ötös napirendi pontokat az ülés végére halasztották, most a hatos következik, mégpedig az orvosi rendelők ügye. Felmerült a kérdés, hogy az orvosok megvennék a rendelőket, erre a Polgármesteri Hivatal válaszként csökkentett bérleti díjat és felújítást javasol az eladás helyett.

12:27 A szakbizottságok a Palló Imre Alapítvány ügyét is pozitívan véleményezték, ám a tanácsosok ezt sem szavazták meg végül. Harmadik napirendi pontként a Nyugdíjasok Önsegélyező Pénztára következik ugyanilyen kéréssel, ez már pozitív elbírálásban részesült.

12:25 Szavaztak a Kolping kéréséről, ám ez nem kapott pozitív elbírálást. Most a Palló Imre Alapítvány hasonló kérése következik.

12:21 Külön szóba kerültek a Civitas Alapítvány és az Udvarhelyi Fiatal Fórum hasonló kérvényei. Szász Jenő szerint nem szabad diszkriminálni egyik szervezetet sem azért, mert folytat gazdasági tevékenységet.

12:19 A polgármester nem vonja vissza a jelenleg tárgyalásra előterjesztett intézmények adóügyeit, véleménye szerint egyedi igények vannak és ennek megfelelő elbírálás.
IMG_6035
12:15 Elsőként a Kolping közhasznú tevékenységet végző kft. ingatlanadó engedményét tárgyalják. Az MPP részéről Orbán Balázs szerint egy csoportban kéne kezelni ezeket a kéréseket, hiszen több ilyen is van. Javaslata szerint a rendkívüli tanácsülésen kéne ezeket együttesen tárgyalni.

12:12 Máris feszült a hangulat, Péter Pál a különfélék napirendi pontra halasztotta az említett ügyet.

12:11 Napirend előtt Balázs Árpád a karácsonyi csomagosztás ügyén kérdezi a polgármestertől, hogy milyen lista alapján osztották ki a csomagokat.

12:10 Elfogadták a napirendi pontokat 12 igen szavazattal, 5 tartózkodással. Utolsóként a különfélék is bekerültek.

12:08 Péter Pál az ülés vezető elnöke, Bunta Levente elmondta, az idő rövidsége miatt nem kerül ma terítékre az ANL-s lakások ügye.

12:07 Megérkezett Szász Jenő, 6 MPP-s és 9 RMDSZ-es tanácsos van jelen.

12:02 Az RMDSZ tanácsosai egyszerre érkeztek, az MPP részéről páran még hiányoznak, Jakab Attila Zöld Párti tanácsos hiányozni fog a mai ülésről.

11:55
Alig pár tanácsos vonult be a tanácsteremben, egyelőre csend van.


5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Szabolcs
2010-01-28 17:20:15
Csak annyit javítanék, hogy nem arra kérdeztem rá, hogy egy munkanélkülinek miért nem fogadták el a kérvényét, hanem, hogy egy környező faluban állást kapott személynek. Tehát udvarhelyi lakcímmel rendelkező de falun dolgozó személyét nem fogadták el.
avatar
husegesolvaso
2010-01-28 23:16:25
Én is ebbe kategóriába estem. Ha elfogadnák akkor 45. helyen lennék.
avatar
magyari58
2010-01-29 18:06:05
vélemény
Szerintem elég jól zajlott a tanácsülés.
Még a végén meg tudnak eggyezni.
Dini

avatar
magyari58
2010-01-29 18:11:28
rossz kritérium
Nekem is az a véleményem, hogy nem fer az ha nem udvarhelyi munkahelyel rendelkezik de Udvarhelyen lakik, nem igényelhet ANL-és lakást.Ebbe a gazdasági válságba örüljünk, hogy a közelbe munkahelyet lehet találni, és nem kényszerül az illető elhagyni a szülővárosát esetleg más országba megy a megélhetése végett.


avatar
citizen
2010-01-30 11:05:59
nem udvarhelyi munkahely
Csak egy szempont: Ha valaki nem Udvarhelyen dolgozik, akkor a munkáltatója az adót nem ide fizeti.....gondolom sejtitek hová akarok kilyukadni.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."