Itthon » Közélet

Böjte Csaba kenyeret szentel Udvarhelyen

A Kenyér Világnapja tiszteletére megrendezett I. Magyarországi-erdélyi magyar pék és cukrász találkozón szentel kenyeret a szerzetes.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Böjte Csaba
Pékek és cukrászok találkoznak hétvégén
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. október 08., 16:38
0 hozzászólás. 

A szervezők, a PanGastRo Egyesület, a Brutarul-Cofetarul és a Gastromedia szaklapok kiemelik, hogy a szakmai konferencia lehetőséget nyújt az anyaországból és Erdélyből érkező pékeknek és cukrászoknak a találkozásra, a párbeszédre és a jövőbeli együttműködések kialakulására.

Az esemény helyszíne a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal Szent István terme és a Küküllő szálloda.

Az I. Magyarországi-erdélyi magyar pék és cukrász találkozón tiszteletét teszi és a szakmai fővédnökséget vállalja Ilonka Boldizsár, a Pék Világszövetség (UIBC) alelnöke, Pataki János, a Cukrász Világszövetség (UIBCG) tiszteletbeli elnöke. Emellett a rendezvény fővédnökei Dr. Kelemen Attila a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke, valamint Bunta Levente, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város polgármestere.

A rendezvény részeként a közeledő Kenyér Világnapja alkalmából a történelmi egyházak képviselői Gede Ildikó, református lelkipásztor, Rüsz Domokos, unitárius lelkész és Böjte Csaba közösen megszentelik a kenyereket, amelyeket a résztvevő pékek és cukrászok biztosítanak.

A kenyéren kívül mindannyian hoznak magukkal a saját termékeikből egy csomagot, amit átadnak Böjte Csaba által vezetett - a napokban 20 éves születésnapját ünneplő - Dévai Szent Ferenc Alapítványnak.

A találkozó két napos, az elsőn szakmai programok (szakmai konferencia, kiállítás, baráti találkozók) kaptak helyet. A nap végén egy összmagyar pék és cukrász bál biztosít méltó keretet a kapcsolatépítéshez.

A második napon szakmai tapasztalatcsere, kirándulások lesznek.

Bővebb információk: Váradi János, PanGastRo Egyesület elnöke, telefonszám: 0733 313 041, 0266 219 392.

A rendezvény programja

Október 12., szombat

Szakmai konferencia, helyszín Székelyudvarhely Megyei jogú város Polgármesteri Hivatalának

Díszterme – Szent István terme. Házigazda Váradi János a PanGastRo Egyesület elnöke.

12:00 A kiállítás megnyitója, szakmai konzultációk, prezentációk, tapasztalatcserék, az előtérben.

14:00 Megnyitó - Bunta Levente Székelyudvarhely Polgármesterének köszöntője. Ilonka Boldizsár az UIB (Pék Világszövetség) alelnökének köszöntője.

14:15 Ökumenikus kenyérszentelés a Kenyér Világnapja tiszteletére. Közreműködnek: Böjte Csaba ferences rendi szerzetes a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke, Nt. Gede Ildikó református lelkész az Erdélyi Református Nőszövetség elnöke és Nt. Rüsz Domokos unitárius lelkész.

14:45 A Magyar Pékszövetség szakmai nyitása a határokon kívüli pékek felé. Előadó: Septe József elnök - Magyar Pékszövetség.

15:05 A Cukrász Ipartestület koncepciója az Erdélyi szakemberek felé. Előadó: Pataki János elnök - Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete.

15:25 A Román törvénykezés koncepciója a pék és cukrász szakmák irányában. Előadó: Dr. Kelemen Attila a Román Parlament Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke.

15:45 A Kézműves Cukrászatért Alapítvány szerepe a szakmai továbbképzések terén. Előadó: Pataki János elnök - Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete.

16:00 A Román gazdasági környezet értékelése, kiemelten a pék és cukrász szakmákat. Előadó: Tankó László – Románia Romániai Magyar Közgazdász Társaság Udvarhelyi elnöke.

16:20 Szakmai beszélgetések, kérdések – válaszok, konzultációk.

17:00 Szakmai beszélgetések a kiállítókkal.

18:00 A rendezvény zárása.

19:00 Svédasztalos díszvacsora, melyet a PanGastRo Egyesület rendez, a részvételi költséget az egyesületnek kell befizetni. Helyszíne a Hotel Küküllő szálloda étterme, ahol oldott baráti légkörben lehet beszélgetni, táncolni és természetesen megkóstolni az erdélyi konyha ízeit és zamatait és a méltán híres Székely Pálinkát.

uh.ro/sajtóközlemény



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."