Itthon » Közélet

Veszélyben az udvarhelyszéki kisiskolák

Az MPP-s tanácsosok megkongatták a vészharangot a helyi tanüggyel kapcsolatban. Ugyanakkor Udvarhely korszerű mentőszolgálatának létrehozásáról adtak hírt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

ThamoCsaba1
ThamoCsaba1
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2010. február 01., 17:32
0 hozzászólás. 


Thamó Csaba
a Hargita Megyei Tanács MPP-s testületének nevében azokról a problémákról számolt be, amelyek a legutóbbi megyei tanácsülésen nem kerültek be a napirendi pontokba. A hétfőn tartott udvarhelyi sajtótájékoztatón Thamó elpanaszolta, hogy az MPP-s tanácsosok szinte semmit nem tudnak napirendre tűzni, a polgáriaknak nehézségeik vannak a tanácson belül.

ThamoCsaba1

Mint kiderült, a január 29-i ülésen Kocs Ilona, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének Hargita megyei biztosa szólalt volna fel a megyei oktatásban adódó problémákról. Thamó az utólagos sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy az új tanügyi reform következtében több megyei, főként udvarhelyszéki iskola kerül veszélybe. Egyrészt a fejkvóta bevezetése miatt csökken a községekben dolgozó oktatók bérezése, a tanintézmények elbocsátásokhoz kell folyamodjanak, valamint osztályok, iskolák is megszűnhetnek.

„Az ősztől életbe lépő tanügyi törvénynek köszönhetően udvarhelyszéken 3-4 kisiskolát is bezárhatnak” – mondta az MPP megyei elnöke. A polgáriak ezennel felhívják a kormányon levő RMDSZ-es politikusok és helyi önkormányzatok figyelmét, hogy ne hagyják eddig fajulni a dolgokat, meg kell őrizni a magyar községek kisiskoláit.

Az MPP-s tanácsosok ugyanakkor a megyén belül nemrég megalakult mezőgazdasági kamara létrehozása ellen is felszólaltak volna. Állításuk szerint nem a megyei tanács feladata kellett volna legyen ezen testület kijelölése, hanem civil kezdeményezőké, így valóban szakemberek képviselnék a társulási formát.

ThamoCsabaVajnaImre

Thamó Csaba és dr. Vajna Imre

Dr. Vajna Imre megyei tanácsos, a szociális és egészségügyi szakbizottság elnöke viszont arról számolt be, hogy ők összhangban és eredményesen tudtak dolgozni az RMDSZ-esekkel. Többek között elmondta, hogy egy udvarhelyi korszerű mentőszolgálat létrehozását tervezik, melynek ügyében a megyei tanácsnál is fognak lobbizni. „Minden hosszú út az első lépéssel kezdődik, a telket már megszereztük” – számolt be Vajna.

Mindemellett kihangsúlyozta: „A pénteki ülésen Borboly Csaba tanácselnököt megkértem, a megye dolgait ne politikai oldalról közelítsük meg, együttműködve legyünk megyegazdák. A civakodás senkinek sem jó.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."